Povežite se s nama

U fokusu

“Zbog smrada u Brezju više ne možemo normalno ni poslovati”

Objavljeno:

- dana

Žitelji i vlasnici poslovnih prostora u varaždinskom Brezju žale se na smrad

Zbog smrada u Brezju više ne možemo normalno ni poslovati, rekao nam je u utorak jedan od vlasnika poslovnih prostora na sjevernom dijelu gospodarske zone Brezje gdje danas, kako se čini, više smrdi nego u blizini baliranog otpada koji je „privremeno uskladišten“ nekoliko stotina metara južnije.

Od smrada na povraćanje

– Intenzivan smrad se ne osjeća svaki dan, ali sigurno nekoliko puta mjesečno. Osobito u jutarnjim satima. Zapravo sve ovisi o tome odakle puše vjetar i kakav je tlak zraka. Ako puše južni, onda mi mještani s južne strane Univerzala malo osjećamo smrad koji vjerojatno dolazi od bala.

Nikada nije mirisalo u Brezju, ali od ljeta smrad je intenzivan

Međutim, druga je stvar ukoliko puše sjeverni ili sjeverozapadni vjetar, kao što je danas slučaj – rekao nam je vlasnik jednog poslovnog objekta. Njegov zaposlenik dodaje da osobito smrdi ujutro od 6.30 do 7.30 sati, ali i još jednom do dva puta dnevno. – Danas ekstremno smrdi. Ako otvorite prozor zgrada, ne možete raditi. Kada su zaposlenici izašli iz poslovnih zgrada tijekom pauze na dvorište, zamalo su povratili od nesnosnog smrada.

Ako se ovako nastavi, razmislit ćemo i o preseljenju

Zato su odmah otišli u zgradu jer je bilo neizdrživo. Međutim, smrad se uvukao i u poslovne prostore. Ne možeš ništa. Ni raditi ni jesti jer ti ide na povraćanje – veli zaposlenik dodavši da noću u blizini primjećuju kamione iz Bugarske i Slovenije, ali nije jasno dovoze li ili odvoze otpad ili što.

Dozvole na osnovu čega

Nikada nije lijepo mirisalo na sjeveru gospodarske zone Brezje, ali od ovog ljeta smrad je intenzivan. S obzirom na to, kao i smjer vjetra, uvjereni su da je izvor smrada u tvrtki Univerzal. Stoga pitamo jesu li u to sigurni te jesu li razgovarali o tome s poslovodstvom tog varaždinskog poduzeća koje od kolovoza zbrinjava varaždinski komunalni otpad. – Što nam vrijede razgovori, ako pogon ima sve dozvole?

Nakon žalbi zbog buke, odnedavno stižu i žalbe zbog smrada susjeda varaždinske tvrtke Univerzal

Što imaš nakon toga razgovarati? Svatko ima pravo raditi ono za što ima dozvole. Međutim, nije mi jasno tko je i na temelju čega izdao dozvolu za obradu otpada odmah do drugih poslovnih pogona ili neposredno do kuća. Nije normalno da se ovakvi pogoni grade usred naselja, bez obzira na to o kome se radi. Kada je Grad Varaždin počeo puniti zonu Brezje, očekivali smo da će se obrada otpada izmjestiti. Međutim, događa se suprotno. Sada je otpada više nego kada smo mi kupovali parcele za svoje prostore. Da smo znali to, sigurno ne bismo ovdje ulagali i gradili naše pogone. A tko bi? Ako se ovako nastavi, ovdje neće biti uvjeta za normalan rad i morat ćemo razmišljati i o preseljenju – veli jedan od vlasnika tvrtki smještenih na sjeveru varaždinske gospodarske zone Brezje gdje se nalaze trgovački i proizvodni prostori nekoliko poduzeća. To bi se, kako se čini, moglo uskoro promijeniti ne riješe li se postojeći problemi.

“Grad Varaždin nije zaprimio bilo kakve pritužbe”

Žitelji Brezja i ranije su nas zvali da se uvjerimo u smrad koji trpe, a o tome problemu, kako su nam rekli u utorak, zvali su i nadležne u Gradu Varaždinu. To, međutim, odlučno opovrgavaju u Gradu Varaždinu u kojem smo zatražili komentar.
– Suprotno vašim tvrdnjama, u Gradu Varaždinu nisu službeno zaprimljene bilo kakve pritužbe građana o smradu iz Univerzala, pa o tome nije ni mogao biti obaviješten gradonačelnik Goran Habuš jer takvih prijava nije ni bilo – naglašavaju u Gradu.
Ukoliko gradske službe zaprime takve prijave, kako dodaju, Grad Varaždin i gradonačelnik će poduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili građane, odnosno spriječili izlaganje bilo kakvom zagađenju odnosno neugodnim mirisima. U Gradu Varaždinu također opovrgavaju da su se obratili Poreznoj upravi u vezi načina naplate usluga Univerzala, točnije obračuna poreza, jer za to nema potrebe.
– Gradsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina kojom se taj posao dodjeljuje Varkomu. Kako je zakonima propisano da trgovačko društvo koje obavlja tu javnu uslugu (Varkom) naplaćuje sve troškove, tako će i Varkom naplaćivati cijelu uslugu. Dio tog prihoda Varkom će plaćati Univerzalu za odlaganje otpada, odnosno zbrinjavanje i obradu komunalnog otpada. U tom smislu, gradonačelnik će nadležnim odborima Gradskog vijeća vrlo skoro dostaviti na razmatranje aneks Ugovora o koncesiji. Po razmatranju, a prije potpisivanja, gradonačelnik će aneks dostaviti i svim vijećnicima Gradskog vijeća – najavljuju iz Grada Varaždina.

Poziv na 112

O žalbama susjeda htjeli smo čuti i od suvlasnika Univerzala Marijana Kovačića, ali nam je kratko poručio da nema što o tome razgovarati s nama. Budući da u Univerzalu nisu bili spremni za razgovor, nazvali smo 112 te zatražili hitan izlazak na teren inspektorice za zaštitu okoliša. Istovremeno, uputili smo pitanje Ministarstvu zaštite okoliša je li i što utvrdila inspektorica. Odgovore ćemo objaviti po primitku.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje