Za kolekciju iznimno vrijednih umjetnina koje je 55 godina skupljao Vladimir Malogorski, da bi je 2003. godine darovao svojim sugrađanima Varaždincima, napokon je pronađen odgovarajući smještaj, i to u vili Bedeković.

Nove okolnosti

Naime, Gradu Varaždinu je trebalo gotovo 15 godina da konačno predloži deveti objekt za smještaj Zbirke Malogorski. Njezinu stvaratelju, jednom od naših najvećih i najvažnijih kolekcionara umjetnina, to je slaba utjeha jer ne zna se je li u zbirku uložio više novaca, truda ili strpljenja.

– Želim doživjeti otvaranje galerije i da svi vide moju zbirku slika. Već godinama me meni znani i neznani građani propitkuju kada će Gradu darovani fundus, koji obuhvaća oko 1500 originalnih slika i 600 serigrafija, napokon biti dostupan za razgled kulturnoj javnosti. Da su se svih proteklih godina gradske strukture više angažirale oko projekta, izbjegla bi se nepotrebna „lutanja“ – ističe naš vrhunski kolekcionar umjetnina.

Podsjećamo, inicijalno je kolekcija koja sadrži djela 125 akademskih slikara i slikara naive trebala biti izložena u zgradi koju je koristio Radio Varaždin, potom je razmatran prostor u sinagogi, pa vili Oršić, žitnici Staroga grada, palači Keglević, Varteksovoj robnoj kući, i naposljetku je pronađen u vili Bedeković.

Grad Varaždin je osigurao sredstva potrebna za uređenje galerije u vili Bedeković, koju okružuje prekrasan perivoj

– Smatram da je to lijepi secesijski objekt koji je u dobrom stanju i okružen perivojem. Tamo će se preseliti i neke od skulptura iz moje zbirke koju krase djela Vladimira Gašparića, Antuna Augustinčića, Vanje Radauša i drugih autora – otkriva Malogorski i dodaje da s nestrpljenjem očekuje susret s eminentnim poznavateljima umjetnosti.

Naime, uoči osnutka nove galerije u Varaždinu će se održati okrugli stol na kojem će uz ravnateljicu zagrebačke Moderne galerije Biserku Rauter Plančić sudjelovati najkompetentniji povjesničar umjetnosti Zvonko Maković i povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, bivši ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

– Oni će dati svoj sud o načinu na koji će buduća galerija na 400 metara četvornih čuvati i prezentirati njezin fundus. Ideja je da se u prizemlju vile izlože djela varaždinskih i drugih akademskih slikara, dok bi na katu bila predstavljena naiva. Srećom, prostora će biti dovoljno i za povremene tematske izložbe jer moja zbirka sadrži nekoliko cjelina. Tu su i posebnosti koje se vežu uz pojedina djela, poput prve i posljednje slike određenog autora, pripadajuće posvete i druge – naglasio je Malogorski, koji je napokon dočekao toliko željenu potporu gradskih vlasti i Ministarstva kulture.

Štoviše, aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek smatra da su kolekcionari poput Vladimira Malogorskog ti koji su kroz usku suradnju s umjetnicima sačuvali ono što će ubuduće biti dio nacionalnoga i zavičajnog naslijeđa.

– Nadamo se da će Grad Varaždin u skoro vrijeme pronaći trajno rješenje za smještaj i prezentaciju vaše vrijedne zbirke, a Ministarstvo kulture će u okviru svoje nadležnosti poduprijeti nastojanja Grada Varaždina da se zbirka trajno izloži na ponos Grada i Domovine – ističe, između ostaloga, ministrica u svom službenom dopisu koji je nedavno uputila Vladimiru Malogorskom.

Stoga je razumljivo da stvaratelj zbirke itekako brine o tome tko će u budućnosti nastaviti brinuti o djelima brojnih bogomdanih umjetnika.
– Uvjeren sam da je ta osoba povjesničar Davor Kraš, koji već pet godina sistematizira zbirku Malogorski i dopunjuje je s ciljem da ona zaista pruži nemjerljiv doprinos kulturnom životu i turističkoj ponudi Varaždina – zaključio je Malogorski.

Komentari

Komentara