Povežite se s nama

U fokusu

Zašto Alena Leverića, kandidata za predsjednika županijskog HNS-a zovu “snalažljiv dečko”‘?

Objavljeno:

- dana

HNS bira predsjednika

Alen Leverić će za koji sat vjerojatno postati novi predsjednik HNS-a Varaždinske županije. On je jedini kandidat na predsjedničkim izborima stranke koji će se večeras održati u Sračincu.

Radimir Čačić se nije vratio u stranku, Vesna Pusić je iz nje otišla, Predrag Štromar je izgubio izbore od Radimira Čačića, Ivan Vrdoljak je otišao pa se vratio, HNS je postao koalicijski partner HDZ-a, Predrag Štromar je ministar….U HNS – u, oko njega i za stranku se sve promijenilo ali za Alena Leverića je sve kao što je i bilo: u državnom je okrilju i perspektivan je kadar županijskog HNS-a.

To što su narodnjaci na državnoj razini u koaliciji sa HDZ-om, članovi veterani u kolijevci HNS-a ne smatraju uspjehom, nego izdajom. Niti status Predraga Štromara kao potpredsjednika Vlade ne doživljavaju kao šansu niti poziciju s koje će se bivši župan pretrgnuti u lobiranju za hrvatski sjever.Časne iznimke su HNS-ovi načelnici u pojedinim općinama, kojima niti stranački balast nije smetao za pobjedu na lokalnim izborima.

Narodnjaci ne samo da nisu na vlasti, nego su izgubili bilo kakav utjecaj u njoj: u Gradu i Županiji je HDZ partner vladajućih. Istovremeno je na desetke članova izašlo iz stranke i priklonilo se bivšem šefu, županu i reformistu Radimiru Čačiću.

Kako se u sve to uklapa Alen Leverić?

“Snalažljiv dečko”

Na pitanje dvadesetak njegovih bivših i sadašnjih suradnika o prvoj asocijaciji koja im pada na pamet pri spomenu njegova imena, odgovor koji se ponavljao je bio „snalažljiv“, a svi ga redom smatraju i inteligentnim.

Ove dvije osobine svakako su mu dosad koristile u njegovoj neprekinuto uzlaznoj karijeri, neovisno o previranjima u politici i stranci.

U Vladi Zorana Milanovića – u koju ga je doveo tadašnji potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić – Alen Leverić je prvo bio pomoćnik, a potom je imenovan za zamjenika ministra gospodarstva,  Ivana Vrdoljaka. Puljanin s adresom u Sračincu je bio i član Nadzornog odbora HEP-a, a pred koji mjesec je ušao u Upravu Hrvatskih cesta.

Spočitavaju mu slabo iskustvo u realnom sektoru i karijeru pod okriljem države.

Alen Leverić je bio protagonist slučajeva vezanih uz politička kadroviranja pa se spominje u mailovima oko namještenog imenovanja članova Nadzornog odbora bakarske tvrtke Koksar. Namještenim se smatralo i imenovanje njegovog brata, Milana Leverića, za šefa jednog odjela u HEP-ovoj Elektroistri u Puli u vrijeme dok je on sjedio u Nadzornom odboru te tvrtke.

– Ovo je izvan svake pameti. Pa i ovaj natječaj je napravljen za jednog čovjeka, prilagođen jedino i isključivo Leveriću  – govorili su tada zaposlenici pulske Elektroistre novinarima.

Alen Leverić se prije desetak godina spominjao i u vezi upitnih transakcija dionica Varaždinske banke i manipuliranja s njihovom cijenom od strane županijskih agencija, AZRA-e i GARA-e.

Bez odgovora

Iz njegove imovinske kartice se ne može previše iščitati: uz plaću od 18,5 tisuća kuna i oko 11 tisuća kuna od udjela u fondovima, Alen Leverić ima ušteđenih 10 tisuća eura, dijete ima ušteđevinu od 35 tisuća kuna, o nekretninama nema podataka.

Inače, njega je još Vesna Pusić uvrstila na popis 30-ak najperspektivnijih mladih kadrova za preuzimanje HNS-a. Bilo je to u vrijeme dok je Radimir Čačić sjedio u zatvoru i kalkuliralo se o njegovom povratku u stranku pa je Pusić izjavila kako HNS trebaju preuzeti mladi.

Radimir Čačić se nije vratio u stranku, Vesna Pusić je iz nje otišla, Predrag Štromar je izgubio izbore od Radimira Čačića, Ivan Vrdoljak je otišao pa se vratio u stranku, HNS je postao koalicijski partner HDZ-a, Predrag Štromar je ministar….

U HNS – u, oko njega i za stranku se sve promijenilo ali za Alena Leverića je sve kao što je i bilo: u državnom je okrilju i perspektivan je kadar županijskog HNS-a.

Regionalni tjednik je danas kontaktirao Alena Leverića i tražio ga izjavu kao jedinog kandidata za predsjednika HNS-a Varaždinske županije ali odgovor nismo dobili.

– Nema izjava dok ne prođe procedura, a onda će vam se javiti ljudi  zaduženi za izjave novinarima – postavio je Alen Leverić temelje  buduće suradnje lokalnog ogranka stranke s lokalnim novinarima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje