Povežite se s nama

U fokusu

Završen projekt VTT-Firm: Učenici praksu obavljaju u virtualnoj vježbeničkoj tvrtki

Objavljeno:

- dana

STROJARSKA I PROMETNA ŠKOLA VARAŽDIN

Završio je projekt “Inovativne metode u praktičnoj nastavi uvođenjem prijevozničke i logističke vježbeničke tvrtke” (VTT-Firm).

Ovaj projekt je u proteklih godinu dana provodila Strojarska i prometna škola Varaždin zajedno s partnerima: Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, Školom za cestovni promet Zagreb i Gospodarskom školom Čakovec.

Praksa u stvarnim uvjetima

– Kroz projektne aktivnosti nastavnici naših škola educirani su u realnim, suvremenim prijevozničkim i logističkim tvrtkama, provedena je nova metodologija i osmišljen program edukacije učenika, registiregistrirane su virtualne vježbeničke tvrtke i nabavljeni specijalizirani računalni programi i oprema uz pomoć kojih su učenici dobili priliku da se osposobe za rad u realnom sektoru kroz rad u virtualnim vježbeničkim tvrtkama za promet i logistiku – rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole koja je bila vodeći partner u ovom projektu na današnjoj konferenciji za novinare u povodu završetka projekta VTT-Firm.

Kroz novi program učenici stječu vještine potrebne za svijet rada i bivaju osposobljeni da bolje odgovaraju zahtjevima gospodarstva u prijevozničkom i logističkom poslovanju.

– Cilj ovog projekta je da učenici nakon školovanja budu konkurentniji na tržištu rada i spremni za sve poslove u okviru svoje struke – rekao je Žunar.

Istodobno, Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih predan je i zahtjev za izmjenu i dopunu nastavnog plana i programa za nastavni predmet praktična nastava za zanimanje tehničar cestovnogprometa i tehničar za logistiku i špediciju s ciljem da se praktična nastava u 3. i 4. razredu tih zanimanja izvodi kao obvezan predmet u vježbeničkoj tvrtki.

– Imam informacije da se naš zahtjev ozbiljno razmatra i nadamo se da će to u dogledno vrijeme biti realizirano. I dosad je, naime, praktična nastava bila obavezna, ali se morala izvoditi u gospodarskim subjektima koji se bave prijevozom i logistikom. Na ovaj način mi u našem praktikumu simuliramo uvjete praktične nastave i zapravo smo omogućili svim učenicima da obavljaju praksu u jednakim uvjetima, što dosad nije bio slučaj – rekao je Žunar.

Projekt VTT-Firm probio led, lakše s ostalim projektima

Inače, vrijednost projekta je 95.954,93 €, pri čemu je 80% sredstava osigurano iz EU IV. Komponenta IPA programa koja se ostvaruje kroz ugovor s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, dok ostatak osiguravaju škole, no ne u novcu, nego kroz rad profesora.

– Ovo je ohrabrenje za sve daljnje projekte koji će se provoditi i za koje će postupak biti znatno olakšan. Ministarstvo će u budućim projektima omogućiti da voditelj bude iz škole. Za to vrijeme dok on radi na projektu, Ministarstvo će osigurati zamjenu koju će oni financirati, što u ovom slučaju nije bio slučaj – rekao je Žunar i dodao kako ovime projekt nije završen jer mora biti održiv idućih sedam godina, a to će provjeravati kontrole.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje