Povežite se s nama

Život i društvo

Završeni radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof nastavlja s politikom odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom. Naime, ovih je dana završen projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijedan 3.049.466,04 kune prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava.

Novoizgrađenim reciklažnim dvorištem upravljat će komunalno poduzeće Novokom d.o.o., a isto će započeti sa radom nakon upisa u očevidnik reciklažnih dvorišta.

– Izražavam zadovoljstvo što smo priveli kraju još jedan europski projekt. Ovo će reciklažno dvorište definitivno podići kvalitetu zbrinjavanja otpada, ali i komunalni standard na području grada. Pred Novokomom je da preuzme reciklažno dvorište i da se kvalitetno o njemu brine. Uz ovaj projekt te sanaciju odlagališta otpada „Čret”, kao i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

U sklopu provede projekta provedene su informativno-obrazovne aktivnosti koje su obuhvaćale izradu promotivnih materijala i oglašavanje, a uključuju plakate, brošure i radne listiće za edukativne radionice, izradu informativnih web obavijesti za stranicu Grada Novog Marofa i komunalnog poduzeća Novokom d.o.o., izradu spota za emitiranje na lokalnom radiju te izradu brošura koje su podijeljene svim korisnicima javne usluge odvoza mješovitog komunalnog otpada s gradskog područja.

Cilj navedenih aktivnosti bio je upoznati građane Novog Marofa što je to reciklažno dvorište, čemu služi, kome je namijenjeno, kako se koristi i koje vrste otpada zaprima. U izradi promotivnih materijala sudjelovali su i članovi Udruge Sunce Novi Marof.

Osim izrade promotivnih materijala i oglašavanja, u sklopu informativno-obrazovnih aktivnosti održano je i 6 radionica za djecu u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama (3 u vrtićima, 2 u osnovnim školama, 1 u srednjoj školi), na kojima se djeci pokušalo približiti što je to reciklažno dvorište i na koji način se isto koristi.

U provođenju navedenih aktivnosti sudjelovali su i zaposlenici komunalnog poduzeća Novokom d.o.o.

Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta „Novi Marof“ (Referentni broj Ugovora: KK.06.3.1.03.0108) sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, uz stopu sufinanciranja od 85 %.

Projekt je završen 12. studenoga 2020. godine te su unutar razdoblja provedbe projekta uspješno provedene sve predviđene aktivnosti.

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati

Život i društvo

Najsjevernije županije ipak su izbjegle prijeteće hladne valove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

DHM-zovi prognostičari za nedjelju najavljuju jutarnje temperature zraka na kopnu između -10 i -5°C, u gorju još nižu, a dnevna temperatura bit će svega oko 0°C.

Povremeni sjeverac pojačavat će dojam hladnoće, a bit će i mjestimičnih oborina sve do utorka. No, tada napokon slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama.

Dodajmo da DMHZ na svojim internetskim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Srećom, na priloženoj tablici u zonama s velikom i vrlo velikom opasnošću, nema područja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati