Povežite se s nama

Kultura

Zbog Porina suvremenog klasičara Davora Bobića salijeću čestitari

Objavljeno:

- dana

Neumorni varaždinski skladatelj Davor Bobić zauvijek će pamtiti ovogodišnju dodjelu Porina, najprestižnije hrvatske glazbene nagrade koju je osvojio za najbolju skladbu klasične glazbe. Riječ je o djelu „Symphoneo, za klavirski kvintet“, u maestralnoj izvedbi zagrebačkog gitarskog tria Adagio.

Dodjela Porina održana je u petak, 15. svibnja, ovaj put bez glamura zbog protuepidemioloških mjera i baziranana na skype vezama. No, to nije ni najmanje pomutilo radost Varaždinaca koji su, svaki na svoj način, doprinijeli nastanku senzacionalnog albuma.

Podsjećamo, s obzirom na konkurenciju, u kojoj su bili albumi velikih zagrebačkih orkestara sa skladbama Alfija Kabilja, Ive Josipovića i Berislava Šipuša, već ulazak u finale s albumom više izvođača snimanim u varaždinskoj sinagogi je nesumnjivo ogroman uspjeh.

Skladatelja, pedagoga, organizatora i voditelja nekad varaždinske, a danas osječke glazbene sezone te dugogodišnjeg ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri, u ponedjeljak je u Vijećnici ugostio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Bravo, bravissimo!

– Naš maestro zapravo ne treba nekakav poseban poziv jer je čest gost u Vijećnici. Premda mu je ovaj put izmakao Porin za najbolji album, Davor Bobić ima još puno života pred sobom i on će ga zasigurno osvojiti za klasičan opus. Osobno sam uživao slušajući izvedbe njegovih djela u prostorima „Garestina“ i ponosan sam na zajedničku suradnju na realizaciji projekta „U rukama anđela“ – izjavio je gradonačelnik na skromnom prijmu, tijekom kojeg se maestro zlatnim slovima upisao u gradsku spomen knjigu.

Davoru Bobiću ovo medijski iznimno atraktivno priznanje, uz sva druga dobivena od struke, bit će zasigurno poticaj da nastavi neumorno stvarati.

– Nagrađeni album je proizvod Varaždinaca koji su se našli okupljeni oko sjajnog projekta. Ovo je vrhunac uspjeha za Ansambl Alisios Camerata, Miju Elezović, moje bivše učenike, a danas studente, poput Ane i Petre Horvat, Lucije Čehok, Lucije Spevec i Aleksandre Lazar, te sve druge glazbenike koji su iznjedrili album. Pokazali smo što mogu napraviti varaždinske snage jer je i omot albuma snimio Siniša Sović, a tekst je pisala naša muzikologinja Nataša Maričić – ističe Bobić.

Dodao je da nagrada Porin za najbolju skladbu klasične glazbe „ima veliku težinu za suvremenog autora“.

– Zahvaljujem svim medijima koji prate moje djelovanje na glazbenoj sceni čime mi daju neophodnu potporu. Marketing, pa i lobiranje su glazbenicima iznimno važni, a ovaj put se sve poklopilo na najbolji mogući način i nagrada Porin uskoro i fizički stiže u Varaždin. Čeka nas još puno posla i uvjeren sam da će ovogodišnje Barokne večeri biti održane na visokom nivou – zaključio je Davor Bobić koji je, podsjećamo, već 14 godina ravnatelj Festivala.

Ove jeseni bit će održane jubilarne, 50. Barokne večeri, i to u znaku hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Kultura

Sax in the City: ove srijede kod fontane na Kazališnom trgu koncert učenika na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kazališnom trgu, kod fontane, u srijedu, 16. lipnja, s početkom u 19 sati publici će se predstaviti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – osnovnoškolci i kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – srednjoškolci.

Uz njih će nastupiti i kvartet saksofona Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Nastup će se održati na otvoreno, a ulaznica nema.

– Sve posjetitelje molimo da se u svakom trenu pridržavaju važećih epidemioloških mjera – poručuju iz Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra: festival je posjetilo više od 9.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra na kojem je izvedeno 30 predstava u gradu Varaždinu, Ludbregu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama te u općinama Varaždinske županije: Cestica, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Vinica, Sveti Ilija, Bednja Sračinec, Petrijanec, Ljubešćica i Maruševec.

Manifestacija je, po treći puta, uključila i općinu Strahoninec iz Međimurske županije.

U deset dana festival je posjetilo više od 9.000 osoba te Tjedan smijeha i dalje nosi titulu najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj.

Na festivalu su premijerno izvedene i dvije nove predstave Kerekesh Teatra „Susjedi“ i „Ja, trudnica“ koje će, sudeći prema dosadašnjim reakcijama publike, biti hit ovog ljeta, ističu iz Kerekesh tratra.

U sklopu 12. tjedna smijeha održana je i peta izložba karikaturista pod nazivom „Smijeh pod maskama“ te su nagrađene i najbolje karikature po ocjeni publike.

Nagradu za najbolju portretnu karikaturu dobio je Žarko Radovanović, dok je nagrada za najbolju ”geg” karikaturu pripala Damiru Novaku. Nagrada publike ”Najjači smehek”, koja se dodjeljuje drugu godinu za redom, pripala je Ludoj kući, odnosno predstavi ”Potpuni stranci”.

Nagrade su uručili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Neizmjerno smo vam zahvalni na svakom smijehu, na velikom interesu za predstavama te podršci koju nam dajete. Veselimo se novim kazališnim druženjima! – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!