Povežite se s nama

U fokusu

Zbog prijevoza srednjoškolaca svađa između HNS-a i SDP-a

Objavljeno:

- dana

SUKOBI

Zbog prijevoza srednjoškolaca zaoštrili su se odnosi između HNS-a i SDP-a u Varaždinskoj županiji. I dok se dosad o tome sve glasnije “šuškalo“, koalicijski partneri – koji vlast zajedno obnašaju u Županiji i državi – prošli tjedan su opet javno pokazali da su u ozbiljnoj svađi.

Sve je “zakuhao“ župan Predrag Štromar koji je u četvrtak sazvao konferenciju za novinare i to na inicijativu načelnika Općine Bednja Mirka Bistrovića, također člana HNS-a. Bistrović je izrazio zabrinutost da će, ne osigura li Vlada i ove školske godine sufinanciranje prijevoza, čak 60 posto srednjoškolaca iz njegove općine morati odustati od daljnjeg školovanja.

– Roditelji, ne brinite! Mjesečna karta roditelje će, kao i prošle školske godine, stajati 100 kuna za autobus i 30 kuna za vlak. Vlada je osigurala sredstva za subvencioniranje prijevoza u proračunu, ali još nije donijela formalnu odluku. Apeliram na Ministarstvo obrazovanja da što prije Vladi uputi prijedlog za subvencioniranje prijevoza kako bi se s tim krenulo odmah od početka školske godine – poručio je Štromar.

 

Mjesečna karta za autobus roditelje bi trebala stajati 100 kuna, a za vlak 30 kuna

Već na konferenciji za novinare je bilo jasno da je riječ o predizbornom potezu kojim se Štromar pred biračima htio pokazati kao ključna osoba koja će intervenirati u Zagrebu i rasteretiti kućne budžete roditelja srednjoškolaca. Naime, doista je teško povjerovati u to da varaždinski župan nije imao informaciju da daljnje sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, odnosno donošenje formalne odluke, nije upitno. Da o temi konferencije za novinare nije razgovarao sa svojim zamjenikom Alenom Kišićem iz SDP-a, postalo je jasno već sljedeći dan, u petak, kada je stiglo priopćenje iz županijskog SDP-a. Napomenuli su da ih “iznimno čude neki napisi“, iz čega se moglo zaključiti da su bijesni na Štromarove pokušaje pridobivanja glasova iza njihovih leđa.

– Ta je tema potpuno bespredmetna i razgovara se o nečemu o čemu je još prilikom donošenja proračuna sve rečeno odlukom Vlade – istaknuli su u priopćenju predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek te SDP-ov dožupan Kišić.

Štromar: Nema sukoba

Posebno su napomenuli da nastavak sufinanciranja prijevoza ni u jednom trenutku nije bio upitan. – Kao što je poznato, u proračunu za ovu godinu Vlada je osigurala potrebna sredstva i nema razloga za zabrinutost i neizvjesnost oko toga nastavlja li se sufinanciranje ili ne – poručili su. 

Iz toga se čini da je SDP-ovcima dosta HNS-ovih „izleta“ i da više neće šutjeti. No župan Štromar u javnosti i dalje želi zadržati sliku idiličnih odnosa. U subotu je ustvrdio da nema nikakvih sukoba između HNS-a i SDP-a, a da je SDP-ovo priopćenje „korektno i istinito“. – U priopćenju se uopće ne spominje HNS, nego je jedan medij na čudan način najprije izvijestio s naše konferencije za novinare, a onda i o SDP-ovom priopćenju – rekao je Štromar.
 No malo je onih koji su povjerovali županu.

“Možda župan ne zna da je na vlasti“

– Posebno je žalosno da prošle godine, kad se za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca trebalo izboriti, župan Štromar uopće nije reagirao, a ove godine je zabrinut što će se i kada dogoditi. Možda bi bilo dobro da ga netko obavijesti da je HNS stranka koja je u Vladi, a ne u oporbi, i da samo treba donijeti odluku, a ne biti “zabrinut“ i u “neizvjesnosti“ – komentirao je predsjednik županijskih Reformista Tomislav Paljak u priopćenju.

Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a, je pak rekao da je jasna sve veća nervoza u Kukuriku koaliciji, jer su izbori pred vratima, a pozitivnih rezultata nema. – Ne treba čuditi što rezultata nema, jer se, nažalost, bave svađama i prepucavanjima unutar koalicije, a sada to neuspješno pokušavaju nadomjestiti PR potezima – zaključio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje