Povežite se s nama

U fokusu

Zašto je od 310 mjesta samo 50 za pacijente?

Objavljeno:

- dana

PROVJERILI SMO

Zašto je od 310 parkirnih mjesta u krugu Opće bolnice Varaždin, njih čak 260, namijenjeno zaposlenicima?, samo je jedno od pitanja koje postavljaju pacijenti i građani nakon što je 15. veljače u krugu najveće zdravstvene ustanove u Varaždinskoj županiji na snagu stupio novi režim parkiranja.

Kakva je situacija, provjerili smo u petak. Drago Koprek je parkirno mjesto u petak pronašao izvan bolničkog kruga.
– Došao sam u pola osam, a sva mjesta su već bila zauzeta. Ako je već dopušteno parkiranje u krugu Bolnice, smatram da onda nije trebalo tako puno mjesta pripasti zaposlenicima – rekao je.

Na ulaz u bolnički krug postavljen je semafor s brojem slobodnih mjesta. Radnici imaju magnetske čipove. Bez obzira na to ima li slobodnih mjesta, djelatnik Crtorada i zaštitar propuštaju osobe s invaliditetom, kao i roditelje s djecom.

Revoltirani

Ograničeni broj mjesta za parkiranje i ukidanje besplatnog prvog sata prvih je nekoliko dana izazivalo zbunjenost i revolt među vozačima, pa i verbalne duele sa zaposlenikom tvrtke Crtorad, koja je koncesionar. Njihov djelatnik je kod automata za naplatu pomagao vozačima da se snađu.
Miroslav Sajko bio je zadovoljan. 

– Bio sam ovdje tri sata i platio petnaest kuna. To je jeftinije nego prije, kad me nakon prvog besplatnog, svaki sljedeći sat koštao 12 kuna. Znači, tri sata bio bih platio 24 kune – objasnio nam je.

 

Bilo je vozača koji su, ne želeći platiti parking, blokirali cijeli promet u ulicama oko Bolnice

Nisu svi shvatili da se naplaćuje već prvi sat, što sad piše na novoj parkirnoj kartici. Dosta vozača je stoga ostalo iznenađeno kad im je na izlazu rampa ostala spuštena.
– Prvih nekoliko dana pojedini vozači nisu znali za novi režim parkiranja, a drugi nisu htjeli znati, pa su radili probleme. Međutim, takvih je sve manje – rekao nam je sanacijski upravitelj varaždinske bolnice Mladen Smoljanec.

Bilo je vozača koji su, ne želeći platiti parking, blokirali cijeli promet u ulicama oko Bolnice. Smoljanec ističe da je s koncesionarom dogovoreno da se u okolnim ulicama ne ograničava vrijeme zadržavanja, a trebala bi početi i gradnja garaže. Međutim, raspisivanje natječaja se još čeka.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje