Povežite se s nama

Međimurje

Zašto upisati Srednju školu Čakovec?

Objavljeno:

- dana

PRAVI RAZLOG

ŠKOLA Srednja škola Čakovec najmlađa je ustanova u obrazovnom sustavu Međimurske županije. Prvu generaciju svojih učenika upisala je u školskoj godini 2010./2011. Danas, u šestoj godini rada, školu polazi 459-ero učenika u 18 razrednih odjela.

UPISI U novoj školskoj godini učenici u Srednjoj školi Čakovec mogu birati sljedeće programe: opća gimnazija (dva razreda), medicinska sestra opće njege / tehničar opće njege (jedan razred), fizioterapeutski tehničar / fizioterapeutska tehničarka (jedan razred) i pomoćni njegovatelj (jedan razred).

SMJEROVI Opća gimnazija ravnomjerno povezuje prirodoslovne, matematičke i jezične sadržaje. Uz redovnu nastavu obvezna je i izborna nastava, a učenici svoja znanja mogu nadograđivati u programima fakultativne nastave. Od ove školske godine učenicima je omogućeno stjecanje njemačke jezične diplome (DSD). Cilj obrazovanja medicinskih sestara opće njege / tehničara opće njege je prenijeti učenicima znanja, osposobiti ih i razviti vještine potrebne za rad u području zdravstva, a fizoterapeutski tehničar / tehničarka pomaže bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretnosti, ublažavanju boli te sprečavanju i ublažavanju trajnih posljedica bolesti i ozljeda.

KONZULTACIJE Srednja škola Čakovec za svoje učenike organizira dodatnu i dopunsku nastavu iz većine nastavnih predmeta. Uz to, učenicima se omogućuju individualne konzultacije na kojima im nastavnici pomažu svladati nastavne sadržaje koje ne razumiju.

SLOBODNE AKTIVNOSTI Važan dio školskog života su slobodne aktivnosti. Učenici mogu sudjelovati u radu školskog zbora i benda, dramsko-recitatorskoj grupi, novinarskoj grupi, školskom sportskom klubu, planinarskoj grupi, fotogrupi, medijaciji ili filmskom klubu.

PUTUJU I UČE Za postignute rezultate Srednja škola Čakovec učenike nagrađuje izletima u europske gradove. Tako su učenici bili u Dresdenu, Dublinu, Belfastu i Londonu, a ove školske godine devet učenika posjetilo je Dallas u SAD-u.

UČENIČKI DOM Sastavni dio Srednje škole Čakovec je i Učenički dom “Svjetionik” sa smještajnim kapacitetom od 60 mjesta. Učenicima se nudi smještaj u dobro opremljenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom, a različitim aktivnostima i kreativnim radionicama upotpunjuje slobodno vrijeme. 

EU PUB KVIZ: “Prinčevi tame” najbolji

U 3. EU pub kvizu, kojem je organizator i voditelj bio Mladen Tota, profesor iz Srednje škole Čakovec, natjecalo se 12 ekipa, a ekipa Srednje škole Čakovec “Prinčevi tame” bila je najbolja. Učenici su se natjecali u sedam kategorija i pokazali zavidno poznavanje europskih pjesama, gradova, nogometaša, političara i poslastica država članica EU. Za nagradu su dobili posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu, kamo će otići u proljeće 2018. godine. To će im omogućiti zastupnica Dubravka Šuica.

Kreativno: izložba učeničkih radova 

U holu Srednje škole Čakovec otvorena je izložba učeničkih radova. Na izložbi svojim su se slikama, crtežima i fotografijama predstavili učenici Jakov Sedlar, Jelena Polgar, Filip Novak, Magdalena Mesarić, Rene Hoblaj i Anabela Lucija Strah.
Za odabir i postav zaslužna je profesorica likovne umjetnosti Iva Bosnić. Dođite i pogledajte izložbu!

Dobrotvorni koncert za Ivanu Šavoru 

U travnju je u Centru za kulturu Čakovec održan dobrotvorni koncert za bivšu učenicu Srednje škole Čakovec Ivanu Šavoru. Ivana je upisala studij kemije u Osijeku, no kako joj je dijagnosticiran non-Hodgkinov limfom, umjesto studentskih briga i veselja posvećuje se borbi za zdravlje. Na koncertu su nastupili Glazbena škola Varaždin, Igor Baksa i Ftičice, Zsa Zsa, October light i Scifidelity orchestra. Koncert je organizirala Srednja škola Čakovec u suradnji sa Zajednicom žena “Katarina Zrinski”, a sav prikupljeni novac uplaćen je na račun Ivanine obitelji.

List “Lumen” među najboljima

Na Državnoj smotri LiDraNo među 10 najboljih školskih listova uvršten je i list “Lumen” Srednje škole Čakovec, koju su predstavljali profesorica Vesna Prepelić Đuričković i Jakov Sedlar, učenik 3. a razreda. Oni su najzaslužniji što se “Lumen” Srednje škole Čakovec našao među najboljima!

Učenici na Mesap libaru 

Učenici Srednje škole Čakovec predstavili su se ove godine na Mesap libaru u Nedelišću sa svojim malim laboratorijem u kojem su izvodili zanimljive eksperimente. U epruveti su složili dugu, koristili su kupus kao pH-indikator, pokazali su kromatografiju na papiru, izložili modele nekih molekula i izradili prirodnu bateriju. Posebna atrakcija bili su različiti preparati ispod mikroskopa, loptice koje su lebdjele u struji zraka iz sušila za kosu, munje koje su sijevale iz plazma kugle. Time su pokazali kako fizika, kemija i biologija mogu biti vrlo zanimljive.

Marko šesti na Državnome iz povijesti 

Učenik 3. b razreda Srednje škole Čakovec Marko Zidarić, kojem je mentorica bila profesorica Andreja Talan, osvojio je odlično šesto mjesto na Državnome natjecanju iz povijesti koje je od 10. do 12. svibnja održano u Đurđevcu.

Telefon: 040/314-108    [email protected]    ss-cakovec.skola.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!