Povežite se s nama

Život i društvo

Završio MOP Špancirfest, povezao studente, profesionalce i ljubitelje multimedije

Objavljeno:

- dana

Radionice, izložbe, koncerti

Prošlog tjedna održao se šesti MOP Špancirfest koji je svim zainteresiranim približio multimediju i digitalnu kulturu.

Aktivirali su se studenti, umjetnici, dizajneri, programeri, glazbenici i ostali kreativaci koji su u tjedan dana neprestano razmijenjivali svoja mišljenja, znanja i ideje. Program festival bio je potpuno besplatan za sve.

– Cilj festivala jest potaknuti lokalnu zajenicu da razvija vlastite potencijalne kroz digitalno stvaralaštvo i kulturu. Kroz MOP radionice stvorila se odlična platforma za razmjenu i širenje znanja, a izložbe i razne projekcije bile su pokretači druženja i približavanja digitalnog stvaralaštva široj javnosti. Svakako moram istaknuti da se festival u trenutku ne najidejalnijem za kulturu odlučio založiti za stav da određene stvari možemo i moramo sami promjeniti. Prije svega otvoren i prijateljski odnos koji je vladao tijekom festivalskih dana, a povezao je profesionalce, studente i ljubitelje multimedije te otvorio neke nove pozitivne teme u organizacijskim pogledima za 2018. godinu – naglasio je Fran Mubrin, direktor MOP Špancir festivala.

Radionice za najmlađe

Ove godine organizirane su i dvije radionice za djecu. Radionicu “The many sides of paper” je vodila Maja Jandrić, a u suradnji s fakultetom FOI Varaždin i POU Varaždin održala se radionica “Programiranje BBC micro:bit računala” koja se bavila približavanjem programiranja djeci.

Predavanja i radionica za odrasle

Uz radionice za djecu održalo se i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica koje su vodili stručnjaci iz regije. Kroz radionice pokušalo se približiti i potaknuti digitalnu zajednicu da i dalje razvija svoje talente upravo kroz dizajn, programiranje i kreativan pristup rješavanju problema.

Velik interes za izložbe

U Galerijskom centru izložene su dvije izložbe: izložba ilustracija nastalih mobilnim telefonom dizajnerice Imelde Ramović i izložba “Ulična fotografija” studenata Sveučilišta Sjever.

Zadnjih tri dana publici se predstavio Marko Šošić s instalacijom pod imenom “Orion Somniator” (Orion sanjač). Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti tek u potpunom mraku.

Ksenija Ladić je u sklopu festival predstavila projekt u kojem će pod pokroviteljstvom festival sljedećih godinu dana istraživati grad Varaždin i stvarat jedinstvenu zvučnu mapu.

Oživljavanje Varaždinske Sinagoge

U sklopu festival publici se predstavio Varaždinski electro – alternative sastav SOWAS. U varaždinskoj sinagogi održali su nastup pred brojnom publikom, koja je potvrdila da u Varaždinu postoji interes za ovakva događanja, ali i da je Varaždinu hitno potreban adekvatan prostor kao što je Sinagoga za koncertne aktivnosti. Uz program u Sinagogi i electro moment gosti na festivalu su zadnja dva dana festivala imali priliku uživati u odličnim DJ setovima do jutarnjih sati.

 

 

Izvor: Hrvoje Selec/MOP
Foto:

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!