Povežite se s nama

Međimurje

Zavod za javno zdravstvo: poduzete su sve mjere liječenja oboljelih i sprečavanje daljnjeg širenje infekcije

Objavljeno:

- dana

EPIDEMIJA SVRABA

Obzirom na posljednja događanja vezana uz pojavu svraba kod korisnika Učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu te u nekim školama u Međimurskoj županiji, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županija, prim. Marine Payerl-Pal, dr. med., oglasila se priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:

„Od pojave sumnje na moguću bolest i obavještavanja Epidemiološke službe Zavoda, poduzeti su svi potrebni koraci. Djelovanje u svrhu liječenja oboljelih i sprečavanja širenja infekcije provodi se u suradnji s Domom i školom od 20.11.2017., a nakon prikupljanja svih informacija i obuhvata kontakata oboljelih, 24. 11.2017. na preporuku stručnog tima koji je obavio izvid i razgovor s uznemirenim učenicima, upute o postupanju proslijeđene su svim učenicima u Graditeljskoj školi, koju pohađa i najveći broj oboljelih učenika. 24.11.2017. sve su škole u Međimurskoj županiji obaviještene od Djelatnosti za epidemiologiju o pojavi svraba te su im dostavljene i upute o postupanju.

Na stranicama Zavoda (www.zziz-ck.hr) već je ranije objavljen tekst o samoj bolesti, svim važnim podacima vezanim uz kliničku sliku, načine prenošenja, liječenja i sprječavanja.

Napominjemo i da je jednom tjedno (utorkom) liječnica, specijalist školske medicine na dispoziciji svim učenicama i učenicima te nastavnom osoblju Graditeljske škole, kao njihova liječnica, s ciljem rješavanja njihovih različitih potreba , tako da je u mogućnosti promptno djelovati. U utorak, 21.11.2017 boravila je u školi.

S Graditeljskom školom ostvarena je dobra suradnja te su se provodile sve propisane preporuke.

Sanitarna inspekcija upoznata je s problemom od prvog dana te je također izdala svoje preporuke, koje se provode.

Kao javnozdravstvena ustanova rad svih svojih stručnjaka ulažemo za boljitak našeg stanovništva putem edukacija radi sprječavanja bolesti, te brojnim kako stručnim, tako i javnozdravstvenim aktivnostima za promociju zdravlja.

 Svrab je sveprisutna bolest, koju susrećemo povremeno, sporadično, ali nažalost u nekim situacijama i epidemijski, kao što je i ovo aktualno zbivanje. Samo provjerenim i točnim podacima koji se iznose u javnost možemo djelovati na stanovništvo te polučiti povoljne ishode u kratkom vremenu. Sve informacije koje potiču strah, uznemirenost pa čak i paniku, nisu od koristi oboljelima, ali niti svima ostalima koji moraju biti upućeni kako se ponašati u takvim situacijama. Svatko u tome ima svoju odgovornost.

Zavod u suradnji s Graditeljskom školom, Sanitarnom inspekcijom i ostalim dionicima aktivno provodi rješavanje svraba te uspješno kontrolira njegovo daljnje širenje.“

Izvor: Ilustracija
Foto:

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje