Neumorni varaždinski skladatelj Davor Bobić zauvijek će pamtiti ovogodišnju dodjelu Porina, najprestižnije hrvatske glazbene nagrade koju je osvojio za najbolju skladbu klasične glazbe. Riječ je o djelu „Symphoneo, za klavirski kvintet“, u maestralnoj izvedbi zagrebačkog gitarskog tria Adagio.

Dodjela Porina održana je u petak, 15. svibnja, ovaj put bez glamura zbog protuepidemioloških mjera i baziranana na skype vezama. No, to nije ni najmanje pomutilo radost Varaždinaca koji su, svaki na svoj način, doprinijeli nastanku senzacionalnog albuma.

Podsjećamo, s obzirom na konkurenciju, u kojoj su bili albumi velikih zagrebačkih orkestara sa skladbama Alfija Kabilja, Ive Josipovića i Berislava Šipuša, već ulazak u finale s albumom više izvođača snimanim u varaždinskoj sinagogi je nesumnjivo ogroman uspjeh.

Skladatelja, pedagoga, organizatora i voditelja nekad varaždinske, a danas osječke glazbene sezone te dugogodišnjeg ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri, u ponedjeljak je u Vijećnici ugostio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Bravo, bravissimo!

– Naš maestro zapravo ne treba nekakav poseban poziv jer je čest gost u Vijećnici. Premda mu je ovaj put izmakao Porin za najbolji album, Davor Bobić ima još puno života pred sobom i on će ga zasigurno osvojiti za klasičan opus. Osobno sam uživao slušajući izvedbe njegovih djela u prostorima „Garestina“ i ponosan sam na zajedničku suradnju na realizaciji projekta „U rukama anđela“ – izjavio je gradonačelnik na skromnom prijmu, tijekom kojeg se maestro zlatnim slovima upisao u gradsku spomen knjigu.

Davoru Bobiću ovo medijski iznimno atraktivno priznanje, uz sva druga dobivena od struke, bit će zasigurno poticaj da nastavi neumorno stvarati.

– Nagrađeni album je proizvod Varaždinaca koji su se našli okupljeni oko sjajnog projekta. Ovo je vrhunac uspjeha za Ansambl Alisios Camerata, Miju Elezović, moje bivše učenike, a danas studente, poput Ane i Petre Horvat, Lucije Čehok, Lucije Spevec i Aleksandre Lazar, te sve druge glazbenike koji su iznjedrili album. Pokazali smo što mogu napraviti varaždinske snage jer je i omot albuma snimio Siniša Sović, a tekst je pisala naša muzikologinja Nataša Maričić – ističe Bobić.

Dodao je da nagrada Porin za najbolju skladbu klasične glazbe „ima veliku težinu za suvremenog autora“.

– Zahvaljujem svim medijima koji prate moje djelovanje na glazbenoj sceni čime mi daju neophodnu potporu. Marketing, pa i lobiranje su glazbenicima iznimno važni, a ovaj put se sve poklopilo na najbolji mogući način i nagrada Porin uskoro i fizički stiže u Varaždin. Čeka nas još puno posla i uvjeren sam da će ovogodišnje Barokne večeri biti održane na visokom nivou – zaključio je Davor Bobić koji je, podsjećamo, već 14 godina ravnatelj Festivala.

Ove jeseni bit će održane jubilarne, 50. Barokne večeri, i to u znaku hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Komentari

Komentara