POU

Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije nezadovoljna je koliko je novca Općina Vidovec povukla iz EU fondova.

O ovoj temi su poslali i priopćenje koje potpisuje Renato Cafuk, predsjednik Općinske organizacije Reformista Vidovec, a mi ga u nastavku prenosimo u cijelosti:

Prošlog tjedna u općini Vidovec održana je 15. sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je podnesen Izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Kako smo imali prilike čuti od načelnika Brune Hranića, koji je podnio izvještaj, općina Vidovec iz EU fondova nije povukla ni jednu jedinu kunu. Obzirom na to da smo svakodnevno svjedoci da druge općine i gradovi, a pogotovo Varaždinska županija, koriste široke mogućnosti financiranja različitih projekata iz fondova Europske unije, smatramo kako je i općina Vidovec po tom pitanju mogla puno bolje i više. Jer koliko god da je povučeno sredstava, bilo bi bolje od sadašnjih nula kuna, što je uistinu nevjerojatno, ako uspoređujemo s bilo kojom općinom u županiji.

Supernova

Kao predsjednik OO Reformista Vidovec želim upozoriti na ovu zabrinjavajuću činjenicu kako Vidovec nije povukao ni jednu kunu iz Europskih fondova, dok je istovremeno Varaždinska županija iskoristila čak 700 milijuna kuna iz EU fondova te je prva u Hrvatskoj prema povlačenju sredstava. Smatramo kako bi se općina Vidovec svakako trebala ugledati na ovaj dobar primjer iz prakse, te u budućnosti uložiti više truda u povlačenje sredstava koja su raspoloživa u fondovima Europske unije, samo za njih treba pripremiti projekte.

Nije se dugo čekao odgovor Općine Vidovec. Priopćenje načelnika Vidovca, HDZ-ovog Brune Hranića, također prenosimo u nastavku:

Dragi moj predsjedniče Reformista Renato Cafuk,

Da biste vodili politiku u jednoj općini potrebno je puno učiti, a još više dobro slušati. Slušati na sjednicama na koje dolazite na temelju dobre volje predsjednika vijeća koji Vam je to omogućio. Politika je i nešto znati o tome, učiti kroz političko djelovanje i poznavati određene stvari.

U svom priopćenju ušli ste u temu fondova Europske unije, a ne znate o tome puno. Ja kad ne znam onda pitam. Ili slušam pozorno nečija izlaganja. U mome izvještaju lijepo sam naveo koji se projekti provode u našoj općini, a financirani su iz fondova Europske unije. Nabrojit ću Vam ponovno da zapamtite, a podsjetit ću Vas i na one prije 2018. godine.

Najveći projekt je aglomeracija(kanalizacija) vrijednosti za Općinu Vidovec oko 55 milijuna kuna koja se sufinancira sa 85 % iz Kohezijskog fonda i čija je izgradnja započela 2018.godine. Prvi smo u županiji započeli taj projekt.

Drugi projekt je projekt “Zaželi” koji smo također započeli među prvima i zaposlili 4 teško zapošljive osobe s područja naše općine čime olakšavamo život ne samo tim ženama, nego i dvadesetak korisnika. Taj projekt u vrijednosti od 453.549,12 kuna za općinu Vidovec u 100% iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Treći projekt za koji smo potpisali ugovor sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nabava spremnika za rasvrstavanje plastičnog otpada ( 1.150 kanti od 120 litara) procijenjene vrijednosti 302.443,50 kuna , koji se 85% sufinancira iz eruopskog Kohezijskog fonda. Četvrti projekt smo realizirali sa poduzećem Čistoća, Gradom Varaždinom, Gradom Vodice , Gradom Varaždinske Toplice te Općinama Mali i Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, a odnosi se na provođenje izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Vrijednost projekta procijenjena je na 1.2 milijuna kuna i sufinanciran je sa 85 % od strane europskog Kohezijskog fonda.

Nadalje, s Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin sudjelovali smo u projektu Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, ukupne vrijednosti 5.079.889,49 kuna koji je financiran je iz europskog operativnog programa FEAD.

Prijašnjih godina (2012. i 2015.) sproveli smo dva projekta iz Programa Europa za građane ukupne vrijednosti oko 232.500 kuna.

Nakon toga s Općinama Donja Voća i Petrijanec sproveli smo projekt Mentor u vrijednosti od 67.138,21 eura, koji je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda (88%).

Evo to su Vam činjenice. Europski fondovi puno su više od izgradnje infrastrukture. Ako u proračunu nema direktnih priljeva iz kapitalnih pomoći EU ne znači da nismo aktivni po pitanju javljanja na otvorene natječaje jer uvijek postoje dvije opcije apliciranja: kao nositelj projekta ili partner. I jedno i drugo ima oznaku EU projekta, ima svoju težinu i nosi određenu odgovornost u njegovu provođenju i financiranju.

Zato učite da budete korisni zajednici svojim djelima od općeg interesa pa ako treba i kritikom onih kojima je povjereno upravljanje zajednicom, ali argumentirano.

Nije politika dijeliti humanitarnu pomoć i naslikavati se s ionako jadnim ljudima i to koristiti u svrhu političke promidžbe ili dijeliti ljubičice ženama. Žene treba poštivati i posvećivati im pažnju svaki dan i podupirati njihovo djelovanje kroz cijelu godinu.

Politika je služiti i pomagati ljudima a da to radiš skromno bez pompe, posebno prema potrebitima. Tako radimo mi u općini, a i ja osobno.

Zato ja Vama dajem 0 bodova (ili kuna) za ovo Vaše priopćenje.

Komentari

Komentara