Povežite se s nama

U fokusu

Zbog uvođenja eura na početku 2023. možete naići na zatvorena vrata kafića ili frizera, niti će odmah raditi bankomati

Objavljeno:

- dana

Od 1. siječnja 2023. godine službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Ipak, kuna ne odlazi u povijest odmah. Prva dva tjedna građani će moći gotovinom plaćati i u kunama i u eurima.

Ipak, ako platite u kunama mjesto gdje ste tu učinili dužno vam je vratiti ostatak u eurima. Također, uputa je da ako im ponestane eura za vraćanje mogu to ipak prva dva tjedna napraviti u kunama. Što se tiče novca na karticama i u bankama on će automatski biti prebačen u euro te sve plaćeno karticama bit će plaćeno novom valutom. Od 1. siječnja bankomati će isplaćivati samo eure. Također, kune se u bankama, Fini i pošti mogu promijeniti u euro bez naknade do kraja 2023. godine.

Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka.

S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca, i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.

Konverzija će se odvijati tijekom vikenda što bi trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke. Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja. Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja. Rad poslovnica, internetsko i mobilno bankarstvo u većini bi se banaka trebalo tijekom 2. siječnja vratiti u redovno stanje.

U svakom slučaju, kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti, građanima se preporuča da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe. Od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu.

Hrvatska udruga banka 15. prosinca na svojim je mrežnim stranicama objavila i interaktivnu kartu bankomata na kojima je moguće podići gotov novac u vremenu od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. U tom razdoblju ukinuto je plaćanje naknada za podizanje gotovog novca na svim bankomatima tako da klijenti bilo koje banke mogu podignuti gotov novac bez naknade na bilo kojem bankomatu koji je u funkciji, odnosno na bankomatu koji će biti prikazan na interaktivnoj karti bankomata. HNB je ovu interaktivnu kartu bankomata prenio na svojoj internetskoj stranici www.hnb.hr, kao i na internetskoj stranici www.euro.hr.

Prvi “na udaru”

Veća poduzeća već se duže vrijeme pripremaju za uvođenje eura, što će mnogima olakšati poslovanje, te su se za to pripremili.

Prvi će “na udaru” uvođenja eura biti trgovci, ugostitelji i obrtnici. Posebno zbog mogućnosti plaćanja u eurima i kunama prva dva tjedna.

Iz Obrtničke komore Varaždinske županije i Obrtničke komore Međimurske županije objašnjeno nam je da su obrtnici spremni za euro, a mnogi od njih su pohađali dobro posjećene seminare o novoj valuti, da bi dobili sve informacije. Svi su prilagoditi svoja programska rješenja za dvojno iskazivanje cijena, od izdavanja računa do obračuna plaća i financijskih izvještaja. Ipak, dodaju da će vrijeme pokazati što znači nova valuta za hrvatsko gospodarstvo.

Međimurska komora upozorila je da je moguće nesnalaženje prvih nada nove godine: “Bojazan da će primjerice ugostitelji i frizerski saloni postati mjenjačnice je opravdana, jer uvijek postoji netko tko će pokušati zlorabiti mogućnost zamjene kuna na lakši i brži način bez čekanja u redu na šalteru banke, pošte ili FINE. Hoće li mu to uspjeti, ovisi o pružatelju usluge. Prema Pravilima postupanja tijekom razdoblja dvojnog optjecaja koja su određena Zakonom do 15.01.2023. kada primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.”

Pitali smo i je li država obrtnicima osigurala dovoljno eura za prve dane 2023. godine. Ugostitelji i oni koji obavljaju uslužne djelatnosti su se opskrbili početnim paketima kovanica, a od 27. prosinca počeli preuzimati i novčanice.

– To još trebamo vidjeti jer, kao i za sve ostalo, čeka se kraj godine odnosno početak predopskrbe eurima. Ako ćemo suditi po prodaji seta eura za 100 kuna koja je krenula početkom ovog prosinca onda smo malo skeptični što se tiče količine eura koja bude dostupna u predopskrbi. Vjerujemo da će se vremenom i taj problem otkloniti – ističu iz varaždinske Komore o nabavci nove valute.

Do novinara je došla informacija da neki obrtnici, najčešće frizeri i kozmetičari, te ugostitelji idu na godišnji prvi tjedan ili dva 2023. da izbjegnu zavrzlame oko plaćanja u dvije valute.

– I do nas su došle te informacije. Međutim, ne smatramo da je to značajniji broj obrtnika. Po našim informacijama, većina obrtnika u uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu će raditi u doba konverzije dok će drugi koristiti taj period kako bi koristili godišnji odmor koji nisu koristili godinama, jer biti obrtnik znači 24 sata dnevno i 365 dana u godini biti dostupan svojim klijentima – pojasnili su iz Obrtničke komore Varaždinske županije, a iz međimurske Komore o ovome su dodali: “Prednost obrtnika u odnosu na ostale poslovne subjekte je u mogućnosti brze prilagodbe tržištu i potrebama korisnika svojih roba i usluga. Hoće li kolege raditi u prva dva tjedna, ili će koristiti godišnji odmor isključivo je njihova poslovna odluka.”

Novčanice od 10 i 20 eura će jedine biti dostupne

Hrvatska narodna banka je za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i 2023. nabavila najviše euronovčanica apoena 10 i 20 eura te eurokovanica apoena 1 i 2 centa, a koje će najviše distribuirati za potrebe predopskrbe. Važno je napomenuti kako se nakon 1. siječnja 2023. osim euronovčanica i eurokovanica koje će distribuirati Hrvatska narodna banka tijekom predopskrbe (do 31. prosinca 2022.), na području Republike Hrvatske mogu koristiti i sve euronovčanice i eurokovanice koje imamo kod kuće ili one koje ćemo donijeti mi ili turisti iz drugih država europodručja. Novčanice od 10 i 20 eura će jedine biti dostupne ne samo u prvim danima 2023., nego i tijekom prva tri mjeseca. Tako će biti i na bankomatima. Od 1. travnja će banke u bankomate uvesti novčanice od 50 eura, a novčanice od 100 eura će biti rijetke – njih će stavljati ondje gdje se procijeni da će biti veća potražnja.

“Ugostitelji su fizički spremni za uvođenje eura, ali ne znam jesmo li i psihički”

Jadranka Behin je predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina te vlasnica kafića.

– Ugostitelji su fizički spremni za uvođenje eura, ali ne zna jesmo li i psihički. Spremni smo tako da smo se opskrbili eurima, imamo dvije ladice da euro i kunu za prva dva tjedna nove godine te instalirane potrebne programe. Sve mora štimati u obje ladice. Taj je proces što se tiče banaka i nabavke eura išao prilično glatko. Ipak, prvi dani Nove godine sigurno će biti stresni za ugostitelje, na to mislim kad kažem psihički. Gosti dva tjedan mogu plaćati kunama, a mi im moramo vraćati u eurima. Sigurno će netko na kavu doći s 200 kuna. Moramo gostima vraćati eure sve dok ih imamo, a nakon toga je dopušteno da vraćamo i kune. Vjerujem da će tu biti pregovora s gostima – pojasnila je Behin.

I do predsjednice Udruženja stigle su vijesti da neki ugostitelji neće raditi prvi tjedan ili dva 2023. godine.

– Nemam konkretnu brojku o koliko se ugostitelja radi, ali točno je da će neki na godišnji, jer će im tako biti lakše. Ne vjerujem da će takvih biti puno, jer si mnogi ne mogu priuštiti da budu zatvoreni. Ja ću u svojim objektima raditi – rekla je Jadranka Behin.

Pitali smo je i za mišljenje je li uvođenje eura za ugostitelje dobro ili loše?

– Na to mogu odgovoriti samo u svoje ime. Smatram da nam je dobro bilo s kunom, vjerojatno nije bilo potrebe za uvođenjem eura. Ipak, ima drugih koji se ne slažu sa mnom – završila je Behin.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje