Povežite se s nama

U fokusu

Zbog JPP-a sukobi unutar vladajuće koalicije: HNS, SDP i HSU “za”, a HSLS protiv JPP-a

Objavljeno:

- dana

ODGOĐENA RASPRAVA O (DO)GRADNJI V. I VI. OŠ PO JPP-U

Varaždinsko Gradsko vijeće u ponedjeljak nije raspravljalo o rekonstrukciji i dogradnji V. i VI. osnovne škole po modelu javno-privatnog partnerstva.

Rasprava o prijedlogu Sporazuma o realizaciji projekta JPP-a “Varaždinska županija i Grad Varaždin – škole” odgođena je za sljedeći tjedan.

Prema tom prijedlogu, Grad bi sljedećih 25 godina za (do)gradnju, opremanje i održavanje svoje dvije škole privatnom partneru plaćao 3,2 milijuna kuna godišnje, a država blizu četiri milijuna kuna, što je ukupno nešto više od 182 milijuna kuna.

Habuš: Razmislimo malo bolje

Hoće li Gradsko vijeće dati podršku projektu, o čemu direktno ovisi i to hoće li se graditi nove škole u Svetom Iliji i Ključu te rekonstruirati i dograđivati škole u Martijancu i Ivancu, bit će poznato sljedeće srijede, 19. ožujka.

– Predlažem da si damo još vremena i da razmislimo malo bolje o tom projektu. Ako Gradsko vijeće ne podrži ovaj projekt, problem će imati Varaždinska županija budući da je, uz dvije gradske škole, sporazumom predviđena izgradnja i dogradnja četiri školska objekta čiji su oni osnivači. Zato predlažem da se sjednica nastavi iduće srijede – obrazložio je gradonačelnik Goran Habuš svoj prijedlog.

Jeftinije s EU

Vijećnike Hrasta nije uvjerio da je “razmišljanje” pravi razlog za odgodu rasprave. – Postavljao sam već pitanja je li JPP jedini način za dogradnju škola, a rečeno nam je da će danas doći neki profesor i sve nam objasniti. Ne vidim ni jedan razlog zašto se danas, nakon tri mjeseca priprema, ne bi provela rasprava osim činjenice da treba naći još koju ruku da podrži projekt – komentirao je Ladislav Ilčić (Hrast).

Veliko je pitanje bi li prijedlog Sporazuma o JPP-u dobio podršku u ponedjeljak, jer vladajuća koalicija HNS-SDP-HSU-HSLS nije složna. Protiv gradnje po JPP-u su i njihovi koalicijski partneri iz HSLS-a!

– Mi smo protiv JPP-a, jer imamo jeftinije konkretno rješenje. Do 30. lipnja projekt se može aplicirati Europskom fondu za regionalni razvoj i iz EU fondova mogli bismo “izvući” 80 posto troškova – jasan je bio Miodrag Pap, uz kojeg HSLS ima još jednog vijećnika.

Iz oporbenog HDZ-a još u četvrtak najavili su da će njihovih šestero vijećnika biti protiv gradnje po modelu JPP-a. Novac vide u istom europskom fondu kao i liberali. – Nismo protiv dogradnje, ali ne po JPP-u – jasno je poručio HDZ-ov Zdravko Golub.

Neodlučni laburisti i Podolnjakovi

U Gradskom vijeću sjedi 25 vijećnika, pa je za “prolaz” potrebno 13 glasova. HNS, SDP i HSU, koji podržavaju gradnju po JPP-u, imaju devet vijećnika što znači da su im potrebni glasovi još četvero vijećnika. HDZ, Hrast, HSLS i nezavisni Zlatan Avar imaju 11 vijećnika i izjasnili su se protiv JPP-a.

Stav je HSS-a da podržavaju nove JPP projekte, ali traže njihovu reviziju, pa je upitna i bezrezervna podrška HSS-ovog vijećnika Mladen Hižaka. Sve oči sada su uprte u dva vijećnika laburista i dva vijećnika s liste Roberta Podolnjaka. Međutim, oni su još uvijek neodlučni. Kolarić nekako više naginje stavu “za”, nego “protiv”.

– Vijećnici laburista u Županijskoj skupštini glasovali su protiv JPP-a, jer nije bilo demografske studije za četiri škole čiji je osnivač Županija. No u Varaždinu neće biti izgrađene nove škole. Nisam siguran kako ću glasovati i čekam da mi se prezentiraju svi podaci. Nisam sklon EU fondovima, jer Grad mora odmah osigurati sredstva, a tek kasnije zatražiti njihov povrat. Ne bih želio da se dogodi slučaj kao u Ptuju, da su aplicirali na projekte, a za njih nisu imali novaca – rekao nam je Kolarić.

Komparator troškova: JPP jeftiniji čak 37 milijuna kn

Za razliku od njega, Podolnjak je dao vrlo konkretne prigovore na dobiveni prijedlog Sporazuma o JPP-u.

– Nisam siguran u ovaj prijedlog JPP-a. Prvi i jedini provedeni JPP projekt u Varaždinu je sportska dvorana, a model po kojem je izgrađena nije se pokazao dobrim rješenjem. Imam brojna pitanja za prof. dr. sc. Sašu Marenjaka iz PPP centra, koji je izradio komparator troškova šest JPP projekata. Osim toga, u prijedlogu sporazuma ne piše na koliko godina se planira taj projekt, nego sam usmeno doznao da će gradnja trajati dvije godine, a partnerstvo 25 godina – rekao je Podolnjak.

Prema komparatoru troškova, koji je dio dokumentacije o JPP-u, dogradnja šest škola po tradicionalnom modelu koštala bi 237 milijuna kuna, čak 37 milijuna više nego po JPP-u.

I dok je cijena projektiranja, građenja i održavanja gotovo identična u oba modela, u korist JPP-a presudili su “rizici” koji su, prema izračunu PPP centra, gotovo 40 milijuna kuna viši u slučaju tradicionalne gradnje!

S obzirom na to da u Studiji nema pojašnjenja otkud tolika razlika, čini se da će prof. Marenjak, koji bi trebao doći na Gradsko vijeće sljedeće srijede, gradskim vijećnicima tu razliku morati dobro argumentirati.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje