Povežite se s nama

Život i društvo

Zašto varaždinski vampirolog zapravo ne vjeruje u vampire?

Objavljeno:

- dana

Ususret predavanju o vampirima koje je već jednom napunilo Europa mediju

Kristijan Petrović prvi put se zaljubio u drugom osnovne. I ostao do danas u ljubavi. Ne, nije to neka mala iz drugog B kojoj Kiki nosi školsku torbu. Mali Petrović svoju je ljubav poklonio vampiru.

– Uvijek sam bio klinac koji je navijao za negativce u filmovima, u bajkama… Vampir je fascinantno biće, pomislio sam i zaljubio se – priča Petrović koji, kao rijetki Hrvat, ima status vampirologa.

Fascinacija

– Kak’ svaki bedak ima svoje veselje, imam ga i ja. Kao što netko skuplja markice ili salvete, tako u Lijepoj Našoj ima i pojedinaca koji se bave sakupljanjem mitova i legendi tijekom povijesti o vampirima. – priča nam Kiki.

Upravo će ovaj voditelj VTV Televizije održati predavanje o vampirima zajedno s Borisom Perićem, književnikom i prevoditeljem. Predavanje pod nazivom Mitovi i legende o vampirima Istočne i Srednje Europe održat će se 22. listopada u sklopu programa Srijede u Muzeju u palači Herzer.

– Kak’ svaki bedak ima svoje veselje, imam ga i ja. Kao što netko skuplja markice ili salvete, tako u Lijepoj Našoj ima i pojedinaca koji se bave sakupljanjem mitova i legendi tijekom povijesti o vampirima. – priča nam Kiki.

Vampirolozima su se prozvali, jer vjeruju da o tome podosta znaju, pojašnjava nam. No doznali smo kako je došlo do prvog predavanja u Varaždinu, koje je održano prije dvije godine i to 31. listopada, na Noć vještica. – Čisto iz štosa smo Boris Perić i ja zamolili Upravu varaždinskog kazališta bi li nam mogli ustupiti dvoranu za predavanje o vampirima. Na predavanje je stiglo čak 130 ljudi, ispunili smo Europa mediju.- priča Petrović.Dodaje da Boris Perić to proučava kao okultnu stranu povijesti, koja uključuje i doba inkvizicije, demonologiju i spiritizam na području Hrvata.

Vampiri u nama

Iako Rumunjska slovi kao domovina vampira,mislim da je to pogrešno Prema svemu sudeći, čini se da je to Srbija.

Tko ili što su zapravo vampiri? – Kroz povijest su u Srbiji i Hrvatskoj bile česte pojave sušice. Cijele su obitelji znale nestajati u roku od mjesec dana, a to je plodno tlo za praznovjerje.- govori Kristijan Petrović.
Ruši još jedan ustaljeni mit. – Iako Rumunjska slovi kao domovina vampira,mislim da je to pogrešno Prema svemu sudeći, čini se da je to Srbija. Velika je vjerojatnost da sama riječ vampir potječe od staroslavenske riječi vemti, što znači – piti. Naravno, piti krv – navodi.

Latentna erotika

Vampir je mrtav, vrhunski predator.

Vampirski ugriz se u romantizmu pojavljuje kao latentno erotičan. Do tog trenutka, do 1800-tih, vampir nije bio poznat po ugrizu. Bila je riječ o povratniku – mrtvacu koji se vraća kući, nosi bolest i siše životnu energiju. Krv je život. Na kraju su vampiri evoluirali u gotovo romantične likove. Srećom, ima u književnosti djela koja se drže pravila o vampirima i prikazuju ih onakvima kakvi bi zapravo trebali biti. Vampir je mrtav, vrhunski predator. – napominje vampirolog iz Varaždina.
Vjeruje li Kristijan Petrović zaista u vampire? – Sigurno ne. Kad bi se jednog dana u novinama pojavio članak da je ulovljen vampir, mislim da ne bi bilo sretnijeg čovjeka od mene i Borisa Perića. Budimo iskreni, vampiri su u nama, dio su naše podsvijesti. Nemalo je zločina u svijetu, gotovo na mjesečnoj bazi izvedeno na temi neke vampirske podloge – odgovara Kiki.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje