Povežite se s nama

U fokusu

Zbogom blatu i makadamu: uz Dom zdravlja u Breznici uređeni pristupni put i parkiralište

Objavljeno:

- dana

Da bi došli do ordinacija opće medicine, dentalne medicine ili u ljekarnu u zgradi Doma zdravlja Varaždinske županije u Breznici, mještani općina Breznica, Breznički Hum i Visoko više ne moraju hodati po makadamu i blatu.

Pristupni put Domu zdravlja u Breznici napokon je uređen, kao i parkiralište s 23 mjesta, od čega dva za osobe s invaliditetom. Sanirani su pristup samom objektu i vanjsko stepenište, a do doktora će lakše moći dolaziti i osobe s invaliditetom budući da je uređena pristupna rampa.

U srijedu, 27. lipnja, potpisan je zapisnik o primopredaji radova, i to nakon što su zamjenik župana Robert Vugrin, načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec i predstavnici izvođača radova iz tvrtke Pedom asfalti d.o.o. Zagreb obišli novouređeni pristupni put i parkiralište.

Uloženo je gotovo 240.000 kuna, što su financirali Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava i Općina Breznica, a uključile su se i susjedne općine Visoko i Breznički Hum, čiji su stanovnici također korisnici usluga u Domu zdravlja u Breznici.

Nakon što se na uređenje prometnice i parkirališta čekalo od 2009. godine, projekt je sada realiziran u nekoliko mjeseci.

– Na sjednici Županijske skupštine krajem prošle godine smo bili upozoreni na to da pacijenti u Breznici hodaju po blatu da bi došli do doktora, a osobe s invaliditetom te starije i teško pokretne osobe ne mogu doći u Dom zdravlja zbog strmog stepeništa. Odmah nakon toga je Varaždinska županija s Domom zdravlja krenula u realizaciju projekta koji je postojao, ali je „stajao“ devet godina. Prvotno je bilo planirano ulaganje od oko 100 tisuća kuna, no javila nam se Općina Breznica koja je bila spremna izdvojiti identičan iznos. Potom su se priključile i općine, Visoko s 25.000 kuna i Breznički Hum s 13.000 kuna. Zajedničkim radom i sredstvima na kraju smo realizirali lijep i važan projekt za stanovnike svih triju općina vrijedan gotovo 240.000 kuna – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Nakon ulaganja u infrastrukturu, u Breznicu uskoro stiže i vrijedna medicinska oprema.

– U sklopu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji, koji se financira EU sredstvima, ordinacije opće medicine u Breznici dobit će medicinsku opremu vrijednu 450.000 kuna – naveo je Vugrin.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati