Povežite se s nama

U fokusu

Zašto su slogani HDZ-ovaca “Moli i radi” i “Probudite se!”?

Objavljeno:

- dana

KANDIDATI HDZ-a ZA ČELNIKE IVANCA, LEPOGLAVE, N. MAROFA I V. TOPLICA

“Moli i radi”, izborni je slogan Vladmira Lackovića, kandidata HDZ-a za gradonačelnika Ivanca. Diplomirani ekonomist istaknuo je da će mu kao gradonačelniku prioritet biti razvoj gospodarstva, malog poduzetništva, poljoprivrede i turizma, ali i restrukturiranje gradske uprave koja je sada preskupa. – Grad Ivanec ima četiri upravna odjela i četiri pročelnika, za što nema opravdanja. Nećemo davati otkaze, nego ćemo djelatnike preraspodijeliti na poslove pripremanja projekata za EU fondove – najavio je Lacković.

Donedavni predstojnik područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Varaždinu ustvrdio je da je smjenjen s tog mjesta zajedno s još 18 predstojnika širom Hrvatske. – Riječ je o najvećim smjenama ikada. Od ukupno 20 predstojnika područnih službi HZMO-a smijenjeno je nas 19, a vladajuća koalicija SDP-a i HNS-a na ta je mjesta postavila podobne – rekao je Lacković koji je odgovorio da ne zna iz kojih su stranaka bili dosadašnji predstojnici, osim za bivšu čelnicu čakovečkog HZMO-a za koju kaže da nije bila članica niti jedne stranke.

Muzej čipke i vlastito komunalno poduzeće

Na konferenciji za novinare HDZ-a svoje predizborne programe predstavili su i kandidati te stranke za gradonačelnika Lepoglave, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

– Moj program ima pet glavnih točaka, to su pokretanje poduzetničke zone u Lepoglavi, ravnomjerni razvoj svih naselja, osnivanje Muzeja čipke i čipkarstva, osnivanje vlastitog komunalnog poduzeća te poduzetnički inkubator za mlade poduzetnike – rekao je Robert Maček, kandidat za prvog čovjeka Lepoglave koji je u četiri mandata vijećnik Gradskog vijeća u tom gradu, a trenutno obnaša dužnost potpredsjednika tog predstavničkog tijela.

Plaće dogradonačelnika za – projekte

Poduzetnik koji se bavi iznajmljivanjem jedrilica na Jadranu, a koji je u karateu medalju osvojio i u Francuskoj, kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Novog Marofa. U natjecanje za glasove birača kreće s opsežnim izbornim programom koji se temelji na zamjenicima gradonačelnika koji će svoju dužnost obavljati – volonterski.

– Grad Novi Marof danas ima dva profesionalna zamjenika gradonačelnika, za čije se plaće godišnje troši gotovo četiri milijuna kuna. Taj novac mi ćemo usmjeriti u projekte, a to su izgradnja vodovoda, kanalizacije i cesta do svakog kućanstva, projektiranje škola i drugo. Želimo riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu na kojem ćemo izgraditi sportski park kraj kojeg želimo urediti centar grada koji Novom Marofu nedostaje – najavio je Jenkač.

Varaždinske Toplice – politički najneučinkovitije

U utrku za gradonačelničku fotelju u Varaždinskim Toplicama poduzetnik Franjo Prstec kreće sa sloganom “Probudite se!”. – Time želim svima poručiti da svi zajedno moramo napokon pokrenuti razvoj Varaždinskih Toplica, jednog od političkih najneučinkovitijih gradova s proračunom od sedam do devet milijuna kuna, što je na razini susjednih općina koje su nas pretekle – istaknuo je Prstec.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje