Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog odlaganja otpada, moja oranica pretvorena je u kaljužu

Objavljeno:

- dana

Stjepan Pavlović iz Cestice već desetak godina tuži Općinu Cestica

Stjepan Pavlović iz Cestice već godinama se svađa s načelnikom Općine i samom Općinom. Tužio ih je DORH-u, prijavljivao USKOK-u. Razočaran je jer za njega pozitivnog rješenja još uvijek nema. I tako već više od deset godina.

Krenut će od zadnjeg, za gospodina Pavlovića spornog slučaja – nelegalnog odlaganja i potom saniranja otpada koji su, kako veli, od njegove njive napravili kaljužu.

Nezakoniti otpad

Na licu mjesta, nekoliko kilometara od centra Cestice, pokazuje nam o čemu je riječ. Do njegove se njive nalazi malo uzvišeniji šumarak koji je, prema njemu, uzrok današnjih problema. – U ovome se šumarku, gdje je bio potok, nezakonito odlagao otpad. Nitko nije reagirao sve dok po tko zna koji put nisam zvao inspekciju da provjeri stanje na licu mjesta. Nakon izlaska inspektora na teren, otpad je oklonjen.

Nezakonito odlagani otpad otklonjen je tek nakon izlaska inspektora na teren

Ali nije maknut, nego zatrpan zemljom zbog čega je napravljena uzvisina. Budući da voda sada nema svoj prirodni tijek, od moje je njive napravljen „bazen“ – govori ljutiti Pavlović kojemu zbog svega, kako tvrdi, propada 2.800 četvornih metara plodnog poljoprivrednog zemljišta. Iz općine su mu obećali iznivelirati zemlju, ali to su učinili, kako tvrdi, šljunkom, a ne zemljom, pa se već s prvom kišom, navodno opet sve vratilo u prethodno stanje.

Agonija

Stjepan Pavlović ima svoju teoriju o pozadini stanja njegove njive. Tu je, ujedno, prema njegovu sudu, početak, kako kaže, „agonije koju proživljava“. – To je privatna osveta načelnika Općine zbog tužbe koju sam podnio protiv njega i još nekoliko ljudi, zbog neovlaštenog puta koji su napravili na mojoj zemlji kako bi jedan njegov utjecajan prijatelj mogao do svoje vikendice. Budući da mi je rekao kako će se mojom stranom ići samo prema gore, dok će se spuštati s druge strane brda, prvobitno sam šutio. No potom sam uvidio da sam prevaren. Kraj moje zemlje i vikendice svaki dan su prolazili puni kamioni zbog čega su mi počeli pucati i zidovi vikendice. Naime, umjesto ceste, kako je rečeno, pokraj sporne je kuće napravljeno parkiralište. I sve to na račun Općine.

“To je privatna osveta načelnika zbog tužbe koju sam podnio protiv njega i još nekoliko ljudi”

                              Stjepan Pavlović

Poslovođa nam je rekao da idu asfaltirati tom utjecajnom čovjeku, uz načelnikov blagoslov. Poslije je gore napravljeno još vikendica i sada ispred kuće, umjesto da uživam u miru na svojoj zemlji, imam cestu.
Budući da se osjeća nemoćan, Pavlović je USKOK-u poslao pismo u kojemu je optužio načelnika Općine za brojne malverzacije – od utaje općinskog novca, preko privatnih pogodovanja i sukoba interesa do nezakonitih komunalnih radova. Ništa nije dokazano. Pavlović vjeruje da je tome tako zbog načelnikova utjecaja jer ga stranačka pripadnost, kako tvrdi, štiti od bilo kakvog progona.

Mirko Korotaj odgovara Stjepanu Pavloviću

U jednom sam od slučajeva, nakon što se žalio, osobno tražio da mu se napravi škarpa. Potom me tužio USKOK-u da sam škarpu napravio samovoljno, kazao nam je načelnik Općine u telefonskom razgovoru.
Iz Općine je odmah idućeg dana stiglo i službeno priopćenje: “Na Vaš upit za gosp. Pavlović Stjepana iz Cestice, a vezano na nekretninu/oranicu čkbr. 2176/5 i 2176/3 smještene u k.o. Radovec, napominjem da je položaj tih oranica u tom djelu polja i sama konfiguracija, a po pričanju mještana više od 50 godina takva. Točno je da smo pokušali pomoći gosp. Pavloviću na način da smo navezli 150 m³ zemlje i istu razgrnuli. Međutim zahtjev gosp. Pavlovića da se oranica potpuno iznevelira je nerealan jer bi na taj način potopili oranice ostalih vlasnika. Na Vaše pitanje za asfaltiranje ceste u Radovcu, odnosno kod njegove vikendice ti su radovi izvedeni prije otprilike 15 godina i prolaze po putu koji se nesmetano koristi više od 50 godina. Druge alternative za pristup vlasnicima nekretnina nema.”

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prodaje se parcela bivšeg Varteksa u Ivancu, početna cijena 3,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH.

Među njima je i poziv za kupoprodaju zemljišta i zgrada bivšeg Varteksa u Ivancu.

Radi se o parceli od 10.532 metara četvornih, a početna cijena je 3,4 milijuna kuna.

Rok za podnošenje ponuda je 22. prosinca 2021. do 10 sati.

Podsjetimo, u ožujku 2019. država je darovala kompleks Varteksa Gradu Ivancu, a tada su se najavljivali veliki projekti. Godinu dana kasnije Grad Ivanec vratio je spomenuto zemljište državi. Sada država ponovo to zemljište prodaje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend u pojačanom nadzoru svih sudionika u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje