Povežite se s nama

Novosti

Zašto se uređuju ulice u kojima žive dužnosnici Grada?

Objavljeno:

- dana

Asfalt na zahtjev MO-a, a ne dogradonačelnika

Dravska ulica, u kojoj živi Natalija Martinčević, dobila je novi asfalt.

Po kojim kriterijima se u Varaždinu uređuju prometnice? To pitanje postavlja čitateljica iz Banfice, četvrti u kojoj su nedavno bili građevinski strojevi. 

U tri dana

– Dravska ulica na Banfici u samo tri dana dobila je novi asfalt. Pitam se kako to da je od svih ulica u lošem stanju u našoj četvrti uređena baš ta i to u tako kratkom ruku. Je li razlog tome što u Dravskoj ulici živi dogradonačelnica Varaždina Natalija Martinčević? – pita se čitateljica.
Po kojim kriterijima je donesena odluka o uređenju pojedinih ulica te hoće li biti uređene i ostale ulice u tom dijelu Banfice, provjerili smo u Gradu Varaždinu. 
 
– Odluka o obnovi kolnika Dravske ulice donesena je na temelju zahtjeva 6. Mjesnog odbora, a ta prometnica je jedna od dvije preostale ulice na Banfici, u kojima nakon izvođenja radova na rekonstrukciji pojedinih instalacija (plinske mreže i slično) nije obnovljen habajući sloj asfalta. Preostale su Rapska i Vukovarska ulica koje će vjerojatno biti na redu tijekom 2013. godine – odgovorili su. 
 
Osim tih radova, u sklopu Programa održavanja nerazvrstanih cesta ove godine je rekonstruiran odvojak Ulice Krešimira Filića i uređen nogostup u Ulici Nikole Tesle. U tijeku je uređenje nogostupa u Širokim ledinama, Režekova će dobiti novi asfalt, a u Brezju je u tijeku rekonstrukcija Plitvičke ulice. 

Sedam milijuna

I radovi u Brezju su otvorili sumnje, jer u susjednoj Deduševoj ulici živi dogradonačelnik Vjeran Radelić. Nagađa da će sljedeća na redu biti prometnica u kojoj on živi, posebno zato što je u doista lošem stanju. Međutim, nema je na popisu onih koje će se uređivati do kraja godine. 
 
– U sklopu investicijskog održavanja planirani su radovi na rekonstrukciji Vrtne ulice i Ulice Matije Gupca u Jalkovcu, uređenje parkirališta iza zgrade u Vukovarskoj ulici 2, obnova habajućeg sloja asfalta uz Društveni dom u Zbelavi, rekonstrukcija dijela Varaždinske ulice u Kučanu Gornjem, ovisno o stanju radova na izvođenju kanalizacijskih priključaka – izvijestili su iz Grada. 
 
Do kraja travnja za održavanje nerazvrstanih cesta na području grada utrošeno je 901.829,30 kuna, a iz Grada navode da tijekom ove godine planiraju utrošiti ukupno 7,5 milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje