Povežite se s nama

Novosti

Zbog smeća u Brezju županijskim vijećnicima otiču oči, a nose i šal oko glave

Objavljeno:

- dana

SMEĆE GLAVNA TEMA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE, STIGAO I GORAN HABUŠ

Smeće iz Varaždina, ali i Petrijanca, Trnovca, Svetog Ilije i Vinice bila je glavna tema današnje sjednice Županijske skupštine.

– Stanovnici Brezja, Biškupca, Kučana i Zbelave se zbog bala bude otečenih očiju i imaju ozbiljnih problema kada su na terasama, poljima i njivama – ustvrdila je vijećnica dr. sc. Vesna Dušak (HNS).

Njezin kolega iz HNS-a Stjepan Kelemen je pak ustvrdio da možda ima preniske kvalifikacije pa ne razumije što se zapravo događa sa smećem, ali da ga, kao i sve ostale građane, zanima samo jedno: do kada će morati stavljati šal oko glave kako bi mogao disati?

Hoće li općine ostati zatrpane smećem?

Na ta i brojna druga pitanja vijećnika u Županijskoj palači je odgovarao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Međutim, nije dao odgovor na pitanje koje su svi najviše očekivali, na ono gdje će biti zbrinut otpad iz Varaždina, ali i četiri okolne općine nakon zatvaranja ilegalnog odlagališta u Brezju.

– Rješenje je u koncesiji za zbrinjavanje komunalnog otpada. Tek nakon javnog natječaja ćemo vidjeti što se nudi i koje tehnologije zbrinjavanja. Direktnu pogodbu već imam. Zato ćemo i raspisati javni natječaj sukladno svim zakonskim propisima – rekao je Habuš.

Iako je prije nekoliko tjedana najavljivao brza rješenja, sada je ustvrdio da je postupak dodjele koncesije jasan i da mu ne pada napamet raditi bilo što mimo zakona.

– Natječaj ćemo vjerojatno raspisati sutra, mislim da je rok za prikupljanje ponuda 45 dana, a rok za žalbe je još 15 dana. Za dva mjeseca imat ćemo koncesionara – najavio je Habuš.

No vijećnike je zanimalo i što će biti s komunalnim otpadom iz susjednih općina. – U dvojbi sam kao stanovnik općine Vinica, čije smeće se također odvozi na odlagalište u Brezje. Jedno od rješenja je koncesija, ali za varaždinski otpad. Hoće li tom koncesijom biti obuhvaćene i općine izvan Varaždina? Ako se to ne dogodi, bit će veliki problem, jer nećemo imati rješeno pitanje odvoza smeća – rekao je Stjepan Sraga (HSS).

Habuš prvo pozvao, pa opozvao

Habuš je odgovorio da poziva načelnike četiri općine da mu se jave, jer je u koncesijski natječaj moguće uključiti i općine. Međutim, Sraga ga je tada pitao trebaju li se načelnici javiti njemu osobno i što će biti s postojećim koncesijskim ugovorima sklopljenima s Varkomom, hoće li oni biti ništetni. Naime, za razliku od Grada Varaždina, općine su s Varkomom već potpisale koncesijske ugovore, a prema njima ta je tvrtka otpad dužna odvoziti, ali i zbrinjavati.

– Govorio sam o baliranom otpadu. Ne mogu vam to sada reći – nejasno je odgovorio varaždinski gradonačelnik.

Odlagalište u Brezju neće biti zatvoreno?

Nejasno je i to gdje će se varaždinski i općinski otpad zbrinjavati nakon 12. srpnja. Prema rješenju inspekcije zaštite okoliša, ilegalno odlagalište u Brezju tada će biti zatvoreno i na njega više neće biti moguće dovoziti novi otpad iz domaćinstava i tvrtki.

Habuš vjeruje da će se, dok Grad ne pronađe koncesionara, otpad i dalje odvoziti u Brezje. – Našli smo u Varkomu dozvolu za baliranje otpada koja važi do 2014. godine pa smo se na temelju tog dokumenta žalili na rješenje – naveo je.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje