Povežite se s nama

U fokusu

Zbog previše otpada općine i gradovi plaćat će “penale“

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Na inicijativu Čistoće održan je zajednički sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na čijem području ova komunalna tvrtka obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanoga komunalnog otpada.

Rok ističe

Tema sastanka bila je Uredba Vlade RH o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga. Naime, cjelokupna organizacija i način postupanja s komunalnim otpadom propisuje se odlukom jedinica lokalne samouprave i mora se donijeti najkasnije u roku od tri mjeseca. Odnosno, sve JLS moraju gospodarenje komunalnim otpadom na svom području uskladiti s Uredbom do 31. siječnja 2018. godine.

Sastanku su se odazvali predstavnici općina Vidovec, Beretinec, Mali i Veliki Bukovec, Petrijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Cestica, Sveti Ilija i Vinica, dok su svoj izostanak opravdali predstavnici Grada Varaždina te općina Sračinec i Sveti Đurđ.

Čistoća ima aplikaciju za evidentiranje svakog podizanja posude s otpadom

Nakon što su predstavnici Čistoće detaljno upoznali načelnike i predstavnike općina s novom Uredbom, uslijedila je rasprava.
– Cilj Uredbe je da ukupna količina miješanog komunalnog otpada bude što manja, jer će u protivnom JLS morati plaćati poticajnu naknadu, tj. „penale“ u slučaju prekoračenja granične količine miješanog komunalnog otpada koja će biti definirana od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike na godišnjoj razini. Nedvojbeno je da količina proizvedenog otpada utječe na visinu cijene javne usluge, odnosno na onaj dio cijene koji se odnosi na troškove obrade i/ili zbrinjavanja.

Kako bi došlo do smanjenja ukupne količine otpada, treba poboljšati primarnu selekciju na kućnom pragu na način da korisnici u što većoj mjeri odvajaju iskoristivi otpad, a to su: papir i karton, plastična, staklena i metalna ambalaža, tekstil i glomazni otpad. Iako Čistoća u sklopu usluge sve to već odvojeno prikuplja, još uvijek kvaliteta primarne selekcije nije na onome nivou na kojem bi trebala biti. Poseban naglasak treba staviti na biorazgradivi komunalni otpad, odnosno na njegovo neodlaganje u posude za miješani komunalni otpad, jer ova frakcija otpada po svojoj masi ima najveći udio u sadržaju posude – naglasio je direktor Čistoće Davor Skroza.

Jedinicama lokalne samouprave u iduća tri mjeseca predstoji striktno definiranje načina postupanja s komunalnim otpadom, odnosno na koji će se način prikupljati otpad, kako će se određivati količina prikupljenog otpada, koliko često će se to činiti na mjesečnoj razini, kako će se određivati cijena javne usluge te niz drugih obveza koje proizlaze iz Uredbe Vlade. Predstavnici tvrtke Čistoća ponudili su „svojim općinama“, temeljem dosadašnjega dugogodišnjeg iskustva na ovim poslovima, svu moguću pomoć prilikom pripremanja odluka o načinu postupanja s komunalnim otpadom koje će se u iduća tri mjeseca morati pojaviti na dnevnom redu općinskih i gradskih vijeća.

– S predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave gdje obavljamo javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada u protekle tri godine održavali smo zajedničke sastanke na kojima smo ih informirali o zakonskim novinama i obvezama u djelatnosti gospodarenja otpadom. Ovaj sastanak samo je nastavak ovakve zajedničke suradnje, a koja će u naredna tri mjeseca zasigurno biti još intenzivnija – zaključili su iz Čistoće.

Dodali su da imaju pripremljene „čipirane“ posude za prikupljanje miješanoga komunalnog otpada, a posjeduju i programsku aplikaciju kojom je omogućeno evidentiranje svake primopredaje otpada (podizanja posude) kod korisnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje