Povežite se s nama

Novosti

Zbog dvije odluke o parkiranju šteta 69 milijuna

Objavljeno:

- dana

CRTORAD I GRAD NA TRGOVAČKOM SUDU

Grad Varaždin je u sporovima čija je vrijednost ugrubo 120 milijuna kuna. Ponovo ugrubo, to je pola proračuna. Najcrnji mogući scenarij bio bi kad bi Grad te sve sporove izgubio. Osim toga, više od polovice od tih 120 milijuna kuna, točnije 69 milijuna, odnosi se na Crtorad. Tvrtka koja naplaćuje parking smatra da im je Grad nanio toliku štetu zbog promjena odluke o naplati parkiranja u prosincu prošle godine, kako smo već pisali. Tada nam nije bilo jasno kako je Crtorad uopće došao do cifre koju su gradski odvjetnici nazvali apsurdnom. No uvid u ovaj spis pojašnjava mnogo.

Crtorad u tužbi tvrdi da je Grad namjerno dva tjedna nakon otvaranja podzemne garaže (na Dan Grada 6. 12. 2012.) donio dvije odluke kojima su povrijedili ugovor o koncesiji iz 2007. te aneks iz 2011. u kojem stoji da Grad bez pristanka Crtorada neće mijenjati cijenu i vrijeme parkiranja te površina na kojima će se ona vršiti. U tim, za Crtorad spornim gradskim odlukama, ukinuta je dnevna parkirna karta – zamijenjena je višesatnom. Crtorad smatra da ih je tim potezom Grad u trajanju koncesije od 30 godina oštetio za 27.769,000 kuna. Druga promjena je vrijeme besplatnog parkiranja koje je produljeno s 5 na 15 minuta. U Crtoradu smatraju da će šteta koja proizlazi zbog toga biti 21.402,000 kuna. Treća promjena je odluka Grada da Crtorad bez ikakve naknade ustupi parkirališta za razne manifestacije. Crtorad smatra da će ih u 30 godina to koštati 511.200 kuna. Također, tvrde da im je smanjen broj parkirnih mjesta na 90 čime će šteta biti 13.783,000 kuna. Grad odlukama od Crtorada traži i besplatno parkiranje službenih vozila. Crtorad smatra da će time u 30 godina izgubiti 4.040,000 kuna.

Grad Varaždin se u cijelosti usprotivio tužbi

Tužba kojom Crtorad traži da se Gradu naloži da ispune prava iz koncesije podnesena je vrlo brzo nakon što su odluke stupile na snagu – početkom veljače 2013. Uz tužbu tražili su i izricanje privremene mjere gdje su tražili da Grad odgodi primjenu odluke. No to im je odbijeno u travnju. Visoki trgovački sud potvrdio je odluku Trgovačkog suda.
U međuvremenu tužba je poslana Gradu Varaždinu koji se u cijelosti usprotivio tužbi. Prvo ročište još nije zakazano.

Sastanak za nagodbu?
Ovog tjedna predstavnici Crtorada i Grada trebali bi sjesti za stol i pokušati naći način da izbjegnu sud. – Mi radimo s Gradom i želimo izgladiti nesuglasice te ćemo vidjeti na koji način to riješiti da do spora ne dođe. Spremamo se na sastanku prezentirati sve negativne i pozitivne strane te sporne odluke koju je Grad donio – rekao nam je direktor Crtorada Tomo Ježovita. Druga strana tj. gradski čelnici nisu nam do zaključenja broja odgovorili na naša pitanja upućena prošli tjedan tj. jesu li spremni na pregovore da do suda ne dođe i koja je njihova pregovaračka pozicija.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje