Povežite se s nama

Međimurje

Zašto upisati Srednju školu Čakovec?

Objavljeno:

- dana

PRAVI RAZLOG

ŠKOLA Srednja škola Čakovec najmlađa je ustanova u obrazovnom sustavu Međimurske županije. Prvu generaciju svojih učenika upisala je u školskoj godini 2010./2011. Danas, u šestoj godini rada, školu polazi 459-ero učenika u 18 razrednih odjela.

UPISI U novoj školskoj godini učenici u Srednjoj školi Čakovec mogu birati sljedeće programe: opća gimnazija (dva razreda), medicinska sestra opće njege / tehničar opće njege (jedan razred), fizioterapeutski tehničar / fizioterapeutska tehničarka (jedan razred) i pomoćni njegovatelj (jedan razred).

SMJEROVI Opća gimnazija ravnomjerno povezuje prirodoslovne, matematičke i jezične sadržaje. Uz redovnu nastavu obvezna je i izborna nastava, a učenici svoja znanja mogu nadograđivati u programima fakultativne nastave. Od ove školske godine učenicima je omogućeno stjecanje njemačke jezične diplome (DSD). Cilj obrazovanja medicinskih sestara opće njege / tehničara opće njege je prenijeti učenicima znanja, osposobiti ih i razviti vještine potrebne za rad u području zdravstva, a fizoterapeutski tehničar / tehničarka pomaže bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretnosti, ublažavanju boli te sprečavanju i ublažavanju trajnih posljedica bolesti i ozljeda.

KONZULTACIJE Srednja škola Čakovec za svoje učenike organizira dodatnu i dopunsku nastavu iz većine nastavnih predmeta. Uz to, učenicima se omogućuju individualne konzultacije na kojima im nastavnici pomažu svladati nastavne sadržaje koje ne razumiju.

SLOBODNE AKTIVNOSTI Važan dio školskog života su slobodne aktivnosti. Učenici mogu sudjelovati u radu školskog zbora i benda, dramsko-recitatorskoj grupi, novinarskoj grupi, školskom sportskom klubu, planinarskoj grupi, fotogrupi, medijaciji ili filmskom klubu.

PUTUJU I UČE Za postignute rezultate Srednja škola Čakovec učenike nagrađuje izletima u europske gradove. Tako su učenici bili u Dresdenu, Dublinu, Belfastu i Londonu, a ove školske godine devet učenika posjetilo je Dallas u SAD-u.

UČENIČKI DOM Sastavni dio Srednje škole Čakovec je i Učenički dom “Svjetionik” sa smještajnim kapacitetom od 60 mjesta. Učenicima se nudi smještaj u dobro opremljenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom, a različitim aktivnostima i kreativnim radionicama upotpunjuje slobodno vrijeme. 

EU PUB KVIZ: “Prinčevi tame” najbolji

U 3. EU pub kvizu, kojem je organizator i voditelj bio Mladen Tota, profesor iz Srednje škole Čakovec, natjecalo se 12 ekipa, a ekipa Srednje škole Čakovec “Prinčevi tame” bila je najbolja. Učenici su se natjecali u sedam kategorija i pokazali zavidno poznavanje europskih pjesama, gradova, nogometaša, političara i poslastica država članica EU. Za nagradu su dobili posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu, kamo će otići u proljeće 2018. godine. To će im omogućiti zastupnica Dubravka Šuica.

Kreativno: izložba učeničkih radova 

U holu Srednje škole Čakovec otvorena je izložba učeničkih radova. Na izložbi svojim su se slikama, crtežima i fotografijama predstavili učenici Jakov Sedlar, Jelena Polgar, Filip Novak, Magdalena Mesarić, Rene Hoblaj i Anabela Lucija Strah.
Za odabir i postav zaslužna je profesorica likovne umjetnosti Iva Bosnić. Dođite i pogledajte izložbu!

Dobrotvorni koncert za Ivanu Šavoru 

U travnju je u Centru za kulturu Čakovec održan dobrotvorni koncert za bivšu učenicu Srednje škole Čakovec Ivanu Šavoru. Ivana je upisala studij kemije u Osijeku, no kako joj je dijagnosticiran non-Hodgkinov limfom, umjesto studentskih briga i veselja posvećuje se borbi za zdravlje. Na koncertu su nastupili Glazbena škola Varaždin, Igor Baksa i Ftičice, Zsa Zsa, October light i Scifidelity orchestra. Koncert je organizirala Srednja škola Čakovec u suradnji sa Zajednicom žena “Katarina Zrinski”, a sav prikupljeni novac uplaćen je na račun Ivanine obitelji.

List “Lumen” među najboljima

Na Državnoj smotri LiDraNo među 10 najboljih školskih listova uvršten je i list “Lumen” Srednje škole Čakovec, koju su predstavljali profesorica Vesna Prepelić Đuričković i Jakov Sedlar, učenik 3. a razreda. Oni su najzaslužniji što se “Lumen” Srednje škole Čakovec našao među najboljima!

Učenici na Mesap libaru 

Učenici Srednje škole Čakovec predstavili su se ove godine na Mesap libaru u Nedelišću sa svojim malim laboratorijem u kojem su izvodili zanimljive eksperimente. U epruveti su složili dugu, koristili su kupus kao pH-indikator, pokazali su kromatografiju na papiru, izložili modele nekih molekula i izradili prirodnu bateriju. Posebna atrakcija bili su različiti preparati ispod mikroskopa, loptice koje su lebdjele u struji zraka iz sušila za kosu, munje koje su sijevale iz plazma kugle. Time su pokazali kako fizika, kemija i biologija mogu biti vrlo zanimljive.

Marko šesti na Državnome iz povijesti 

Učenik 3. b razreda Srednje škole Čakovec Marko Zidarić, kojem je mentorica bila profesorica Andreja Talan, osvojio je odlično šesto mjesto na Državnome natjecanju iz povijesti koje je od 10. do 12. svibnja održano u Đurđevcu.

Telefon: 040/314-108    [email protected]    ss-cakovec.skola.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

Više od 850 sudionika na nedjeljnom Polumaratonu Zrinski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 16. travnja predstavljeno je novo izdanje najpopularnije i najmasovnije međunarodne utrke, koja se održava povodom Dana Međimurske županije – Polumaratona Zrinski.

Pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja istaknula je da je riječ o događaju koji oslikava duh Međimurja: „I ove godine nizom sportskih manifestacija pokazujemo da je naša Županija apsolutno zasluženo, prva u Hrvatskoj, ponijela titulu Europske regije sporta. U nedjelju ćemo to potvrditi na sedmom izdanju Polumaratona Zrinski, nakon čega slijedi spidvej spektakl u Donjem Kraljevcu, zatim naš poznati BIMEP, te biciklistička utrka na ranču Curek. Međimurje živi sport kroz sve generacije, živi zdravo i održivo što simbolizira i ovogodišnji slogan promoviran uz Dane Međimurske županije – Green is in Međimurje je in.“

Dodala je da je Polumaraton Zrinski snažna promocija i kraja i sporta te zahvalila članovima organizacijskog odbora na predanosti, kao i novinarima na praćenju bogatog programa Dana Međimurske županije.

Konferenciji su – u ime organizatora – prisustvovali članovi Atletskog kluba Međimurje, na čelu s predsjednikom Marijem Dobšom koji naglašava: „Polumaraton Zrinski najveća je utrka Međimurja i već dosad se prijavilo više od 850 sudionika iz nekoliko zemalja. Prognostičari su za nedjelju najavili temperaturu zraka između 8 i 13° C, što je za trčanje optimalno. O sigurnosti utrke brinut će veliki broj volontera, od vatrogasaca, studenata i srednjoškolaca do pripadnika Crvenog križa, uz podršku Policijske uprave međimurske“.

Dobša je dodao da je Polumaraton Zrinski šlag na torti niza sportskih manifestacija koje AK Međimurje organizira, te predstavlja rezultat rada Kluba sa svim generacijama. Mario Dobša zahvalio je i Međimurskoj županiji koja stoji iza ovog velikog sportskog pothvata.

Nenad Veselko pozvao je vozače na strpljenje, tijekom primjene posebne regulacije prometa u gradu u cilju nesmetanog odvijanja utrke. Start utrke je u nedjelju, 21. travnja, u 9 sati u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a cilj na Trgu Republike. Sudionici utrke i ove godine biraju između kraće dionice od 5 kilometara te dulje od 21 kilometra.

I Božica Horvat, članica AK-a Međimurje, zahvalila je Međimurskoj županiji i sponzorima na podršci koja, ne samo da omogućava ovaj događaj, već i osigurava pehare i nagrade najuspješnijim trkačicama i trkačima, te dodala da se vrijednost Polumaratona Zrinski ogleda i u činjenici da mu se sve češće priključuju timovi tvrtki i ustanova te ovaj oblik aktivnog druženja koriste za snažnije povezivanje unutar svojih kolektiva.

Nastavite čitati

Međimurje

Osnovna škola Mursko Središće ide u dogradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću je osnovna škola izgrađena prije 60 godina i dobro je desetljećima služila učenicima, međutim, nedostatna je za sve učenike u jednoj smjeni i provođenje jednosmjenske nastave koja je važna za boravak roditelja s djecom, mogućnosti izvannastavnih aktivnosti, mogućnosti organizacije školskih izleta ili odlaska na kazališne i druge predstave i mnoge druge stvari koje danas polako postaju standard.

Vlada Republike Hrvatske teži jednosmjenskoj nastavi na području cijele Republike Hrvatske, a pomoć u tome su velika sredstva koja su osigurana za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vlada Republike Hrvatske je tako putem NPOO-a osim za dječje vrtiće, koji u Murskom Središću ide u dogradnju, osigurala sredstva i za gradnju i dogradnju osnovnih škola, pri čemu je Grad Mursko Središće u suradnji s osnivačekm osnovne škole, Međimurskom županijom, te Osnovnom školom Mursko Središće protekle tri godine aktivno radio na pripremi i prijavi projekta dogradnje osnovne škole. Prije nekoliko su mjeseci i gradonačelnik Dražen Srpak i župan Međimurske županije, Matija Posavec i bili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo s ciljem izvida terena po pitanju prijavljenih idejnih projekata.

Sjajna je vijest što je prije nekoliko dana izdana Suglasnost na idejni projekt i omogućeno financiranje u iznosu od 100 %. To znači da će biti dograđeno devet novih učionica, knjižnica i blagovaona. Slijedi korak izrade glavnog projekta i same prijave, nakon čega bi trebala uslijediti i gradnja i kroz koju godinu sva će djeca u Murskom Središću biti u jutarnjoj smjeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje