Povežite se s nama

U fokusu

“Zbog smrada u Brezju više ne možemo normalno ni poslovati”

Objavljeno:

- dana

Žitelji i vlasnici poslovnih prostora u varaždinskom Brezju žale se na smrad

Zbog smrada u Brezju više ne možemo normalno ni poslovati, rekao nam je u utorak jedan od vlasnika poslovnih prostora na sjevernom dijelu gospodarske zone Brezje gdje danas, kako se čini, više smrdi nego u blizini baliranog otpada koji je „privremeno uskladišten“ nekoliko stotina metara južnije.

Od smrada na povraćanje

– Intenzivan smrad se ne osjeća svaki dan, ali sigurno nekoliko puta mjesečno. Osobito u jutarnjim satima. Zapravo sve ovisi o tome odakle puše vjetar i kakav je tlak zraka. Ako puše južni, onda mi mještani s južne strane Univerzala malo osjećamo smrad koji vjerojatno dolazi od bala.

Nikada nije mirisalo u Brezju, ali od ljeta smrad je intenzivan

Međutim, druga je stvar ukoliko puše sjeverni ili sjeverozapadni vjetar, kao što je danas slučaj – rekao nam je vlasnik jednog poslovnog objekta. Njegov zaposlenik dodaje da osobito smrdi ujutro od 6.30 do 7.30 sati, ali i još jednom do dva puta dnevno. – Danas ekstremno smrdi. Ako otvorite prozor zgrada, ne možete raditi. Kada su zaposlenici izašli iz poslovnih zgrada tijekom pauze na dvorište, zamalo su povratili od nesnosnog smrada.

Ako se ovako nastavi, razmislit ćemo i o preseljenju

Zato su odmah otišli u zgradu jer je bilo neizdrživo. Međutim, smrad se uvukao i u poslovne prostore. Ne možeš ništa. Ni raditi ni jesti jer ti ide na povraćanje – veli zaposlenik dodavši da noću u blizini primjećuju kamione iz Bugarske i Slovenije, ali nije jasno dovoze li ili odvoze otpad ili što.

Dozvole na osnovu čega

Nikada nije lijepo mirisalo na sjeveru gospodarske zone Brezje, ali od ovog ljeta smrad je intenzivan. S obzirom na to, kao i smjer vjetra, uvjereni su da je izvor smrada u tvrtki Univerzal. Stoga pitamo jesu li u to sigurni te jesu li razgovarali o tome s poslovodstvom tog varaždinskog poduzeća koje od kolovoza zbrinjava varaždinski komunalni otpad. – Što nam vrijede razgovori, ako pogon ima sve dozvole?

Nakon žalbi zbog buke, odnedavno stižu i žalbe zbog smrada susjeda varaždinske tvrtke Univerzal

Što imaš nakon toga razgovarati? Svatko ima pravo raditi ono za što ima dozvole. Međutim, nije mi jasno tko je i na temelju čega izdao dozvolu za obradu otpada odmah do drugih poslovnih pogona ili neposredno do kuća. Nije normalno da se ovakvi pogoni grade usred naselja, bez obzira na to o kome se radi. Kada je Grad Varaždin počeo puniti zonu Brezje, očekivali smo da će se obrada otpada izmjestiti. Međutim, događa se suprotno. Sada je otpada više nego kada smo mi kupovali parcele za svoje prostore. Da smo znali to, sigurno ne bismo ovdje ulagali i gradili naše pogone. A tko bi? Ako se ovako nastavi, ovdje neće biti uvjeta za normalan rad i morat ćemo razmišljati i o preseljenju – veli jedan od vlasnika tvrtki smještenih na sjeveru varaždinske gospodarske zone Brezje gdje se nalaze trgovački i proizvodni prostori nekoliko poduzeća. To bi se, kako se čini, moglo uskoro promijeniti ne riješe li se postojeći problemi.

“Grad Varaždin nije zaprimio bilo kakve pritužbe”

Žitelji Brezja i ranije su nas zvali da se uvjerimo u smrad koji trpe, a o tome problemu, kako su nam rekli u utorak, zvali su i nadležne u Gradu Varaždinu. To, međutim, odlučno opovrgavaju u Gradu Varaždinu u kojem smo zatražili komentar.
– Suprotno vašim tvrdnjama, u Gradu Varaždinu nisu službeno zaprimljene bilo kakve pritužbe građana o smradu iz Univerzala, pa o tome nije ni mogao biti obaviješten gradonačelnik Goran Habuš jer takvih prijava nije ni bilo – naglašavaju u Gradu.
Ukoliko gradske službe zaprime takve prijave, kako dodaju, Grad Varaždin i gradonačelnik će poduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili građane, odnosno spriječili izlaganje bilo kakvom zagađenju odnosno neugodnim mirisima. U Gradu Varaždinu također opovrgavaju da su se obratili Poreznoj upravi u vezi načina naplate usluga Univerzala, točnije obračuna poreza, jer za to nema potrebe.
– Gradsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina kojom se taj posao dodjeljuje Varkomu. Kako je zakonima propisano da trgovačko društvo koje obavlja tu javnu uslugu (Varkom) naplaćuje sve troškove, tako će i Varkom naplaćivati cijelu uslugu. Dio tog prihoda Varkom će plaćati Univerzalu za odlaganje otpada, odnosno zbrinjavanje i obradu komunalnog otpada. U tom smislu, gradonačelnik će nadležnim odborima Gradskog vijeća vrlo skoro dostaviti na razmatranje aneks Ugovora o koncesiji. Po razmatranju, a prije potpisivanja, gradonačelnik će aneks dostaviti i svim vijećnicima Gradskog vijeća – najavljuju iz Grada Varaždina.

Poziv na 112

O žalbama susjeda htjeli smo čuti i od suvlasnika Univerzala Marijana Kovačića, ali nam je kratko poručio da nema što o tome razgovarati s nama. Budući da u Univerzalu nisu bili spremni za razgovor, nazvali smo 112 te zatražili hitan izlazak na teren inspektorice za zaštitu okoliša. Istovremeno, uputili smo pitanje Ministarstvu zaštite okoliša je li i što utvrdila inspektorica. Odgovore ćemo objaviti po primitku.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje