Povežite se s nama

Međimurje

Zašto je najbolja odluka za osmaše – upis u Tehničku školu Čakovec?

Objavljeno:

- dana

Tehnička škola Čakovec najveća je srednja škola u Međimurskoj županiji. Oko 800 učenika obrazuje se posljednjih godina u područjima elektrotehnike, računalstva, mehatronike i strojarstva te donedavno u gimnazijskom programu. U 38 razrednih odjela pod budnim su okom više od 80 nastavnika.

Od davne 1890. do današnje Tehničke škole Čakovec (TŠČ-a) ispisani su brojni redci knjige iz koje su izašla mnoga imena poznata i priznata u svojoj struci. Tehničari, obrtnici i mehaničari znanja i vještine usvojene u ovoj Školi ugrađuju u razvoj svog Međimurja, usavršavaju ih i nadopunjuju i izvan granica svog zavičaja.

Svjedočimo stalnim promjenama metoda, oblika rada, odgojnih pristupa. Vrijeme u kojem živimo traži brze promjene i visoke kriterije, pri čemu svatko mora dati najbolje od sebe. Upisom u TŠČ učenici imaju mogućnost razvijati svoje interese u različitim smjerovima u redovnoj nastavi i nizu izvannastavnih aktivnosti.

Jučer i danas naši učenici, sutra vrijedni i priznati majstori ili uspješni studenti na visokoškolskim ustanovama i fakultetima, a potom magistri i inženjeri struke najveća su nam nagrada i priznanje. Sve je to ujedno potvrda uspješnog rada i kvalitetnog partnerskog odnosa Škole i gospodarstvenika s učenicima i njihovim roditeljima.

UPISI 2022. – NOVA ZANIMANJA

U 2022. godini osmaši, osim zanimanja koja se tradicionalno vežu uz Tehničku školu Čakovec, mogu upisati dva nova – tehničar za elektroniku i automehatroničar.

Tehničar za elektroniku u TŠČ-u zamijenit će dosadašnje zanimanje elektrotehničar i omogućiti učenicima stjecanje znanja i vještina te pripremu, izradu, montiranje, ispitivanje i održavanje elektroničkih komponenti, sklopova, aparata i uređaja.

Brzom razvoju i izazovima automobilske industrije u TŠČ-u ćemo pokušati odgovoriti uvođenjem novog zanimanja – automehatroničar po JMO-u (jedinstvenom modelu obrazovanja), zanimanja koje predstavlja objedinjavanje i nadogradnju dosad uobičajenih poslova koje su rješavali automehaničari i autoelektričari.

Sva zanimanja koja se mogu upisati u TŠČ-u prate tehnološke trendove, a nakon završetka školovanja daju mogućnost brzog zapošljavanja ili nastavka obrazovanja na visokim učilištima, a potom i iznadprosječna primanja.

Tehnička škola Čakovec – Regionalni centar kompetentnosti

Imenovanjem TŠČ-a Regionalnim centrom kompetentnosti u strojarstvu/mehatronici dobili smo veliko priznanje za dosadašnji rad, ali i veliku obvezu te izazov za buduće generacije nastavnika i učenika. Novih osam praktikuma – za CNC i CAD-CAM tehnologiju, za zavarivanje, za mjerenja i kontrolu kvalitete, za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije, fluidne tehnike, automatizaciju i robotiku te razvoj i konstrukcije, suvremeno je opremljeno, a od jeseni 2022. godine bit će kompletirani i na raspolaganju učenicima i nastavnicima TŠČ-a.

RCK postaje mjesto u kojem nova znanja i kompetencije prvenstveno iz sektora strojarstva i mehatronike stječu učenici – osnovnoškolci i srednjoškolci, naučnici i majstori, nastavnici i poduzetnici, svi oni koji se žele baviti tehnikom. Kvalitetni, stručni i vrijedni nastavnici TŠČ-a, institucija i gospodarskih subjekata iz našeg okruženja garancija su uspjeha i zadovoljstva svih dionika procesa obrazovanja.

Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec razvija se ukorak s gospodarstvom i tehnološkim napretkom te svojim djelovanjem izravno doprinosi razvoju lokalne i regionalne zajednice.

Jeste li znali?

– Hacknite je natjecanje u području kibernetičke sigurnosti, a na međunarodnom natjecanju  sudjelovala su čak dva naša tima i bili među prvih pet

– ove smo godine osvojili nagrade i medalje u više strukovnih disciplina – robotika (WorldSkills Croatia i   Hrvatsko CLIL prvenstvo u robotici), strojarske tehnike, izrada programskih rješenja

– i na natjecanjima izvan struke nastavljamo tradicionalno sa odličnim rezultatima učenika i njihovih mentora – ove godine imamo 6 županijskih prvaka u 4 discipline (matematika, engleski jezik, Osnove informatike, Algoritmi i programiranje)

– u TŠČ-u možete odigrati društvene igre koje sami izrađujemo

– naš školski ljubimac je bionička riba Martin

– u našoj Školi zvono ne zvoni

– mi smo izumitelji, kreativci, glumci, sportaši, glazbenici…

– naša vrata otvorena su svima – organiziramo kampove, edukacije i predavanja…

– završni radovi naših učenika inovativna su rješenja za svakodnevicu

Dodajmo da Tehnička škola Čakovec u subotu, 11. lipnja, organizira Dan otvorenih vrata, od 9 do 17 sati. Dobra je to prilika da se svi zainteresirani osmaši i njihovi roditelji upoznaju s načinom rada škole, upisnim programima, ali i profesorima koji će u idućim godinama školovati buduće mjastore, obrtnike, tehničare, mehaničare…

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje