Povežite se s nama

U fokusu

Zašto Varkomovci ne vole Ludbreg i kad će mališani dobiti svog pedijatra?

Objavljeno:

- dana

Na 3. sjednici ludbreškoga Gradskog vijeća “aktualac” je prošao mirno, vijećnici su se dotaknuli komunalnih pitanja i prometne problematike, a zanimalo ih je i u kojoj su fazi projekti koje je najavio gradonačelnik Dubravko Bilić.

Krešimira Horvata iz redova Reformista zanimalo je zašto stanarka zgrade u neposrednoj blizini centra grada već pola godine ne može novi bojler priključiti na dimnjak.

Pola godine bez bojlera

Bilić je objasnio da je to zapravo problem svih stanara, a ne Lukoma. Ona je, naime, nakon kvara starog bojlera kupila novi, kondenzacijski. No, da bi se takav bojler priključio, moraju se složiti svi stanari, kupiti nove bojlere i promijeniti dimnjak. Zbog regulative koja je stupila na snagu u rujnu 2015. godine, a odnosi se na uređaje za grijanje, potrošačima se danas nude kondenzacijski bojleri. No, ulaganje je skupo i u tome je zapravo problem.

Horvat je upitao i kad će dugo najavljivani POS stanovi u Ludbregu. Kako se čini, neće tako skoro, a Bilić je objasnio da je cijena rada i materijala otišla gore i na poziv APN-a za izgradnju tih stanova nema zainteresiranih. Ako se i izgrade, cijena će im sigurno biti veća od početno planirane.

HNS-ov Zlatko Sova upozorio je na brojna divlja odlagališta kraj Bednje, ali i u Vinogradima Ludbreškim, Sigecu i drugim naseljima.

Zašto Varkomovci ne vole Ludbreg?

– Mi nastojimo biti dobri prema svom gradu, otpad zbrinjavamo i možemo biti ponosni na veliku većinu građana – rekao je Bilić i napomenuo da se dosad puno uložilo u projekt odvajanja otpada, ali očito još treba poticati svijest pojedinaca.

Ludbreški mališani bez svog pedijatra

Na sjednici je više puta bio spomenut Varkom, i to u negativnom smislu. Vijećnici su upozorili da često pucaju cijevi, a kad se i pokrpaju, Varkomovci za sobom ostave nered, razrovane ceste i pločnike. Isto tako, duže vrijeme čekaju se projekti koje treba realizirati Varkom. Bilić je istaknuo da već duže vrijeme odnos s Varkomom ne štima, infrastruktura im je loša, a na sanacije kvarova se čeka. Primjera radi, ove godine je čak sedam puta pukla cijev u Ulici Augusta Šenoe.

Na sjednici je ponovno pokrenuto i pitanje pedijatra u Ludbregu.

– Pitanje je u nadležnosti Županije. Roditelje ne zanimaju odnosi unutar Doma zdravlja, ni plaće zaposlenika, njih zanima kvalitetna skrb. Ne možemo na pravi način odgovoriti zahtjevu. Htjeli smo osigurati doplatu za plaću, ali nema pedijatra koji bi došao u Ludbreg za stalno. Ostavljeni smo na milost i nemilost Doma zdravlja. Problemi se ne rješavaju na pravi način, pa se pitamo je li to sve namjerno ili slučajno, jesu li u pitanju objektivne okolnosti ili nesposobnost. Mi smo, nažalost, trinaesto prase – rekao je Bilić.

Autokamp i hodočasnička staza

U Ludbregu su trenutno u fazi realizacije brojni projekti vezani za turizam.

– Autokamp je u fazi uređenja, formirane su čestice, a stigla je i sanitarna oprema. Uskoro očekujemo postavljanje, ograđivanje i prve prezentacijske aktivnosti. Izgradili smo na pristupu Otoku još dvije pozicije za kampere s prostorom za pražnjenje toaleta. Taj projekt je vezan s mađarskim Saint Martinom i uskoro će biti prezentirani još neki projekti, poput hodočasničke staze po Vinogradima Ludbreškim koja će povezati Svetište, svetog Vinka i svetog Martina s drugim turističkim sadržajima – objasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Prihvaćene sve točke

Mandat na mirovanje iz osobnih razloga stavio je nezavisni Igor Franolić, a izabranog vijećnika zamijenio je Silvije Kutle. Na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je potvrđen Prijedlog Odluke o davanju pozitivnog mišljenja o ulasku u obuhvat većeg urbanog područja Grada Varaždina. Odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Grad Varaždin s okolnim područjem utvrđuje se područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Njegov je osnovni cilj promicanje održivoga urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova. Vijećnici su prihvatili i izvješće o radu gradonačelnika, a jednoglasno su usvojene i odluke o imenovanju povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega, prijedlog rješenja o imenovanju predsjednika i jedne članice Upravnog vijeća CZKI-a “Dragutin Novak”, zatim o imenovanju predsjednice i dva člana Upravnog vijeća DV-a “Radost” te o razrješenju i imenovanju člana gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Vijećnici su izvješće o radu gradskih tvrtki.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje