Povežite se s nama

U fokusu

Zavod za hitnu medicinu postaje prvi nastavni zavod u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Nakon što je Županijska skupština Varaždinske županije u ponedjeljak, 21. veljače, jednoglasno donijela odluku, pokrenut je postupak za prelazak Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Nastavni zavod za hitnu medicinu.

– Ovo će biti prvi nastavni zavod u našoj županiji i treći nastavni zavod u Hrvatskoj u hitnoj medicini, na što smo ponosni. Osim pružanja hitne medicinske pomoći i obavljanja sanitetskog prijevoza, djelatnost Zavoda sada će biti proširena na obavljanje nastave iz područja hitne medicine. I dosad su obavljali edukacije za djelatnike drugih zavoda i MORH-a, a sada, nakon što su potpisali ugovor sa Sveučilištem Sjever o znanstveno-poslovnoj suradnji, službeno postaju nastavna baza Sveučilišta – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je danas obišla Zavod.

Ovome su prethodile višegodišnje pripreme.

– Već su 2015. godine prve doktorice medicine poslane na specijalizaciju iz hitne medicine, a financirali smo i edukacije za nacionalne instruktore. Danas imamo dva nacionalna instruktora za izvanbolničku hitnu medicinu te jednog nacionalnog instruktora za prijavno-dojavnu jedinicu. Imamo i nekoliko instruktora za AVD uređaje. Uz to smo u naš edukacijski centar u Ludbregu uložili značajna sredstava, pa je odnedavno opremljen uređajima i opremom za održavanje edukacija na nacionalnoj razini. Služi za obuku naših djelatnika, ali i djelatnika iz drugih županija, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske te povremeno i drugih županija. Odlično surađujemo i s MORH-om, koji svoje djelatnike educiraju kod nas na tečajevima izvanbolničke hitne, dok je istovremeno u njihovim prostorima 28 naših djelatnika dosad završilo tečajeve pripreme i transporta bolesnika helikopterom – pojasnio je ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec.

Napominje da će studenti ubuduće u Zavodu moći stjecati nova znanja i iskustva, a njihovi djelatnici će moći biti i dio nastavne baze Sveučilišta, pisati znanstvene radove i usavršavati se. Sveučilište Sjever istovremeno sudjeluje u obrazovanju djelatnika Zavoda koji studiraju na preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Sestrinstva.

– Hitna medicinska služba zbrinjava stanja koja neposredno ugrožavaju ljudske živote ili ozbiljno narušavaju ljudsko zdravlje te je, osim kvalitetne medicinske opreme, još potrebnija kvalitetna edukacija zdravstvenog osoblja koju Sveučilište Sjever sa svojim kadrovskim i infrastrukturnim kapacitetima može realizirati – navela je pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Marijana Neuberg.

S obzirom na najavljene promjene u zdravstvenom sustavu i potrebne specijalizacije prvostupnika iz hitne medicine, otvara se veliki prostor za unapređenje suradnje, napominje pročelnica.

– Sveučilište Sjever i Zavod surađuju u održavanju kliničkih vježbi studenata Sestrinstva za koju se nadamo da će se proširiti uspostavom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Cilj je pružiti studentima što realniju sliku djelokruga rada u hitnim situacijama i pripremiti ih da bi što spremnije pružali pomoć našim građanima. Ujedno suradnju nastavljamo na zajedničkoj prijavi projekata, edukaciji djelatnika Nastavnog zavoda i opće populacije s ciljem što sigurnije skrbi – najavila je doc. dr. sc. Neuberg.

Studenti treće godine sestrinstva Irena Vidović iz Koprivnice i Matej Jaković iz Slatine dvoje su budućih zdravstvenih radnika koji će se educirati u Zavodu.

– Obavili smo vježbe u kabinetu, a sada ćemo krenuti na edukacije u samom Zavodu, što jedva čekamo jer ćemo sada imati konkretne vježbe s pacijentima – rekli su Irena i Matej.

I dok je Irena studij u Varaždinu upisala nakon što je u Srednjoj školi Koprivnica završila školovanje za medicinsku sestru, Matej se za studij sestrinstva odlučio nakon završene klasične gimnazije u Virovitici. Oboje su iznimno zadovoljni studijem i predavačima, a posebno time što znanja i vještine stječu i radom u zdravstvenim ustanovama.

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje