Povežite se s nama

U fokusu

Gdje je “novi” ultrazvuk: ravnatelj Jagić tvrdi da je u Ludbregu, a vijećnica Đud (SDP) da ga nema

Objavljeno:

- dana

ŠTO SE TO DOGAĐA U SDP-u?

SDP-ova vijećnica Marija Đud je na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine u Varaždinu pitala zašto u ginekološku ambulantu u Ludbregu još nije stigao novi ultrazvuk.

Međutim, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić je još u siječnju za Regionalni tjednik rekao da je ultrazvuk stigao u Ludbreg krajem prošle godine.

Bilo je najavljeno da će tamošnja ginekološka ambulanta dobiti novi ultrazvuk, ali nakon što je Dom zdravlja Varaždinske županije nabio novi uređaj, nije ga dodijelio Ludbregu, nego je odlučeno da će ostati u Varaždinu za potrebe otvaranje nove ginekološke ambulante.

Umjesto tog novog uređaja, Jagić je rekao da je u Ludbreg poslan ultrazvuk star pet godina.

<< Gdje je obećani ultrazvučni aparat za ginekološku ordinaciju u Ludbregu?

Iako neki pacijenti možda nisu zadovoljni što im nije došao potpuno novi uređaj, ipak su dobili “novi” UZV u odnosu na dotadašnji koji je bio star 20 godina. Ili ga još uvijek nisu dobili?

Čudno je da je baš vijećnica SDP-a postavila to pitanje, jer je ravnatelj Doma zdravlja Jagić iz iste stranke, SDP-a. 

U svakom slučaju, neobično je da takve informacije ne kolaju unutar SDP-a i da već drugi put vijećnice iz te stranke na Županijskoj skupštini traže odgovore o ultrazvuku.

Prvi put je pitanje postavila Ivana Pomahač, a njezin stranački kolega Alen Kišić, dožupan zadužen za zdravstvo, tada je najavio da će novi uređaj stići u Ludbreg do kraja 2016.

<< Kišić: Ginekološka ordinacija u Ludbregu dobit će novi ultrazvučni aparat do kraja godine

Bilo je to u rujnu 2016. Dva mjeseca kasnije, 30. studenoga te godine, Ivana Pomahač je kao razrednica 17-ogodišnjaka sastavila zapisnik u Srednjoj školi Ludbreg (koji nema urudžbeni broj i potpis), prema kojem joj je učenik navodno priznao da je Kišić od njega tražio da širi o njoj neistinite informacije.

Cijela afera je izbila u siječnju ove godine, a Ivana Pomahač se prošli tjedan nije pojavila na Županijskoj skupštini.

Ima li cijeli slučaj Kišić-Bajsić veze i s ultrazvukom, koji je prvo trebao biti “novi”, pa je postao “rabljeni”, a na kraju nije jasno je li stigao u Ludbreg ili ga još uvijek nema?

<< Što se događalo: u ludbrešku školu stižu ugledni ravnatelji, župan smijenio mladež HNS-a i SDP-a

Izvor: Arhiva RT
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Čačić usporedio koronu s rakom pluća i poručio: COVID potvrde treba uvesti za sve

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan i dalje je česti sugovornik nacionalnih medija te zadnjih dana komentira epidemiološku situaciju i drži prodike pojedinim znanstvenicima, ali i premijeru Plenkoviću.

U zadnjem istupu za Večernji list je izjavio kako treba uvesti COVID potvrde za sve, a napomenuo je i da mu nije jasno ˝zašto premijer Plenković drži Lauca˝.

– Bio sam u Francuskoj prije desetak dana i tamo je COVID potvrda uvedena kao apsolutna obveza. Vi ne možete sjesti ni vani na terasi i nešto naručiti a da ne pokažete COVID potvrdu. Stvari tamo funkcioniraju najnormalnije i, ako imate potvrdu, sve je u redu, nemate nikakvih problema ni vi, ni ugostitelji, ni crkve, ni muzeji… Sve funkcionira, ali imaju jasnu politiku. Zemlje koje su se ozbiljno i odgovorno postavile imaju i visoku procijepljenost, a naš je problem što se nismo dovoljno odgovorno i jasno postavili. Posljedice su lako mjerljive. Ta priča o mentalitetu je šarena laža. Ništa krući mentalitet i sklonost poštivanju pravila nemaju u Francuskoj u odnosu na nas. Tamo imaju neke od najstrastvenijih i najozbiljnijih prosvjeda, ali sve to francusku vladu nije omelo u jasnim i čistim porukama i mjerama. Smatram da to i mi trebamo učiniti. Propust je što već i nismo. COVID potvrde treba uvesti za sve! Ako želiš imati normalan način života, od tebe se očekuje da štitiš sebe i druge – rekao je Čačić za Večernji list.

Rekao je i da će premijera Plenkovića pitati zašto je Gordan Lauc i dalje u Vladinom savjetu.

– Teško bolesnih i mrtvih, naročito u dobi do 65 godina, deset je puta više među onima koji nisu cijepljeni. Slična je to priča kao i s rakom pluća, od kojeg umiru i oni koji nikad nisu pušili, no onih s rakom pluća koji su bili pušači nekoliko je desetaka puta više nego nepušača – rekao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Jakopović: Može li hrvatska poljoprivreda pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Može li Hrvatska pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije uz istovremeno velike poremećaje na tržištu i veliku uvoznu konkurenciju, pita se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović nakon predstavljanja strategije Od polja do stola u Europskom parlamentu.

Riječ je o strategiji prema kojoj bi Europa na održiv način trebala proizvoditi zdravu i visokokvalitetnu hranu, uz jamstvo njene sigurnosti, zaradu poljoprivrednika i smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Strategija je sama po sebi pozitivna, pojašnjava predsjednik Jakopović, no kako kaže, treba biti svjestan situacije na tržištu hrane koja se drastično pogoršava. Zbog toga se postavlja pitanje hoće li Europska unija koja je do sada bila izvoznik postati ovisna o uvozu.

– Uz to, pitamo se što će se dogoditi sa zemljama poput Hrvatske koje nemaju potrošačku moć, prijenos znanja, kao ni uređeno tržište i pitanje poljoprivrednog zemljišta – rekao je Jakopović i naglasio kako razvijene zemlje očekuju pad u proizvodnji veći od 10 posto zbog čega smatra da Hrvatska može očekivati i više od toga.

Upravo to je razlog zašto proizvođači i stručnjaci traže procjenu učinka trenutne strategije, a u prilog tome idu i brojne studije utjecaja novih strategija na poljoprivredu te istraživanja koja zaključuju da će se poljoprivredna proizvodnja Europske unije drastično smanjiti.

– Ako se to dogodi, povećat će se uvoz poljoprivrednih sirovina i sastojaka pa će Europa, kako bi prehranila svoje stanovništvo, ovisiti o uvozu što predstavlja kako političke, tako i rizike za sigurnost hrane – istaknuo je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Neka provedena istraživanja pokazala su da će ciljevi strategije „Od polja do stola” koji predviđaju smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 do 60 posto dovesti do prenošenja europske poljoprivredne proizvodnje u treće zemlje, a 22 milijuna ljudi biti podvrgnuto nesigurnosti hrane čiji bi Europa mogla postati uvoznik.

Studija sa Sveučilišta u Kielu ukazuje na smanjenje proizvodnje govedine u Europskoj uniji za 20 posto i svinjskog mesa za 17 posto što je dovelo do povećanja cijena i upitnih učinaka na prihode stočara. Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka proveo je analizu koja je pokazala kako je zahvaljujući rastu cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane došlo do naglog rasta troškova hranidbe stoke.

Kako je pojasnio Jakopović, podaci iz svih istraživanja pokazuju utjecaje na trgovinu, prihode poljoprivrednika i potrošačke cijene zbog čega će promjena sustava prehrane biti teža, a nametanje poreza na potrošnju koji je predložio Europski parlament moglo bi ga učiniti društveno nepravednim.

– Politički cilj koji se ne temelji na podacima imat će štetne učinke na europsku poljoprivredu. Moramo graditi politike usmjerene na rješenja na temelju podataka s kojima raspolažemo, a inovacije su njihov kamen temeljac – naglasio je Jakopović i dodao kako je potrebno snažnije govoriti o rješenjima i razumjeti izazove u ostvarenju ciljeva strategije Od polja do stola što se treba temeljiti na opsežnoj i cjelovitoj procjeni učinaka.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore smatraju da je hitno potrebna opsežna rasprava na temelju boljih podataka i prezentiranje konkretnih prijedloga te podsjećaju kako je prema planu europskih strategija predviđeno da 25 posto europske poljoprivrede bude ekološka proizvodnja, da se smanji upotreba sredstava za zaštitu bilja za čak 50 posto, gnojiva za 20 posto i antibiotika za 50 posto.

– Predviđena su i velika pošumljavanja s ciljem održavanja biološke raznolikosti čime se ostavlja mali prostor za opstanak ruralnih područja Europske unije, održavanje razine proizvodnje, konkurentnosti i dohotka europske poljoprivrede i nastavka investicijskog ciklusa – poručio je Jakopović i zaključio kako strategija „Od polja do stola” mora uzeti u obzir ekonomski, socijalni i ekološki stup održivosti kao jedini način prepoznavanja doprinosa poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje