Povežite se s nama

Međimurje

Zavod za javno zdravstvo: poduzete su sve mjere liječenja oboljelih i sprečavanje daljnjeg širenje infekcije

Objavljeno:

- dana

EPIDEMIJA SVRABA

Obzirom na posljednja događanja vezana uz pojavu svraba kod korisnika Učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu te u nekim školama u Međimurskoj županiji, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županija, prim. Marine Payerl-Pal, dr. med., oglasila se priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:

„Od pojave sumnje na moguću bolest i obavještavanja Epidemiološke službe Zavoda, poduzeti su svi potrebni koraci. Djelovanje u svrhu liječenja oboljelih i sprečavanja širenja infekcije provodi se u suradnji s Domom i školom od 20.11.2017., a nakon prikupljanja svih informacija i obuhvata kontakata oboljelih, 24. 11.2017. na preporuku stručnog tima koji je obavio izvid i razgovor s uznemirenim učenicima, upute o postupanju proslijeđene su svim učenicima u Graditeljskoj školi, koju pohađa i najveći broj oboljelih učenika. 24.11.2017. sve su škole u Međimurskoj županiji obaviještene od Djelatnosti za epidemiologiju o pojavi svraba te su im dostavljene i upute o postupanju.

Na stranicama Zavoda (www.zziz-ck.hr) već je ranije objavljen tekst o samoj bolesti, svim važnim podacima vezanim uz kliničku sliku, načine prenošenja, liječenja i sprječavanja.

Napominjemo i da je jednom tjedno (utorkom) liječnica, specijalist školske medicine na dispoziciji svim učenicama i učenicima te nastavnom osoblju Graditeljske škole, kao njihova liječnica, s ciljem rješavanja njihovih različitih potreba , tako da je u mogućnosti promptno djelovati. U utorak, 21.11.2017 boravila je u školi.

S Graditeljskom školom ostvarena je dobra suradnja te su se provodile sve propisane preporuke.

Sanitarna inspekcija upoznata je s problemom od prvog dana te je također izdala svoje preporuke, koje se provode.

Kao javnozdravstvena ustanova rad svih svojih stručnjaka ulažemo za boljitak našeg stanovništva putem edukacija radi sprječavanja bolesti, te brojnim kako stručnim, tako i javnozdravstvenim aktivnostima za promociju zdravlja.

 Svrab je sveprisutna bolest, koju susrećemo povremeno, sporadično, ali nažalost u nekim situacijama i epidemijski, kao što je i ovo aktualno zbivanje. Samo provjerenim i točnim podacima koji se iznose u javnost možemo djelovati na stanovništvo te polučiti povoljne ishode u kratkom vremenu. Sve informacije koje potiču strah, uznemirenost pa čak i paniku, nisu od koristi oboljelima, ali niti svima ostalima koji moraju biti upućeni kako se ponašati u takvim situacijama. Svatko u tome ima svoju odgovornost.

Zavod u suradnji s Graditeljskom školom, Sanitarnom inspekcijom i ostalim dionicima aktivno provodi rješavanje svraba te uspješno kontrolira njegovo daljnje širenje.“

Izvor: Ilustracija
Foto:

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati