FOTOIlustracija

Na početku ovog trećeg, za neke i produženog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u četvrtak, mnogi će spojiti nekoliko dana i otputovati na kraći odmor zbog čega gužve očekujemo već od popodnevnih sati u srijedu, 14. kolovoza na važnijim cestovnim pravcima, objavio je HAK.

Tijekom četvrtka, 15. kolovoza vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. HAK vozače upozorava na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Uobičajene turističke gužve vikendom, očekuju nas od petka, 16. kolovoza do ponedjeljka, 19. kolovoza uglavnom u smjeru unutrašnjosti, odnosno graničnih prijelaza sa Slovenijom na izlasku iz zemlje te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na ulasku u zemlju.

Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije.

Subota, 17. kolovoza i nedjelja, 18. kolovoza bit će u znaku gustog prometa ponajviše u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najveće gužve očekuju nas:

– na A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s čekanjima na Lučkom i Demerju na prema Zagrebu;
– na A2 Zagreb-Macelj s povremenim zaustavljanjima pred tunelom Frukov Krč u smjeru Maclja;
– na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i kod čvora Matulji;
– na A7 Rupa-Diračje prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak;
– na Krčkom mostu;
– na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
– na gotovo svim graničnim prijelazima uz moguća višesatna čekanja na Bajakovu, Tovarniku, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Karasovićima, Metkoviću…

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Komentari

Komentara

loading...