Povežite se s nama

Novosti

Zašto postoji samo jedan tim za cijelo područje?

prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

OGORČENA ČITATELJICA

Muškarcu s područja Novog Marofa pozlilo je, no hitna pomoć došla je prekasno. Iz susjedne, Zagrebačke županije nisu htjeli ni doći, požalila se ogorčena čitateljica.

Čekali smo skoro sat vremena hitnu pomoć. Ta osoba je na kraju umrla. To je sramota – požalila se čitateljica (podaci poznati redakciji) iz okolice Novog Marofa. Ova tragedija desila se nedavno u njihovoj obitelji. Muškarcu je pozlilo, no hitna pomoć stigla je prekasno. Obitelj je ogorčena, ali isto tako i svi mještani. Gdje je hitna pomoć kada je potrebna te je li jedan tim uistinu dovoljan za cijelo područje – to je pitanje postavila i ona. – Gospođa nam je rekla da je hitna na terenu u Varaždinu. Čekali smo pedeset minuta da dođe. Zamislite da je bila riječ o djetetu. Tragedija bi bila još veća – razočarana je čitateljica.

Krivca za ovu tragediju nalaze u Hitnoj medicinskoj pomoći Varaždinske županije. Naime, za područje Novog Marofa zadužen je jedan tim hitne pomoći. Nažalost, u ovoj situaciji desilo se da on nije stigao na vrijeme. Ovaj nemili događaj potegnuo je ponovo pitanje – je li jedan tim hitne pomoći dovoljan za područje Novog Marofa. Mještani smatraju da nije, a ovdje je riječ o osjetljivoj stvari, a to su ljudski životi. – Jedna hitna pomoć je premalo. Oni onda odu u Varaždin prema potrebi, a ovdje nema nikog kada je potrebna pomoć. Razočarani su svi mještani, ne samo moja obitelj. Rekli su nam da drugog rješenja nema, no mi se još uvijek nadamo – dodaje.

Nisu željeli izaći?

Osim što varaždinski tim hitne medicinske pomoći nije došao na vrijeme, odbili su ih navodno i iz susjedne Zagrebačke županije. – Najbliža hitna je u Sv. Ivanu Zelini. Zvali smo i njih da dođu. Odgovorili su nam da ne smiju na intrevneciju u drugu županiju. Kako je to moguće kada je ljudski život u pitanju? – postavlja pitanje ogorčena čitateljica. – Na granici smo županija i svima nam je to jasno, ali ovo je sramota – dodala je.

O ovom slučaju upitali smo i Tasjenku Frčko, voditeljicu Hitne medicinske pomoći. – Jako je puno posla i tragedije se dešavaju nažalost, no nije za njih kriva hitna pomoć. To jednostavno ovisi o situaciji, a nekad je i pet timova premalo – komentirala je ovaj događaj. Uzmite u obzir da se može desiti da marofska hitna ima dva slučaja u isto vrijeme, a samo je jedan tim. Nemoguće je da budu na dvije strane – rekla je Frčko. No, kako ističe, problem je u sustavu koji je tako organiziran a ne u njihovj grešci.

Varaždinska županija je, u usporedbi s drugima, po pitanju raspoloživosti timova hitne pomoći još u najboljoj poziciji, istakla je Tasjenka Frčko. – Treba se uzeti u obzir da je hitna u Varaždinu organizaciji još najbolja – dodala je. Naime, u našoj županiji na jedan tim dolazi oko 35 tisuća stanovnika. Usporedbe radi, u Zagrebu je taj broj znatno veći i iznosi 60 tisuća stanovnika, a primjerice u Rijeci čak 100 tisuća stanovnika!

U županiji imamo 25 timova hitne medicinske pomoći, a u isto vrijeme na raspolaganju je pet timova. Jedan za Ludbreg, jedan za Ivanec, jedan za Novi Marof i dva za Varaždin.

Osvrnula se i na nedolazak zagrebačke hitne pomoći. – Nije istina da ne mogu ići u rubne županije. Ne vjerujem u to. Naši timovi, ukoliko je stvarno hitan slučaj, odlaze u susjednu županiju.

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje