Povežite se s nama

Život i društvo

Završio je 7. Tjedan karijera na FOI-ju: predavanje poznatog poduzetnika Tomislava Cara među najposjećenijima

Objavljeno:

- dana

Prošli tjedan na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) bio je u znaku Tjedna karijera.

Čak 55 poduzeća predstavilo se studentima kroz 33 predavanja i 13 radionica. Najvažniji dan bio je petak, 19. listopada, a jedno od najposjećenijih događanja bilo je predavanje supružnika Ane i Tomislava Cara iz Infinuma, IT tvrtke koja je od malog startupa prerasla u ozbiljan biznis. Car je održao motivacijsko predavanje za studente pod nazivom „Zašto vođenje vlastitog biznisa izgleda kao jahanje lava“. Nakon toga su se poslodavci studentima predstavili putem pitcheva te na štandovima u sklopu „karijernog špancira“.

Dobra prilika

Tjedan karijera organizira Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) na FOI-ju. Prilika je to da studenti dobiju širu sliku o tržištu rada i upoznaju svoje potencijalne poslodavce.

– Počeli smo s Danom karijera i onda se je pokazalo da je interes daleko veći, pa smo ga proširili na Tjedan karijera. Zadovoljan sam što je odaziv poslodavaca ove godine jako velik i vjerujem da su iz svih ovih događanja studenti imali puno koristi – istaknuo je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček

Zahvaljujući ovakvim događanjima danas čak trećina studenata FOI-ja iz studentskih klupa završava direktno kod poslodavaca.

– Radimo sa studentima i poslodavcima i uvijek pokušavamo djelovati “jedan na jedan”, i to je jedna od specifičnosti našeg fakulteta. Na zadnjoj godini studija 80 % studenata je u kontaktima s poslodavcima – istaknuo je prof. dr. sc. Vrček.

Zanimljivo je da je većina poslodavaca koji su sudjelovali na Tjednu karijera iz Hrvatske ili je riječ o stranim tvrtkama koje imaju urede otvorene u Hrvatskoj.

– Mi kao fakultet koji djeluje u Hrvatskoj trebali bismo se truditi da studenti nakon fakulteta ostaju ovdje, a ne da odlaze u inozemstvo. Znači, ovdje ostvaruju kontakte prvenstveno s domaćim poslodavcima – rekao je dekan prof. dr. sc. Vrček.

Da je 7. Tjedan karijera pravo mjesto za upoznavanje novih kontakata i partnerstva vjeruje i dr. sc. Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

– U Ministarstvu vjerujemo da cijeli obrazovni sustav mora slušati trendove i potrebe tržišta rada te je zato bilo kakva interakcija između studenata i poslodavaca dobrodošla jer ih usmjerava prema onomu što ih čeka u životu. Živimo u dinamičnom vremenu u kojem se od nas puno očekuje, od mobilnosti do inicijative u otvaranju vlastitih poslova, i nikad ne znate gdje ćete završiti. Učenje ne prestaje diplomom, ni doktoratom, i u to sam se i sam uvjerio.  Evo, u ovih deset godina Ministarstvo znanosti i obrazovanja je moj četvrti poslodavac. Radio sam kao turistički animator u jednoj hotelskoj kući, znanstvenik na Institutu „Ruđer Bošković“, kao voditelj na Hrvatskoj radioteleviziji i sada u Ministarstvu, a diplomirani sam kemičar. Svako iskustvo je dodalo nešto u mene, učinilo me bogatijim i spremnijim za izazove – poručio je studentima savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Marko Košiček (desno)

Zadnjeg dana 7. Tjedna karijera paralelno je održano druženje za karijerne djelatnike pod nazivom Career Caffe, koje je bilo u neformalnijem tonu. Održana je kratka prezentacija „Tjedan karijera – Behind the Scenes“ od strane organizatora, CPSRK-a, te radionica za karijerne djelatnike, koju je izvela Adecco uz podršku HUP-a.

Ove godine u sklopu Tjedna karijera održana su i mnoga izdvojena karijerna događanja, kao što je karijerna radionica za studente, karijerno predstavljanje studentskih udruga na FOI-ju i kava s diplomantima (AMAC kava). Sve je završilo Brucošijadom na kojoj je nastupila Vesna Pisarović.

Na 7. Tjednu karijera čak 55 poduzeća

U sklopu Tjedna karijera sudjelovalo je 55 poduzeća koja su se predstavila studentima kroz brojne aktivnosti. Tako su prvog dana održana predavanja i radionice tvrtki ecx.io, APIS IT, EY, Arbona, Privredna banka Zagreb, Hrvatski Telekom, Styria Digital Services, Perpetuum, Zagrebačka banka, GIT, Marker, Mediatoolkit, Erste Bank, SysKit i Adecco.

Predavanja su održale i tvrtke Ekobit, Fina, CS Computer Systems, Bornfight i Mercury Processing Sevices International, a radionice tvrtke Upchain, Raiffeisenbank Hrvatska, CET – Cutting Edge Technologies, Infodesign, The Swiss Digital i Ericsson Nikola Tesla. Zanimljiva je bila radionica pod nazivom “Rad na karijeri kroz aktiviranje u studentskim udrugama”, koju su organizirale studentske udruge Studentski zbor, [email protected], AIESEC i A3BooT.

Tvrtke minus5, Plavi Tim, Trikoder, Asseco SEE, Poslovna inteligencija i Sedam IT predstavile su se kroz predavanja uz teme o informacijskoj sigurnosti, PHP i modernom web developmentu te mobilnom bankarstvu. Paralelno s predavanjima održavale su se i radionice na kojima su tvrtke Megatrend, Coria i Undabot kroz teorijski i praktični dio prikazale alate za izradu poslovnih izvještaja i alate za strojno učenje. Osim tehničkih radionica, Flavo obrt je studentima pokušao prikazati izradu uspješne projektne prijave za financiranje iz EU fondova.

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje