Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog odlaganja otpada, moja oranica pretvorena je u kaljužu

Objavljeno:

- dana

Stjepan Pavlović iz Cestice već desetak godina tuži Općinu Cestica

Stjepan Pavlović iz Cestice već godinama se svađa s načelnikom Općine i samom Općinom. Tužio ih je DORH-u, prijavljivao USKOK-u. Razočaran je jer za njega pozitivnog rješenja još uvijek nema. I tako već više od deset godina.

Krenut će od zadnjeg, za gospodina Pavlovića spornog slučaja – nelegalnog odlaganja i potom saniranja otpada koji su, kako veli, od njegove njive napravili kaljužu.

Nezakoniti otpad

Na licu mjesta, nekoliko kilometara od centra Cestice, pokazuje nam o čemu je riječ. Do njegove se njive nalazi malo uzvišeniji šumarak koji je, prema njemu, uzrok današnjih problema. – U ovome se šumarku, gdje je bio potok, nezakonito odlagao otpad. Nitko nije reagirao sve dok po tko zna koji put nisam zvao inspekciju da provjeri stanje na licu mjesta. Nakon izlaska inspektora na teren, otpad je oklonjen.

Nezakonito odlagani otpad otklonjen je tek nakon izlaska inspektora na teren

Ali nije maknut, nego zatrpan zemljom zbog čega je napravljena uzvisina. Budući da voda sada nema svoj prirodni tijek, od moje je njive napravljen „bazen“ – govori ljutiti Pavlović kojemu zbog svega, kako tvrdi, propada 2.800 četvornih metara plodnog poljoprivrednog zemljišta. Iz općine su mu obećali iznivelirati zemlju, ali to su učinili, kako tvrdi, šljunkom, a ne zemljom, pa se već s prvom kišom, navodno opet sve vratilo u prethodno stanje.

Agonija

Stjepan Pavlović ima svoju teoriju o pozadini stanja njegove njive. Tu je, ujedno, prema njegovu sudu, početak, kako kaže, „agonije koju proživljava“. – To je privatna osveta načelnika Općine zbog tužbe koju sam podnio protiv njega i još nekoliko ljudi, zbog neovlaštenog puta koji su napravili na mojoj zemlji kako bi jedan njegov utjecajan prijatelj mogao do svoje vikendice. Budući da mi je rekao kako će se mojom stranom ići samo prema gore, dok će se spuštati s druge strane brda, prvobitno sam šutio. No potom sam uvidio da sam prevaren. Kraj moje zemlje i vikendice svaki dan su prolazili puni kamioni zbog čega su mi počeli pucati i zidovi vikendice. Naime, umjesto ceste, kako je rečeno, pokraj sporne je kuće napravljeno parkiralište. I sve to na račun Općine.

“To je privatna osveta načelnika zbog tužbe koju sam podnio protiv njega i još nekoliko ljudi”

                              Stjepan Pavlović

Poslovođa nam je rekao da idu asfaltirati tom utjecajnom čovjeku, uz načelnikov blagoslov. Poslije je gore napravljeno još vikendica i sada ispred kuće, umjesto da uživam u miru na svojoj zemlji, imam cestu.
Budući da se osjeća nemoćan, Pavlović je USKOK-u poslao pismo u kojemu je optužio načelnika Općine za brojne malverzacije – od utaje općinskog novca, preko privatnih pogodovanja i sukoba interesa do nezakonitih komunalnih radova. Ništa nije dokazano. Pavlović vjeruje da je tome tako zbog načelnikova utjecaja jer ga stranačka pripadnost, kako tvrdi, štiti od bilo kakvog progona.

Mirko Korotaj odgovara Stjepanu Pavloviću

U jednom sam od slučajeva, nakon što se žalio, osobno tražio da mu se napravi škarpa. Potom me tužio USKOK-u da sam škarpu napravio samovoljno, kazao nam je načelnik Općine u telefonskom razgovoru.
Iz Općine je odmah idućeg dana stiglo i službeno priopćenje: “Na Vaš upit za gosp. Pavlović Stjepana iz Cestice, a vezano na nekretninu/oranicu čkbr. 2176/5 i 2176/3 smještene u k.o. Radovec, napominjem da je položaj tih oranica u tom djelu polja i sama konfiguracija, a po pričanju mještana više od 50 godina takva. Točno je da smo pokušali pomoći gosp. Pavloviću na način da smo navezli 150 m³ zemlje i istu razgrnuli. Međutim zahtjev gosp. Pavlovića da se oranica potpuno iznevelira je nerealan jer bi na taj način potopili oranice ostalih vlasnika. Na Vaše pitanje za asfaltiranje ceste u Radovcu, odnosno kod njegove vikendice ti su radovi izvedeni prije otprilike 15 godina i prolaze po putu koji se nesmetano koristi više od 50 godina. Druge alternative za pristup vlasnicima nekretnina nema.”

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje