Povežite se s nama

Crna kronika

Zbog droge i opijata lani u Varaždinskoj županiji preminule četiri osobe

Objavljeno:

- dana

OVISNICI SVE MLAĐI

Prema raspoloživim podatcima pristiglima iz zdravstvenog sustava o kretanju zlouporabe psihoaktivnih droga, već nekoliko posljednjih godina u zdravstvenim ustanovama Hrvatske, bilo u bolničkom bilo izvanbolničkom sustavu, godišnje se liječi više od 7.000 osoba.

U 2016. godini na liječenju je bilo 7.106 osoba što je manje nego prethodne godine (7.533 osoba). Od ukupno liječenih u 2016. godini 5.953 je uzimalo opijate (83,8 posto).

 Zbog uzimanja i/ili ovisnosti o drugim psihoaktivnih sredstvima liječeno je 1.153 osobe (16,2 posto). Udjeli opijata i neopijata su vrlo slični kao i prethodnih godina.

Na području Varaždinske županije lani je zbog zlouporaba psihoaktivnih droga liječeno 240 osoba, od kojih je 28 prvi put liječeno.

Nažalost, lani je u Hrvatskoj preminulo 90 ovisnika o drogama i opijatima, a svaki peti umro je od predoziranja metadonom.

Prema podacima HZJZ, 2016. godine je u Varaždinskoj županiji preminulo četiri ovisnika.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Crna kronika

Predstavili se kao bankari i policajci pa starijoj osobi ukrali novac

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske uprave međimurske sumnja se da su trojica muškaraca starosti od 41, 38 i 25 godina, ženska osoba starosti 28 godina i nepoznata muška osoba počinili kazneno djelo prijevare.

Sumnja se da su kazneno djelo počinili 16. prosinca u Čakovcu u Travničkoj ulici na štetu osobe starije životne dobi.

Najprije su uspostavili telefonski kontakt s oštećenom osobom u kojem su se lažno predstavili kao djelatnici banke, a potom i kao policijski službenici koji provode kriminalističko istraživanje zbog navodno krivotvorenih novčanica koje osobe imaju kod sebe.

– Uvjeravajući ga na prijevaran način da se radi o krivotvorenim novčanicama, od oštećenog su zatražili da radi daljnje provjere preda novac policijskim službenicima koji će doći na njegovu adresu. Ne sumnjajući u moguću prijevaru, oštećeni im je predao novac, nakon čega su se prevaranti udaljili iz kuće u nepoznatom smjeru – javljaju iz PU međimurske.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna. Protiv počinitelja podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Okraden 73-godišnjak: iz novčanika mu nestalo nekoliko tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 73-godišnjaka da je okraden, javila je jutros PU varaždinska.

Prema prijavi, tijekom prosinca 2021. godine, na farmi između Varaždina i Nove Vesi Petrijanečke, nepoznati je počinitelj iz njegovog novčanika otuđio iznos od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje