Povežite se s nama

Međimurje

Zbližilo se stotinu najmlađih sportaša i njihovih roditelja

Objavljeno:

- dana

SPORT NAJMLAĐIH

Četvrta sportska subota u sklopu serijala Športko dovela je stotinjak mališana i njihovih roditelja na čakovečke Gradske bazene “Marija Ružić”.

Ove subote za vrijeme jednoga školskog sata proveden je vodeni poligon na kojem se puhala loptica, provlačilo kroz obruč i ronilo ispod “zmije”. Za djecu, ali i roditelje, Športko – sportska subota postala je neizostavni dio rasporeda. Potvrdila je to i Tina Smolković, majka Tomislava i Petra, koja je izjavila da su njezini dečki već u petak uzbuđeni kada im se najavi odlazak na Športko. Majka dječaka starih šest i pet godina smatra da je serijal pun pogodak jer upoznaje djecu sa sportom, a i zbližava roditelje i djecu. Rekla je da oni inače ne dolaze na bazene pa sada djeca imaju prilike uživati i u vodenim sportovima. Tina, ali i brojni drugi roditelji redovito pohvaljuju organizaciju sportskih subota, što je organizatorima iz Udruge za sport djece i mladeži postala rutina, jer Športko se održava već 12-tu godinu zaredom. Kako je rekla tajnica Udruge Tea Kolarić, ovom sportskom subotom želi se probuditi interes za plivanje, odnosno potaknuti vrtićke polaznike da se uključe u školu plivanja. Inače, Udruga za sport djece i mladeži svake srijede na bazenima organizira školu plivanja za uzrast od 3 do 7 godina. Do kraja serijala moraju se održati još tri sportske subote, nakon čega će biti održano završno druženje na kojem će svi sudionici dobiti medalje i priznanja. Iz Udruge zahvaljuju Grada Čakovcu, glavnom pokrovitelju, ali i brojnim tvrtkama koje pomažu ovaj projekt koji okuplja više od stotinu djece svake godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje