Povežite se s nama

Kultura

Zašto su novac u Varaždinskoj županiji jednako voljeli neandertalci i plemići?

Objavljeno:

- dana

ZANIMLJIVO PREDAVANJE U SRIJEDU

U sklopu Srijede u Muzeju, 29. ožujka, u palači Herzer bit će održano zanimljivo predavanje pod nazivom „Numizmatička topografija varaždinskog područja“, koje je pripremila Spomenka Težak, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin.

– O bogatom i raznovrsnom načinu života ljudi tijekom prošlosti na varaždinskom području govore i stari novci. Oni su bili predmet sabiranja u prvim ovdašnjim privatnim zbirkama, gdje je u Trakošćanu Nikola Drašković još 1630. godine u obiteljski kalendar za tu godinu zapisao nabavu 204 komada različitog starog  novca. Numizmatičke zbirke nastajale su i kod drugih stanovnika ovog područja, ali i u muzejskim institucijama – pojašnjavaju iz Muzeja.

Novac govori o ljudima

Napominju da na prostoru Varaždinske županije, bilo da je riječ o skupnim ili pak pojedinačnim nalazima, pronađeni novci govore o ljudima i njihovim trgovačkim navikama te predmetima plaćanja koji su se koristili od 1. stoljeća prije Krista pa do suvremenog doba. Dio numizmatičkih nalaza čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, poput barbarskih tetradrahmi iz Križovljana (Vinica) i Banjščine ili pak novca iz 17. stoljeća pronađenog 1913. godine u varaždinskom Franjevačkom samostanu.

– U Gradskom muzeju Varaždin pohranjeni su skupni nalazi iz 3. i 4. stoljeća iz Vindije, Zbelave, Petrijanca i Humščaka te niz pojedinačnih nalaza s različitih lokaliteta na našem prostoru, dok se skupni nalaz novca i nakita iz Petrijanca, pronađen 1805. godine, danas djelomično nalazi u muzejskim ustanovama u Beču i Budimpešti – otkrivaju.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Izvor:
Foto: GMV

Kultura

Za Državnu smotru predloženi tamburaši VFA, Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec i Folklorni orkestar KUD-a „MAK“ Trnovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a “Klaruš” Maruševec i uz pokroviteljstvo Općine Maruševec, Varaždinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te posebnim pokroviteljstvom Glazbalarskostolarskog obrta „Bojan“ iz Sračinca (Tambure “Križanec”) koji je poklonio tamburaški instrument bisernicu, održana je 15. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Varaždinske županije.

Smotra je održana u nedjelju, 25. rujna, u Domu kulture Maruševec.

Nastupali su Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, folklorni orkestar KUD-a “MAK” Trnovec, koncertni sastav KUD-a Općine Petrijanec i koncertni sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec. Tamburaši su izveli zahtjevan i bogat program.

Prema stručnom mišljenju selektora mr. art. Veljka Valentina Škorvage za Državnu smotru predloženi su Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec u kategoriji koncertnih sastava te Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla i Folklorni orkestar KUD-a „MAK“ Trnovec u kategoriji folklornih sastava.

Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec broji 11 članova. Od 2012.godine djeluju pod stručnim ravnanjem Franje Plantaka koji je svojim znanjem i izuzetnom profesionalnošću podigao razinu kvalitete sastava na viši nivo. Brojni nastupi i redovite probe rezultirali su njihovim već trećim plasmanom na Državnu smotru. Sastav se predstavio s dvije skladbe „Pjesma bez riječi“, J. Canić te „Tempa“, J. Njikoš.

– Čestitke našem talentiranom tamburaškom sastavu KUD-a Petrijanec i njihovom voditelju Franji Plantaku na plasmanu na Državnu smotru. Budite i na Državnoj smotri uporni i puni samopouzdanja. U zadnjih nekoliko godina plasirali ste se čak tri puta na Državnu smotru što govori da imamo kontinuitet i stalan uspjeh u našem KUD-u. Zahvaljujem našem voditelju Franji Plantaku! – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Kultura

Blagoslov obnovljenih povijesnih orgulja uz koncert u župnoj crkvi sv. Vida u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečani koncert u okviru 28. festivala Orgulje Heferer i 52. Varaždinskih baroknih večeri održat će se u subotu, 8. listopada, s početkom u 19:30 sati u župnoj crkvi sv. Vida u Varaždinu (Kapucinski samostan Varaždin).

Povod koncerta jest blagoslov obnovljenih povijesnih orgulja i 1860. godine varaždinskog graditelja Dragutina Geisslera. Temeljitu obnovu instrumentalnog ustroja orgulja izvršila je Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba, objavila je Varaždinska biskupija.

Na koncertu nastupaju Zbor mladih Via, Luka Šopar, zborovođa, Tomislav Ratković, truba i Višeslav Jaklin, orgulje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje