Povežite se s nama

Međimurje

Završio 49. Majski muzički memorijal, posljednji koji je prije mirovine osmislio Ladislav Varga

FOTO: VŽR/Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U petak, 13. svibnja, u dvorani Centra za kulturu u Čakovcu održana je završna večer 49. Majskog muzičkog memorijala „Josip Štolcer Slavenski“.

Kao i svih godina dosad, uoči završnog koncerta dodijeljena je nagrada Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“. Ovogodišnji laureat je skladatelj Krešimir Seletković iz Zagreba i to za djelo „Dystopia“.

Grad kulture i umjetnosti

Nagrada „Josip Štolcer Slavenski“, najveća je godišnja nagrada za klasičnu glazbu koja se dodjeljuje u Hrvatskoj, a naslijedila je Vjesnikovu nagradu za klasičnu glazbu. Od samih početaka najboljim domaćim skladateljima dodjeljuje su u Čakovcu i to na Majskom muzičkom memorijalu. Ova manifestacija nosi ime Čakovčanina Josipa Štolcera Slavenskog, koji je svojim radom obilježio klasičnu glazbu u prošlom stoljeću, čija djela i dalje predstavljaju vrhunske dosege ne samo europske, već i svjetske glazbene umjetnosti.

Nagradu je dodijelila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je tom prigodom naglasila da „Memorijal“ neprekidno traje već gotovo pola stoljeća.

– Malo je takvih manifestacija u našoj zemlji, a one najviše govore o ljudima i sredini u kojoj se održavaju. Čakovec i njegovi stanovnici izuzetno mnogo drže do statusa koji imaju, a to je onaj grada kulture i umjetnosti. Stoga, zahvaljujem se organizatorima koji sve ove godine ulažu velike napore da ova manifestacija opstane – rekla je gradonačelnica, podsjetivši da su ovu nagradu primili mnogi eminentni nacionalni glazbeni umjetnici.

Kako stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog suda, ‘Dystopia’ Krešimira Seletkovića izdvaja se suverenošću odgovora na samopostavljene izazove, skladnim mnogoglasjem semantičkih slojeva i suglasjem unutar-glazbenog i izvan-glazbenog sadržaja. Na površinskoj je razini riječ o koncertu za orkestar, pri čemu skladatelj ne izbjegava pozivanje na istovrsna djela ranijih autora – poglavito, premda ne i isključivo, Béle Bartóka i Witolda Lutosławskog.

Djelo sigurno nije posljednji intermezzo unutar Seletkovićeva opusa i, u širem kontekstu, korpusa suvremene hrvatske glazbe; ona nije puki artefakt, pod kojim ćemo stajati plačući nad ‘boljom prošlošću’. Jer povijest, riječima samoga skladatelja, ‘omogućuje neograničenu nadgradnju u beskonačnom i nepromjenjivom protoku vremena’.

O laureatu

Seletković je rođen 1974. godine, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Davorina Kempfa. Polazio je ljetne tečajeve u Austriji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju redovitog profesora, gdje je od 2013. do 2019. obnašao dužnost prodekana za nastavu. Bio je urednik edicije Ars Croatica Hrvatskog društva skladatelja 2003. – 2012. te umjetnički ravnatelj Muzičkog bijenala Zagreb 2012. – 2018. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Boris Papandopulo Hrvatskog društva skladatelja, nagrade za najbolju glazbu za dječju predstavu na 19. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku.

Laureat Majskog muzičkog memorijala prvi je put bio 2008. godine. Višestruki je dobitnik nagrade Porin. Godine 2019. odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a od 2020. je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autor je šezdesetak orkestralnih, komornih, vokalnih i elektroničkih skladbi izvođenih diljem svijeta (Austrija, Italija, Rusija, Litva, Slovačka, Kanada, Kina i dr.).

Nakon uručenja nagrade, Zbor Hrvatske radio televizije uz pratnju Branimira Pustičkog na violončelu te ravnanje Tomislava Fačinija izveo je Seletkovićevo djelo „Pet stadija žalovanja“. Pored čakovečke gradonačelnice, večer laureata uveličala je i izaslanica ministrice kulture, dr. sc. Vesna Pascutini Juraga.

Dugogodišnji ravnatelj odlazi u zasluženu mirovinu

Ovo je bio posljednji Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“ koji je osmislio i organizirao Ladislav Varga. Ovaj višegodišnji ravnatelj Centra za kulturu Čakovec te sadašnji voditelj glazbene djelatnosti u ovoj ustanovi odlazi u mirovinu. Tom prilikom, gradonačelnica Cividini uručila mu je prigodni poklon uz riječi zahvale na svemu što je za Čakovec, glazbu i kulturu u gradu općenito učinio tijekom svoga radnog vijeka.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje