Povežite se s nama

U fokusu

“Zbog smrada u Brezju više ne možemo normalno ni poslovati”

Objavljeno:

- dana

Žitelji i vlasnici poslovnih prostora u varaždinskom Brezju žale se na smrad

Zbog smrada u Brezju više ne možemo normalno ni poslovati, rekao nam je u utorak jedan od vlasnika poslovnih prostora na sjevernom dijelu gospodarske zone Brezje gdje danas, kako se čini, više smrdi nego u blizini baliranog otpada koji je „privremeno uskladišten“ nekoliko stotina metara južnije.

Od smrada na povraćanje

– Intenzivan smrad se ne osjeća svaki dan, ali sigurno nekoliko puta mjesečno. Osobito u jutarnjim satima. Zapravo sve ovisi o tome odakle puše vjetar i kakav je tlak zraka. Ako puše južni, onda mi mještani s južne strane Univerzala malo osjećamo smrad koji vjerojatno dolazi od bala.

Nikada nije mirisalo u Brezju, ali od ljeta smrad je intenzivan

Međutim, druga je stvar ukoliko puše sjeverni ili sjeverozapadni vjetar, kao što je danas slučaj – rekao nam je vlasnik jednog poslovnog objekta. Njegov zaposlenik dodaje da osobito smrdi ujutro od 6.30 do 7.30 sati, ali i još jednom do dva puta dnevno. – Danas ekstremno smrdi. Ako otvorite prozor zgrada, ne možete raditi. Kada su zaposlenici izašli iz poslovnih zgrada tijekom pauze na dvorište, zamalo su povratili od nesnosnog smrada.

Ako se ovako nastavi, razmislit ćemo i o preseljenju

Zato su odmah otišli u zgradu jer je bilo neizdrživo. Međutim, smrad se uvukao i u poslovne prostore. Ne možeš ništa. Ni raditi ni jesti jer ti ide na povraćanje – veli zaposlenik dodavši da noću u blizini primjećuju kamione iz Bugarske i Slovenije, ali nije jasno dovoze li ili odvoze otpad ili što.

Dozvole na osnovu čega

Nikada nije lijepo mirisalo na sjeveru gospodarske zone Brezje, ali od ovog ljeta smrad je intenzivan. S obzirom na to, kao i smjer vjetra, uvjereni su da je izvor smrada u tvrtki Univerzal. Stoga pitamo jesu li u to sigurni te jesu li razgovarali o tome s poslovodstvom tog varaždinskog poduzeća koje od kolovoza zbrinjava varaždinski komunalni otpad. – Što nam vrijede razgovori, ako pogon ima sve dozvole?

Nakon žalbi zbog buke, odnedavno stižu i žalbe zbog smrada susjeda varaždinske tvrtke Univerzal

Što imaš nakon toga razgovarati? Svatko ima pravo raditi ono za što ima dozvole. Međutim, nije mi jasno tko je i na temelju čega izdao dozvolu za obradu otpada odmah do drugih poslovnih pogona ili neposredno do kuća. Nije normalno da se ovakvi pogoni grade usred naselja, bez obzira na to o kome se radi. Kada je Grad Varaždin počeo puniti zonu Brezje, očekivali smo da će se obrada otpada izmjestiti. Međutim, događa se suprotno. Sada je otpada više nego kada smo mi kupovali parcele za svoje prostore. Da smo znali to, sigurno ne bismo ovdje ulagali i gradili naše pogone. A tko bi? Ako se ovako nastavi, ovdje neće biti uvjeta za normalan rad i morat ćemo razmišljati i o preseljenju – veli jedan od vlasnika tvrtki smještenih na sjeveru varaždinske gospodarske zone Brezje gdje se nalaze trgovački i proizvodni prostori nekoliko poduzeća. To bi se, kako se čini, moglo uskoro promijeniti ne riješe li se postojeći problemi.

“Grad Varaždin nije zaprimio bilo kakve pritužbe”

Žitelji Brezja i ranije su nas zvali da se uvjerimo u smrad koji trpe, a o tome problemu, kako su nam rekli u utorak, zvali su i nadležne u Gradu Varaždinu. To, međutim, odlučno opovrgavaju u Gradu Varaždinu u kojem smo zatražili komentar.
– Suprotno vašim tvrdnjama, u Gradu Varaždinu nisu službeno zaprimljene bilo kakve pritužbe građana o smradu iz Univerzala, pa o tome nije ni mogao biti obaviješten gradonačelnik Goran Habuš jer takvih prijava nije ni bilo – naglašavaju u Gradu.
Ukoliko gradske službe zaprime takve prijave, kako dodaju, Grad Varaždin i gradonačelnik će poduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili građane, odnosno spriječili izlaganje bilo kakvom zagađenju odnosno neugodnim mirisima. U Gradu Varaždinu također opovrgavaju da su se obratili Poreznoj upravi u vezi načina naplate usluga Univerzala, točnije obračuna poreza, jer za to nema potrebe.
– Gradsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina kojom se taj posao dodjeljuje Varkomu. Kako je zakonima propisano da trgovačko društvo koje obavlja tu javnu uslugu (Varkom) naplaćuje sve troškove, tako će i Varkom naplaćivati cijelu uslugu. Dio tog prihoda Varkom će plaćati Univerzalu za odlaganje otpada, odnosno zbrinjavanje i obradu komunalnog otpada. U tom smislu, gradonačelnik će nadležnim odborima Gradskog vijeća vrlo skoro dostaviti na razmatranje aneks Ugovora o koncesiji. Po razmatranju, a prije potpisivanja, gradonačelnik će aneks dostaviti i svim vijećnicima Gradskog vijeća – najavljuju iz Grada Varaždina.

Poziv na 112

O žalbama susjeda htjeli smo čuti i od suvlasnika Univerzala Marijana Kovačića, ali nam je kratko poručio da nema što o tome razgovarati s nama. Budući da u Univerzalu nisu bili spremni za razgovor, nazvali smo 112 te zatražili hitan izlazak na teren inspektorice za zaštitu okoliša. Istovremeno, uputili smo pitanje Ministarstvu zaštite okoliša je li i što utvrdila inspektorica. Odgovore ćemo objaviti po primitku.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

U fokusu

Ugostitelj Saša Cvek iz Turčina: “Uništili su me, morat ću natrag za Njemačku”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saša Cvek prije pet godina iz Njemačke se vratio u rodnu općinu Gornji Kneginec. Novcem zarađenim u inozemstvu otvorio je vlastiti posao. Kupio je objekt u Vukovarskoj ulici u Turčinu i na tom mjestu otvorio kafić i autopraonicu.

Posao mu je išao dobro, kako tvrdi, dok u njegovoj ulici nisu krenuli radovi.

– U studenom 2021. godine Varkom je radio na Aglomeraciji i cijela ulica je bila zatvorena. Sve je bio raskopano i nitko nije mogao doći u moj kafić. Ulica je otvorena nakon mjesec dana. Nakon toga trebalo mi je nekoliko mjeseci da posao ponovno krene. Jednostavno, izgubio sam goste i promet mi je bio katastrofa nakon radova– priča nam Saša Cvek koji je to nekako prebrodio.

Prvi radovi

– Imao sam tada zaposlene tri djelatnice, a promet je bio nikakav. Iz svojeg džepa sam im dao plaću – dodao je Cvek koji od Varkoma zahtjeva nadoknadu izgubljene dobiti.

– Sudski proces za nadoknadu štete još uvijek traje – dodaje Cvek.

No, pravi problemi za njega i njegovu tvrtku tu nisu završili. Početkom ove godine krenuli su radovi na izgradnji megarotora u Turčinu i uskoro je Vukovarska ulica zbog radova ponovno bila zatvorena za promet.

– Da me nitko nije kontaktirao iz Hrvatskih cesta i rekao mi: “Čujte bit će zatvorena cesta dva i pol mjeseca, treba li što? Možemo li se kako dogovoriti?”. Upravo suprotno, a iz mjeseca u mjesec imam sve veće gubitke. Otpustio sam sve tri djelatnice, radi jedino moja djevojka i to od 7 do 12 sati. Isključio sam sve frižidere. Banku u kojoj imam kredit, Varkom, HEP i Termoplin ne zanimaju radovi na kružnom toku, njih samo zanima da im redovito plaćate rate i režije – ispričao nam je u dahu Cvek.

Također, autopraonica zjapi prazna jer je poduzetnik koji je bio u najmu izišao iz posla.

Mizeran promet

– Čovjek je u autopraonici imao jednog zaposlenog. Morao ga je dati na burzu rada jer je posao stao – ističe Cvek koji je imao mizeran promet u kafiću u travnju.

– Radio sam dobro. Mjesečni promet bio je oko 100.000 kuna, da bi u travnju došao na promet od 165 eura (1300 kuna) – otkriva vlasnik objekta u Turčinu koji je kontaktirao Hrvatske ceste.

– Prvo mi mjesec i pol dana nisu uopće odgovorili na moj dopis. Išao sam potom u varaždinsku podružnicu Hrvatskih cesta. Direktor podružnice Varaždin mi je rekao neka dođem na sastanak da vidim kako teče dinamika radova. Mene to uopće ne zanima, mene zanima kako će mi nadoknaditi štetu – ogorčen je Cvek koji je potom putem odvjetnika poslao tužbu i pravdu za nadoknadu štete će tražiti na sudu.

– Izgleda da drugačije ne ide. Ne znam stvarno kome je cilj da me unište. Ovo je ništa drugo nego uništavanje poduzetnika. Da se razumijemo, koronu smo prebrodili s tim svim epidemiološkim mjerama, no ovo je katastrofa. I kad se ulica otvori, to mi ništa ne znači jer sam izgubio mnoge goste – ističe Cvek.

Naime, u Vukovarsku ulicu se dva i pola mjeseca moglo ući samo sa Zagrebačke ulice.

– Imate znak zabrane i onda tabla osim za stanare. Me tko će danas, a da je položio autoškolu, skrenuti slučajno k meni – ističe Cvek koji ističe da se cijela priča mogla drugačije rasplesti.

– Da se razumijemo nisam protiv radova, dapače, ali onda se nije trebala ulica cijela zatvarati. Mogli su je ostaviti prohodnom samo po jednoj prometnoj traci. Ovako čovjek iz Kneginca, ako je želio doći k meni u kafić, trebao je napraviti četiri kilometra sve okolo – objašnjava Cvek koji se obratio i načelniku Goranu Kaniškom.

– Dobio sam odgovor da Općina nema ništa s tim, da se obratim Hrvatskim cestama – dodao je Cvek koji je razočaran.

– Ništa mi drugo ne preostaje nego da se ponovno vratim raditi u Njemačkoj. Drugi izlaz ne vidim – rekao je Cvek.

Druga strana

Kontaktirali smo Hrvatske ceste koje su upoznate sa zahtjevima poduzetnika iz Turčina.

– Hrvatske ceste zaprimile su od ZOU Šebijan i Rukavina Zahtjev za naknadu štete u mirnom postupku trgovačkom društvu Cvek d.o.o., te su na isti odgovorile dopisom od 5. svibnja u kojem je istaknuto kako iako je državna cesta u rekonstrukciji, i dalje prema objektu postoji pristup sa županijske ceste (klijenti mogu prema objektu komunicirati s javne ceste – županijske ceste). Građenje i rekonstrukcija javnih cesta općekorisna je djelatnost te u ovim slučajevima ne postoji osnova (ni zakonska ni podzakonska) za naknadu štete. Nadalje, Hrvatske ceste d.o.o. zaprimile su tužbu 22. svibnja te se sad radi o predmetu u nadležnosti suda te iz tog razloga nismo u mogućnosti dati dodatne komentare na isti predmet koji je u tijeku – zaključuju iz Hrvatskih cesta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje