Povežite se s nama

U fokusu

Zbog povećanja broja hospitaliziranih i preopterećenosti OB Varaždin smanjit će obim usluga

Objavljeno:

- dana

U OB Varaždin samo u zadnjih 48 sati broj pacijenata zaraženih koronavirusom na bolničkom liječenju se udvostručio, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Zbog velikog broja pacijenata i velikog broja bolničkih djelatnika koji su u samoizolaciji, Bolnica će morati reorganizirati način rada i smanjiti obim usluga.

Iz OB Varaždin stoga je poslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Ovih smo dana svjedoci eksponencijalnog povećanja broja zaraženih od Covida-19, kako u čitavom svijetu, Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji.

Budući da je poznata činjenica da čak do 20 posto zaraženih bolesnika u konačnici završi na bolničkom liječenju, postoji sve veći pritisak na bolnički zdravstveni sustav i sve veći priljev zaraženih pacijenata.

Tako se i u OB Varaždin samo u zadnjih 48 sati broj pacijenata na bolničkom liječenju udvostručio. Na današnji dan na bolničkom liječenju nalazi se 19 pacijenata.

To su sve teško oboljele osobe s teškom kliničkom slikom koja uključuje upalu pluća, a jedna je na respiratoru. Zbog zapunjenosti Primarnog respiracijskog centra u KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” takve bolesnike nije više moguće transportirati na liječenje u Zagreb kao što je to do sada bio slučaj, pa se spomenuti pacijent nalazi na respiratoru u OBV.

Ovakav veliki broj hospitaliziranih pacijenata zahtjeva hitnu reorganizaciju bolničke službe, što se, nažalost, mora odraziti i na obim usluga koje će OBV u sljedećim danima pružati svojim sugrađanima. Treba napomenuti da se trenutno u samoizolaciji nalazi 36 bolničkih djelatnika i dodatnih 10 je pozitivno na koronavirus, što čini praktički 3 posto ukupnog broja djelatnika bolnice. Očekujemo da će se u sljedećim danima taj broj nažalost povećavati. Imajući u vidu činjenicu da se na području Varaždinske županije trenutno u samoizolaciji nalazi oko 1.200 osoba, očekujemo u sljedećim danima dodatni priljev pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicu.

U ovim uvjetima već sada preopterećenog bolničkog sustava, prvenstveno objedinjenog hitnog bolničkog prijema i potrebe za osiguranjem dodatnih bolničkih kapaciteta za liječenje Covid-19 bolesnika, primorani smo napraviti određene organizacijske promjene. Ovim putem obavještavamo korisnike naših usluga da će se opseg specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i hladnog programa koji uključuje dio naručenih operacijskih zahvata i dijagnostičko-terapijskih postupaka morati postepeno smanjivati. Opća bolnica Varaždin radit će prema trenutno dostupnom broju djelatnika i prema trenutnim mogućnostima. Zbrinjavat će se svi hitni bolesnici, djeca i onkološki bolesnici, a sve one kod kojih će doći do privremene odgode operacijskog zahvata, dijagnostičko-terapijskog postupka ili pregleda, u ovom trenutku molimo za razumijevanje i strpljenje.

Ovim putem još jednom apeliramo na nužnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer u protivnom prijeti kolaps bolničkog zdravstvenog sustava.“

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje