Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog nevremena vatrogasci intervenirali diljem dvije sjeverne županije, Vinica i Cestica bile bez struje

Foto: DVD Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestili su dana o brojim intervencijama koje su vatrogasci imali u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji zbog nevremena 25. svibnja, a najviše tuče.

– Nevreme je izazvalo velike štete na objektima, prije svega na krovovima i krovnim prozorima, vozilima, poljoprivrednim nasadima, a srušena su i brojna stabla. Vatrogasne postrojbe s područja ovih županija zabilježile su povećan broj intervencija koje su prekinute zbog noći, a koje se nastavljaju i danas – objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Varaždinska županija

Olujno nevrijeme i tuča pogodili su oko 17 sati više gradova i općina Varaždinske županije i to grad Varaždin, općine Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinica, Donja Voća, Sveti Đurđ. Tuča je bila veličine lješnjaka do veličine jajeta. Zabilježena je znatna šteta na objektima i vozilima, a posebice na plastenicima i poljoprivrednim kulturama i drugoj imovini koju tek treba utvrditi.

U tijeku su procjene štete na terenu na kućama kako bi se što prije sanirala krovišta, prozori i slično, dok će šteta na usjevima, voćnjacima, vozilima i ostalim materijalno-tehničkim sredstvima biti procjenjivana tijekom nekoliko narednih dana.

Županijski centar 112 zaprimio je dojavu da su bez električne energije bili građani na području Vinice, Vinica Bregu, Cestici, Gornjoj Voći i okolnih naselja kao posljedice nevremena. Zabilježeno je također nekoliko dojava o padu grana na prometnice u mjestima zahvaćenim nevremenom.

DVD Ludbreg je oko 19 sati u srijedu imao tehničku intervenciju na stambenoj zgradi u Ludbregu.

– Na mjesto intervencije izlazimo s vozilima LUDBREG 104, LUDBREG 110 te 10 vatrogasaca.
Dolaskom na mjesto intervencije uviđamo da se usljed udara vjetra odvojio limeni pokrov od drvene konstrukcije, oko 25 m2. Pristipamo izrezivanju otvora zbog mogućnosti izlaska iz tavanskih prostorija na krovište, te preklapanje lima i njegovo sidrenje za krovnu konstrukciju.
Stanarima zgrade sugeriramo pozivanje limara zbog daljnje sanacije krovišta da nebi došlo usljed sljedećih kiša do poplavljivanja i nepotrebne štete na tavanskim prostorijama – objavio je DVD Ludbreg.

Međimurska županija

Jučer oko 17 sati Međimursku županiju zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno tučom koja je mjestimice bila veličine oraha.

Tuča je padala u više gradova i općina; Mursko Središće, Prelog, Mala Subotica, Orehovica, Sveti Martin na Muri, Sveta Marija, Donja Dubrava. Nema dojava o značajnijim štetama na objektima i vozilima, dok će se šteta na usjevima naknadno utvrđivati. Zabilježena su i dva srušena stabla na prometnice u Podturnu i Svetoj Mariji.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje