Povežite se s nama

U fokusu

Zašto je za Sveučilište Sjever postignut konsenzus, ali su ipak stigla čak tri prijedloga zakona?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Da Sveučilište Sjever treba dobiti status nacionalnog sveučilišta, složili su se svi političari sa sjevera Hrvatske, bez obzira na stranačku pripadnost. Nacionalni status je napokon dobiven jučer, kada su saborski zastupnici uz 81 glas “za”, dva suzdržana i dva “protiv” donijeli Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

– Ovo je jedna od rijetkih odluka za koju imamo konsenzus – istaknuo je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana na konferenciji za novinare u SDP-u.

Unatoč tome, u Sabor su stigla čak tri zakonska prijedloga za Sveučilište Sjever: SDP-ov i njihovih koalicijskih partnera, zastupnice Reformista Natalije Martinčević te HDZ-ov. Zastupnici su na jučerašnjoj sjednici prihvatili prijedlog vladajućih.

Status važniji od sjedišta

– Prijedlog SDP-a i koalicijskih partnera jedini nije govorio o osnivanju Sveučilišta, nego samo o prijenosu osnivačkih prava. Taj prijedlog je jučer u Saboru podržala i zastupnica Reformista Natalija Martinčević, a vjerujem da bi ga podržala i zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak, no oporbeni zastupnici su ranije napustili sjednicu – rekao je Dubravko Bilić, saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Ludbrega.

U odnosu na jučer prihvaćeno zakonsko rješenje, HDZ je predlagao da sjedište Sveučilišta bude u Varaždinu, a ne u Koprivnici. – Bilo je prijepora između Varaždina i Koprivnice o tome gdje treba biti sjedište. Što se mene tiče, ako se oni ne mogu dogovoriti, sjedište može biti i u Ludbregu. Međutim, smatram da je od sjedišta važnije to što je sjever Hrvatske napokon dobio svoje Sveučilište s nacionalnim statusom – naveo je ludbreški gradonačelnik.

HDZ predložio model mentoriranja

Iako je riječ o političkim suparnicima, Bilić nije kritizirao HDZ-ov prijedlog, nego je, štoviše, napomenuo da je sadržavao zanimljiv model mentoriranja, prema kojem bi Sveučilište Sjever dvije do tri godine imalo mentora. – To nije ništa neuobičajeno i u redu je da novo sveučilište ima mentora. No Sveučilište Sjever je već osnovano i ima programe i studente, tako da je bilo dovoljno donijeti zakonsko rješenje kojim će se osnivačka prava prenijeti na Republiku Hrvatsku – pojasnio je.

Alen Kišić je pak napomenuo da se od 3.000 studenata Sveučilišta Sjever, njih čak 86 posto školuje za tzv. STEM zanimanja koja obuhvaćaju područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a danas su deficitarna.

– To je posebno važno, a važno je i to što će zahvaljujući dobivanju nacionalnog statusa, studiji na Sveučilištu Sjever biti dostupniji mladima iz Varaždinske, ali i drugih sjevernih županija. Obrazovna struktura će biti poboljšana, a to znači jačanje gospodarskih potencijala – istaknuo je.

Izvor:
Foto: Unin.hr

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje