Povežite se s nama

U fokusu

Do kraja godine postavit će se kamera za nadzor brzine u Koprivničkoj

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kuća u Optujskoj ulici u Varaždinu, u koju se u noći na ponedjeljak zabio 25-ogodišnji vozač kamiona, bit će potpuno srušena zbog sigurnosti.

S obzirom na to da je u nesreći stradalo gotovo pola objekta te je prijetila opasnost od daljnjeg urušavanja, sredinom prošlog tjedna stigli su bageri koji su počeli s rušenjem oštećene kuće. No, nesreća u Optujskoj ulici, koju je skrivio 25-ogodišnji vozač kamiona jer je izgubio nadzor nad vozilom, otvorila je drugo pitanje, a to je problem vožnje kamionima u tom dijelu grada unatoč zabrani.

U opasnosti djeca

U tom dijelu grada je zabranjen promet teretnim vozilima čija je masa veća od 7,5 tona i koji su dulji od 14 metara, što jasno pokazuju postavljeni prometni znakovi. No, problem je što se ti znakovi ne poštuju, upozorili su predsjednici vijeća 5. i 6. mjesnog odbora Miroslav Marković i Gordana Marsenić iz SDP-a u prošlotjednom priopćenju koje su poslali svim medijima. Problem nije samo Optujska ulica.

U varaždinska će i dalje provoditi nadzor, a do kraja godine stižu i kamere za nadzor brzine u Koprivničku 

– Mnogi vozači kamiona ne poštuju zabranu prometovanja za kamione koja vrijedi za Optujsku, ali i za Trstenjakovu i Koprivničku ulicu. Znakovi zabrane su jasno istaknuti iz smjera Hrašćice prema Varaždinu prije i poslije raskrižja s istočnom obilaznicom, a kroz Banficu u smjeru zapada znak se nalazi odmah iza semafora na raskršću Međimurske i Koprivničke ulice. Nažalost, očito je da se mnogi vozači kamiona svjesno odlučuju na kršenje zabrane kako bi skratili svoj put, ne vodeći pritom računa da svojim tegljačima i kamionima ugrožavaju sigurnost građana i stvaraju veliku buku, naročito u noćnim satima, dok vibracije koje kamioni stvaraju oštećuju kuće i zgrade u neposrednoj blizini prometnica – upozoravaju predsjednici mjesnih odbora.

Podsjećaju da je prometni pravac kroz Optujsku ulicu posebno frekventan jer je najkraći put iz smjera Čakovca i Koprivnice prema zapadu.
– Posebno zabrinjavajuće je što na tom potezu često dolazi do naleta na pješake zbog neprilagođene brzine, a koriste ih učenici na putu do osnovne i srednjih škola – upozoravaju Marković i Marsenić.

U PU varaždinskoj tvrde da sukladno mogućnostima obavljaju nadzor poštivanja zabrane prometa kamionima koji su teži od 7,5 tona i duži od 14 metara koja je na snazi na spomenutim dionicama cesta.

– U prvih sedam mjeseci ove godine utvrđeno je ukupno 12.126 prometnih prekršaja, no s podacima po mjestu počinjenja prekršaja po ulicama i određenim dionicama cesta ne raspolažemo iz razloga što se prekršaji ne prate na opisani način – izvijestili su iz PU varaždinske.

Ciljane akcije

Ipak, ove godine PU varaždinska je provela dvije ciljane akcije nadzora teretnih vozila, u kojima je utvrđeno 16 prekršaja nepoštivanja prometnih znakova zabrane prometa kamionima u spomenutim ulicama.

– Točan broj takvih prekršaja tijekom cijele godine na spomenutim lokacijama zasigurno je veći od stotinu – navode u PU varaždinskoj.
Iz policije poručuju da treba voditi računa da su od poštivanja zabrane izuzeta teretna vozila koja obavljaju dostavu te ona koja obavljaju tehničke preglede, s obzirom na to da se u spomenutim ulicama nalaze čak tri stanice za tehnički pregled.

Tražimo hitan sastanak s Hrvatskim cestama, ŽUC-om, Gradom i policijom 
Predsjednici vijeća 5. i 6. mjesnog odbora traže sazivanje hitnog sastanka s nadležnima u ŽUC-u, Hrvatskim cestama, Gradu Varaždinu i PU varaždinskoj zbog kamiona.
– Smatramo da se može puno više napraviti na kontroli i prevenciji, tim više što preduvjeti postoje jer postoji zabrana prometovanja kamiona mase iznad 7,5 tona – poručuju, a kao neke od mjera poboljšanja sigurnosti navode bolje označavanje i osvjetljavanje pješačkih prijelaza, kontrolu i postavljanje kamera za mjerenje brzine te pojačanu kontrolu u noćnim satima.

Iz PU varaždinske poručuju da je za uređenje prometa na predmetnim dionicama cesta nadležan isključivo Grad Varaždin, no podržavaju svaku inicijativu vezanu uz održavanje zajedničkog sastanka svih zainteresiranih kako bi se pronašlo kvalitetno rješenje.

– U idućem razdoblju policijski službenici će nastaviti s nadzorom poštivanja zabrane u predmetnim ulicama, a do kraja godine u planu je i postavljanje fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila u Koprivničkoj ulici – poručuju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Donosimo pregled najgušće i najrjeđe naseljenih mjesta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o gustoći naseljenosti prema rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. godine.

Broj stanovnika po kilometru četvornom moguće je proučiti na razini jedinica lokalne samouprave (odnosni gradova ili općina) te naselja.

Najgušće naseljene prostorne jedinice na razini gradova/općina su Grad Rijeka (2488,75 stanovnika/km2), Grad Split (2022,51 st./km2) i Grad Zagreb (1196,33 st./km2), dok su najrjeđe naseljene Općina Lanišće (1,86 st./km2), Općina Udbina (1,95 st./km2) i Općina Civljane (2,06 st./km2).

Što se tiče naselja, Popisom 2021. ustanovljeno je da od ukupno 6757 naselja njih 195 nije naseljeno, odnosno imaju nula stanovnika.

– Uvjerljivo je najgušće naseljena Nova Mokošica (Grad Dubrovnik), stambeno naselje višekatnica na površini od oko 0,37 km2 izgrađeno po programu društveno poticane stanogradnje, s 15.046,69 st./km2. Slijede naselje Split, sa 6495,49 st./km2, te Parag (Općina Nedelišće), najveće romsko naselje u Hrvatskoj, s 5762,73 st./km2.

Dvije županije

U Varaždinskoj županiji najgušće je naseljen Grad Varaždin (sa svim svojim naseljima) sa 731,7 st./km2, a na drugom mjestu je Općina Gornji Kneginec s 220,64 st./km2.

Znači, DZS je izdao posebnu kartu po naseljima, a prema njoj u samom Varaždinu je gustoća naseljenosti 1050,04 st./km2. S druge strane je naselje Gorenec sa samo 2,81 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Varaždinskoj je županiji u Općini Breznički Hum (43,46 st./km2), da drugom je u Općini Bednja (44,49 st./km2), a na trećem Općina Ljubešćica (47,89 st./km2).

Najveća gustoća naseljenosti je u Međimurju u Čakovcu – 352,51 st./km2. Na drugom je mjestu Općina Pribislavec s 266,69 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Međimurju je u Općini Gornji Mihaljevec (54,15 st./km2), pa u Općini Domašinec (54,51 st./km2).

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj sve više ovisnih o igrama na sreću pa će zakon biti postrožen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada je 11. srpnja Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se puno restriktivnije regulira njihovo oglašavanje te se uvodi registar isključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi odvraćanja građana od igranja takvih igara.

Premijer Andrej Plenković kazao je da posebice treba imati na umu da su se igre na sreću “snažno raširile” kroz digitalni prostor, a da Vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

– S te strane, bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju, to jest hazarderstvu, te puno bolje regulirati ovu djelatnost – rekao je.

Kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, s obzirom na to da postoji problem porasta ovisnosti o igrama na sreću, postoji potreba primjerenijeg utvrđivanja i uređivanja propisa na području igara na sreću.

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

– Cilj ovih zakonskih izmjena je da se dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću, ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cijelini – zaključio je Primorac, koji je novitete u sferi regulative igara na sreću detaljno predstavio sredinom ožujka, kada su zakonske izmjene upućene u javno savjetovanje.

Tada je između ostalog bilo riječi i o sprječavanju rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo tada čuti, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje