Povežite se s nama

Život i društvo

Završena energetska obnova: Područna škola Gornja Poljana dobila novi izgled

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji obnovljen je još jedan školski objekt – zgrada Područne škole Gornja Poljana, čija je matična škola OŠ Svibovec.

Tim se povodom danas, 9. veljače, u prostorima Škole održala završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42 223 Varaždinske Toplice“

Iznos nakon završetka projekta je 1.789.867,11 kuna, pri čemu je trošak za Varaždinsku županiju kao osnivača Škole iznosio 728.741,30 kuna.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je bespovratnih 731.712,20 kuna, a preostalih 329.413,61 kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje.

Završnoj konferenciji prisustvovali su uz ravnateljicu OŠ Svibovec Melitu Mesarić i savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, ujedno i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan, županijski vijećnik Krešimir Horvat te član Školskog odbora Željko Bedeković koji je ujedno i vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica.

Zdravka Grđan pohvalila je projekt obnove škole te je naglasila važnost ulaganja u infrastrukturu.

– Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje, čestitam ravnateljici na profesionalno odrađenom poslu koji nije bio malen. Ovaj vrijedan projekt je u potpunosti opravdao svoju svrhu. Čak pedeset posto financiranja dolazi iz europskih sredstava i to je bitno da pokažemo kako se isključivo kvalitetnom vizijom i konstantnim radom mogu povući novci iz EU fondova. Varaždinska županija polako završava svoj projektni ciklus koji je počeo 2017. godine, a od tada do danas kompletno su obnovljena i uređena 22 školska objekta ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna. Još je ostala Srednja škola Arboretum Opeka, a zajedno s njom će ušteda na energentima i režijskim troškovima iznositi oko milijun kuna. To je jako puno. Veseli me da će učenici, ali i učiteljice koje rade u ovoj školi od sada imati jednaki standard kao i ostale škole u našoj Županiji – istaknula je Zdravka Grđan, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti te ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Zahvaljujući projektu energetske obnove, ostvarivat će se značajne uštede na energentima, tako će ušteda potrošnje energije za grijanje iznositi 52,05 %, a ušteda potrošnje primarne energije za 79,35 %, dok će se emisija CO2 smanjiti za 67,22 %.

Ravnateljica škole Melita Mesarić zahvalila se Varaždinskoj županiji koja je omogućila da se područna škola obnovi i time omoguće bolji uvjeti rada, ali i da škola dobije ljepši izgled.

– Mogu potvrditi da je škola postala ljepše, sigurnije i energetski učinkovitije mjesto za naše učenike. Općenito škole s malim brojem učenika čine čuda. Svojim idejama, kreativnošću i raznim aktivnostima pokreću sve udruge, cijelo mjesto i na taj način oživljavaju mjesto. U tom smislu je Područna škola Gornja Poljana prava mala oaza kulturnog i društvenog života zajednice. U suradnji sa seoskim udrugama provode niz aktivnosti, projekata i priredbe kojih ne bi bilo da u selu nema osnovnoškolske ustanove. Uz promjenu boje fasade, unijela se ta neka živost i kako se sama škola nalazi na brežuljku, sada se ističe u tom svom novom sjaju. Sama toplinska izolacija je sjajna, naime staklena vuna ima debljinu 20 cm te se osjeća velika promjena unutar škole. Zamijenjen je sustav grijanja, a promjenom stolarije svakako je dobiveno na kvaliteti jer su stari prozori bili u lošem stanju te se gubilo puno energije – rekla je Mesarić te dodala da broj učenika po godini varira.

Projekt „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42 223 Varaždinske Toplice“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. 

Vrijednost projekta nakon završenih radova iznosi 1.789.867,11, dok je vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 1.738.525,19. kuna.

Područnu školu Gornja Poljana pohađa 26 učenika s kojima rade tri učiteljice, a u školi radi i jedna kuharica na pola radnog vremena dok nastavu polaze djeca iz Grešćevine, Gornje Poljane, Donje Poljane, Rukljevine i Retkovca. 

Inače, uz PŠ Gornju Poljanu, energetski je obnovljena još jedna područna škola Osnovne škole Svibovec. Riječ je o Područnoj školi Drenovec, koja je novo ruho dobila prošle godine, a ukupna vrijednost tog projekta bila je 742.296 kuna. 

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje