Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, sazvao je danas u 13:30 konferenciju za medije na kojoj je ponovio sumorne brojke o broju oboljelih od koronavirusa u Varaždinskoj županiji.

>> U Varaždinskoj županiji 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, četiri nove osobe hospitalizirane

Pojasnio je da je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije izrekao posebne mjere opreza jer su izvor zaraze bila i neka obiteljska okupljanja u ivanečkom kraju.

Vugrin je rekao da je županijski Stožer već jučer imao informacije o većem rastu broja oboljelih pa su zato zatražili nacionalni Stožer da im odobre dodatne mjere. Mjere su odobrene danas i stupaju na snagu sutra, 17. listopada.

>> Nacionalni Stožer potvrdio nove mjere za Varaždinsku županiju, evo koje su

– Ovo više nisu samo preporuke nego mjere koje se moraju poštivati – istakao je načelnik i dodao da je situacija ozbiljna jer Varaždinska županija ima veliki rast novozaraženih.

Također, je pojasnio da takva situacija utječe na zdravstveni i obrazovni sustav.

– U posljednjih 10 dana imamo skoro 200 novih slučajeva. U 14 dana imamo jednaki broj novozaraženih kao od 1. ožujka do 1. listopada. Imamo tri srednjoškolske ustanove koje su u potpunosti na online nastavi te neke osnovne škole, a nisu pošteđeni ni dječji vrtići. Što se tiče Opće bolnice Varaždin mogu potvrditi da imamo 47 djelatnika u mjeri samoizolacije, a imamo i osmero pozitivnih; dva liječnika, jednom nezdravstvenom djelatniku i petero ostalih zdravstvenih djelatnika. Zasad nemamo prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava. To je tri posto ukupno zaposlenih u OB Varaždin, ako se pogleda da ih je 55 „ispalo“ – dodao je Vugrin.

Načelnik je naglasio da se hospitaliziraju samo zaraženi koji imaju tešku kliničku slike te se i među njima bilježi rapidni porast.

– To su pacijenti koji imaju upalu pluća, koji su na kisiku te tu moramo naglasiti da se već predlaže parcijalno ukidanje hladnog pogona Bolnice. Koliko mi možemo pacijenata zbrinuti? Možemo ih zbrinuti koliko treba, ali to će biti na uštrb ostalih odjela i usluga koji će se trebati ukidati. Zbog toga smo se smatrali odgovornima da predložimo novi set mjera – jasan je Robert Vugrin.

Dodao je da očekuje da Varaždinska županija više neće biti zelena regija po broju oboljelih, ako ćemo u subotu biti više od 35 novih slučajeva. Tada Županija postaje „crvena“.

Novinari su ga pitali komentar na moguću mjeru da oboljeli samo javljaju svojim kontaktima da moraju u samoizolaciju. Vugrin je rekao da je to normalno, da svatko zna s kime je bio u kontaktu, ali ako se i to uvede da će stručne službe svakako provjeravati  provođenje.

>> Upućen prijedlog za nove mjere u Varaždinskoj županiji: svadbe do 50 ljudi i zabrana prodaje alkohola nakon ponoći

 

Komentari

Komentara