Povežite se s nama

Događanja

Zašto ne čuje što joj govorim?

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “RAZLIČITOST NAS OBOGAĆUJE”

Iako su još mali, već su dovoljno veliki da shvate različitosti i zalažu se za temeljna ljudska prava.

Riječ je djeci iz varaždinskog dječjeg vrtića “Čira-čara” i njihovim tetama, sudionicima projekta “Različitost nas obogaćuje”, kojeg su i predstavili na državnoj smotri projekata u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, i to kao jedini sudionik među vrtićima iz Varaždinske županije.

Učili i isprobavali na sebi

Mališani iz starije odgojne skupine željeli su bolje razumijeti djevojčicu oštećena sluha koja je s njima u grupi. Želja djece da više znaju o njenim mogućnostima i ograničenjma, te da joj istovremeno budu nenametljiva podrška potaknula je odgojiteljice da osmisle projekt.

Mališani su bili stavljani u slične situacije kao djevojčica oštećena sluha.

Kako bi svoj djeci približile osjećaj nemogućnosti korištenja osjeta sluha, odgojiteljice su s djecom kroz svakodnevne interakcije, raznovrsne igre i aktivnosti stvarale situacije u kojima su mališani stavljani u slične situacije: date su im podjednake mogućnosti slušnih podražaja iz okoline kao i djevojčici oštećena sluha. Tako su djeca na zabavan način iskušavala svoja ograničenja i mogućnosti, a stečena znanja, iskustva i doživljaje prikazivala govorom, gestama, mimikom, glazbom, pokretom, likovnim sredstvima… Time se poboljšavala njihova slušna osjetljivost, razvijala mašta i kreativnost, a istodobno su postali senzibiliziraniji za uočavanje i poštivanje različitosti kao pozitivnih osobina. Kako su upoznavala probleme s kojima se djevojčica susreće, te ih sama isprobavala, djeca su postala strpljivija i obzirnija. Kod djevojčice je uočen porast samopouzdanja i otvorenije iskazivanje vlasititih želja i interesa. Radom na ovom projektu djeca su učila temeljna ljudska prava.

U sklopu projekta, sudionici su posjetili i Udrugu gluhih i nagluhih osoba Varaždin, Glazbenu školu i Radio Varaždin, čime su proširena njihova osnovna znanja o različitim načinima sporazumijevanja, komuniciranja i izražavanja, te je podignut nivo tolerancije spram različitosti.

Izvor:
Foto: DJEČJI VRTIĆ “ČIRA-ČARA”

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje