Povežite se s nama

Međimurje

Zavjet ispunjavaju više od tri stoljeća: hodočašće Varaždinaca u Mariju Bistricu od 2. do 4. srpnja

Objavljeno:

- dana

327. PUT MAJCI BOŽJOJ BISTRIČKOJ

Varaždinci će ove godine 327. put hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj.

Zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu bit će održano od 2. do 4. srpnja, ove godine u organizaciji i koordinaciji Župe svetog Josipa na Banfici.

Na put prema Mariji Bistrici prvi će, već tradicionalno, krenuti hodočasnici pješaci. Okupljanje je zakazano u subotu 2. srpnja u 3 sata u Varaždinskoj katedrali na službi Riječi i blagoslovu hodočasnika. Potom kreću na put, a u 14 sati je predviđeno okupljanje u crkvi na Vinskom vrhu nakon koje slijedi ulazna procesija u bistričko svetište.

Put svjetla

Hodočasnička sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom proslavit će se u 19 sati, a Put svjetla – procesija sa svijećama na Kalvariji počinje u 21 sat.

U nedjelju duhovni sadržaji počinju zajedničkim križnim putem na Kalvariji u 9 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom bit će u 11 sati, a oproštajna procesija u bistričkoj bazilici u 15 sati. U ponedjeljak, 4. srpnja, proslavit će se sveta misa zahvalnica u Varaždinskoj katedrali u 19 sati. 

Hodočašću Varaždinaca se već tradicionalno pridružuju i druge župe iz okolice Varaždina, kao i ostale župe Varaždinske biskupije.

Izvor:
Foto: Varaždinska biskupija

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje