Povežite se s nama

Život i društvo

Završio MOP Špancirfest, povezao studente, profesionalce i ljubitelje multimedije

Objavljeno:

- dana

Radionice, izložbe, koncerti

Prošlog tjedna održao se šesti MOP Špancirfest koji je svim zainteresiranim približio multimediju i digitalnu kulturu.

Aktivirali su se studenti, umjetnici, dizajneri, programeri, glazbenici i ostali kreativaci koji su u tjedan dana neprestano razmijenjivali svoja mišljenja, znanja i ideje. Program festival bio je potpuno besplatan za sve.

– Cilj festivala jest potaknuti lokalnu zajenicu da razvija vlastite potencijalne kroz digitalno stvaralaštvo i kulturu. Kroz MOP radionice stvorila se odlična platforma za razmjenu i širenje znanja, a izložbe i razne projekcije bile su pokretači druženja i približavanja digitalnog stvaralaštva široj javnosti. Svakako moram istaknuti da se festival u trenutku ne najidejalnijem za kulturu odlučio založiti za stav da određene stvari možemo i moramo sami promjeniti. Prije svega otvoren i prijateljski odnos koji je vladao tijekom festivalskih dana, a povezao je profesionalce, studente i ljubitelje multimedije te otvorio neke nove pozitivne teme u organizacijskim pogledima za 2018. godinu – naglasio je Fran Mubrin, direktor MOP Špancir festivala.

Radionice za najmlađe

Ove godine organizirane su i dvije radionice za djecu. Radionicu “The many sides of paper” je vodila Maja Jandrić, a u suradnji s fakultetom FOI Varaždin i POU Varaždin održala se radionica “Programiranje BBC micro:bit računala” koja se bavila približavanjem programiranja djeci.

Predavanja i radionica za odrasle

Uz radionice za djecu održalo se i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica koje su vodili stručnjaci iz regije. Kroz radionice pokušalo se približiti i potaknuti digitalnu zajednicu da i dalje razvija svoje talente upravo kroz dizajn, programiranje i kreativan pristup rješavanju problema.

Velik interes za izložbe

U Galerijskom centru izložene su dvije izložbe: izložba ilustracija nastalih mobilnim telefonom dizajnerice Imelde Ramović i izložba “Ulična fotografija” studenata Sveučilišta Sjever.

Zadnjih tri dana publici se predstavio Marko Šošić s instalacijom pod imenom “Orion Somniator” (Orion sanjač). Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti tek u potpunom mraku.

Ksenija Ladić je u sklopu festival predstavila projekt u kojem će pod pokroviteljstvom festival sljedećih godinu dana istraživati grad Varaždin i stvarat jedinstvenu zvučnu mapu.

Oživljavanje Varaždinske Sinagoge

U sklopu festival publici se predstavio Varaždinski electro – alternative sastav SOWAS. U varaždinskoj sinagogi održali su nastup pred brojnom publikom, koja je potvrdila da u Varaždinu postoji interes za ovakva događanja, ali i da je Varaždinu hitno potreban adekvatan prostor kao što je Sinagoga za koncertne aktivnosti. Uz program u Sinagogi i electro moment gosti na festivalu su zadnja dva dana festivala imali priliku uživati u odličnim DJ setovima do jutarnjih sati.

 

 

Izvor: Hrvoje Selec/MOP
Foto:

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje