Povežite se s nama

Međimurje

Završna konferencija projekta „Pouči me!: studenti pružali pomoć u obrazovanju više od 50-ero djece

Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 15. veljače, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Čakovec održana je završna konferencija projekta „Pouči me!“.

Korisnik projekta je Udruga za obrazovanje Roma – „Uzor“, a partneri na projektu su Udruga udomitelja djece Međimurja, Pučko otvoreno učilište Čakovec i Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet.

Projekt je započeo 16. veljače 2022., a završio 16. veljače 2023. godine. Njegova vrijednost iznosi 453.963,28 kuna, odnosno 60.251,28 eura te su bespovratna sredstva u potpunosti osigurana iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna.

Na završnoj konferenciji projekta „Pouči me!“ uvodno se obratio Dragan Ignac, predsjednik Udruge za obrazovanje Roma – „Uzor“.

Uzvanicima su se zatim obratili i predstavnici partnerskih institucija. Ispred Pučkog otvorenog učilišta Čakovec prisutnima se obratio ravnatelj Učilišta Mario Zamuda, ispred Udruge udomitelja djece Međimurja Marina Hoblaj, predsjednica Udruge, te uvaženi profesori Blaženka Filipan-Žignić i Goran Lapat ispred Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Čakovcu.

U Čakovcu, Kuršancu i Orehovici

Provedene projektne aktivnosti predstavio je Ivica Jeđud, član projektnog tima ispred Udruge za obrazovanje Roma – „Uzor“. U okviru projekta tako je izrađen i pilotiran volonterski program namijenjen pružanju obrazovne pomoći u savladavanju inicijalnog čitanja, pisanja i računanja.

U volonterskim aktivnostima sudjelovalo je 16 studentica i studenata Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Čakovcu koji su tijekom 13 tjedana volontirali na trima lokacijama: Čakovec, Kuršanec i Orehovica. U aktivnosti pružanja obrazovne pomoći bilo je uključeno više od 50-ero djece.

U okviru projekta također su organizirani poučni izleti u Zoološki vrt u Zagrebu te Kulturni centar „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu, gdje je 92-oje mališana imalo priliku međusobno se družiti, ali i naučiti mnogo toga o životinjskom i biljnom svijetu.

U sklopu projekta organiziran je i neformalni program stjecanja pedagoških, psiholoških te multikulturalnih kompetencija u ukupnom trajanju od 96 sati kojemu je pristupilo više od 50 zainteresiranih polaznika.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje