Povežite se s nama

U fokusu

Zbog previše otpada općine i gradovi plaćat će “penale“

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Na inicijativu Čistoće održan je zajednički sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na čijem području ova komunalna tvrtka obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanoga komunalnog otpada.

Rok ističe

Tema sastanka bila je Uredba Vlade RH o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga. Naime, cjelokupna organizacija i način postupanja s komunalnim otpadom propisuje se odlukom jedinica lokalne samouprave i mora se donijeti najkasnije u roku od tri mjeseca. Odnosno, sve JLS moraju gospodarenje komunalnim otpadom na svom području uskladiti s Uredbom do 31. siječnja 2018. godine.

Sastanku su se odazvali predstavnici općina Vidovec, Beretinec, Mali i Veliki Bukovec, Petrijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Cestica, Sveti Ilija i Vinica, dok su svoj izostanak opravdali predstavnici Grada Varaždina te općina Sračinec i Sveti Đurđ.

Čistoća ima aplikaciju za evidentiranje svakog podizanja posude s otpadom

Nakon što su predstavnici Čistoće detaljno upoznali načelnike i predstavnike općina s novom Uredbom, uslijedila je rasprava.
– Cilj Uredbe je da ukupna količina miješanog komunalnog otpada bude što manja, jer će u protivnom JLS morati plaćati poticajnu naknadu, tj. „penale“ u slučaju prekoračenja granične količine miješanog komunalnog otpada koja će biti definirana od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike na godišnjoj razini. Nedvojbeno je da količina proizvedenog otpada utječe na visinu cijene javne usluge, odnosno na onaj dio cijene koji se odnosi na troškove obrade i/ili zbrinjavanja.

Kako bi došlo do smanjenja ukupne količine otpada, treba poboljšati primarnu selekciju na kućnom pragu na način da korisnici u što većoj mjeri odvajaju iskoristivi otpad, a to su: papir i karton, plastična, staklena i metalna ambalaža, tekstil i glomazni otpad. Iako Čistoća u sklopu usluge sve to već odvojeno prikuplja, još uvijek kvaliteta primarne selekcije nije na onome nivou na kojem bi trebala biti. Poseban naglasak treba staviti na biorazgradivi komunalni otpad, odnosno na njegovo neodlaganje u posude za miješani komunalni otpad, jer ova frakcija otpada po svojoj masi ima najveći udio u sadržaju posude – naglasio je direktor Čistoće Davor Skroza.

Jedinicama lokalne samouprave u iduća tri mjeseca predstoji striktno definiranje načina postupanja s komunalnim otpadom, odnosno na koji će se način prikupljati otpad, kako će se određivati količina prikupljenog otpada, koliko često će se to činiti na mjesečnoj razini, kako će se određivati cijena javne usluge te niz drugih obveza koje proizlaze iz Uredbe Vlade. Predstavnici tvrtke Čistoća ponudili su „svojim općinama“, temeljem dosadašnjega dugogodišnjeg iskustva na ovim poslovima, svu moguću pomoć prilikom pripremanja odluka o načinu postupanja s komunalnim otpadom koje će se u iduća tri mjeseca morati pojaviti na dnevnom redu općinskih i gradskih vijeća.

– S predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave gdje obavljamo javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada u protekle tri godine održavali smo zajedničke sastanke na kojima smo ih informirali o zakonskim novinama i obvezama u djelatnosti gospodarenja otpadom. Ovaj sastanak samo je nastavak ovakve zajedničke suradnje, a koja će u naredna tri mjeseca zasigurno biti još intenzivnija – zaključili su iz Čistoće.

Dodali su da imaju pripremljene „čipirane“ posude za prikupljanje miješanoga komunalnog otpada, a posjeduju i programsku aplikaciju kojom je omogućeno evidentiranje svake primopredaje otpada (podizanja posude) kod korisnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati