Povežite se s nama

Crna kronika

Zbog vještih internacionalnih prevaranata tvrtka iz Međimurja ostala bez više stotina tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

U utorak, 25. listopada, policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od ovlaštenog zastupnika trgovačkog društva iz Orehovice zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je s poslovnog računa spomenutog trgovačkog društva, otvorenog u jednoj od banaka u Republici Hrvatskoj, nepoznati počinitelj izvršio nekoliko isplatnih transakcija prema inozemstvu u ukupnom iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je na službenu adresu elektroničke pošte oštećenog trgovačkog društva, zaprimljena lažna elektronička poruka banke (tzv. phishing mail) u kojoj je otvoren poslovni račun te je zatraženo ažuriranje podataka putem dostavljene poveznice. Otvaranjem poveznice, otvorena je lažna stranica banke za poslovne korisnike te su potom unijeti traženi podaci. Nakon unošenja traženih podataka zaprimljena je poruka o uspješnom ažuriranju te je onemogućen pristupiti internet bankarstvu. Odmah potom zaprimljena je obavijest o isplatama novčanih sredstava prema nepoznatim bankovnim računima u inozemstvu.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Što su phishing poruke?

Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte s ciljem krađe povjerljivih podataka.

Primjer su poruke e-pošte za koje se čini da ih je poslala banka u kojoj imate otvoreni poslovni ili neki drugi račun, a zapravo nije. Obično takve adrese e-poruka završavaju s domenom .com.

Iako se u takvim e-porukama u zaglavlju prikazuje logotip banke, ne radi o porukama čiji je pošiljatelj vaša banka. U takvim phishing e-porukama nalaze se poveznice i privici, koje vam nije poslala banka, već su lažne.

Crna kronika

U Varaždinu zaustavljen vozač minibusa pod utjecajem alkohola i bez dozvole za tu vrstu vozila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. veljače, oko 08.25 sati u Gospodarskoj ulici u Varaždinu policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin zaustavili su vozilo M2 kategorije koje je namijenjeno za prijevoz više od 8 putnika, a istim je upravljao vozač starosti 57 godina, javila je PU varaždinska.

Izvršenom kontrolom utvrđeno je da vozač upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0.72 promila, bez odgovarajuće kategorije za tu vrstu vozila te da ne koristi tahografski uređaj na način kako je to određeno Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Vozač je isključen iz prometa te će se protiv istog podnijeti prekršajni nalog.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: iz crkve ukraden milodar, a iz trgovine mobiteli, satovi i tableti vrijedni 26.500 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

provala lopov krađa

Policijska uprava varaždinska izvijestila je o dvije krađe koje su se dogodile u Varaždinu.

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu odgovorne osobe jedne vjerske ustanove, kojom prijavljuje da je nepoznati počinitelj 28. siječnja iz crkve u Varaždinu otuđio drvenu kutiju za milodare, javila je PU varaždinska.

Materijalna šteta utvrditi će se naknadno.

Osim toga, 7. veljače oko 03.27 sati na Trgu Bana Jelačića u Varaždinu, u jednoj trgovini u vlasništvu poduzeća sa sjedištem u Zagrebu, od strane nepoznatih počinitelja izvršena je provala kojom prilikom je otuđeno više mobitela, satova i tablet uređaja.

Materijalna šteta procjenjuje se na oko 26.500 eura.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje