Povežite se s nama

Glazba

Zborovi koje vodi Ružica Kapitan uvijek su na samom vrhu

Objavljeno:

- dana

GODINE KARIJERE ZAOKRUŽENE PRESTIŽNIM NAGRADAMA

Uz Ružicu Kapitan, glazbenu pedagoginju i zbornu dirigenticu, poznatiju generacijama kao profesoricu glazbenog odgoja, pjevati su naučile brojne generacije. Dugogodišnji rad i angažiranost u mnogim zborovima doveli su je, u posljednjih nekoliko mjeseci, do dviju velikih nagrada i priznanja.

Nakon što se s međunarodnog umjetničko-znanstvenog simpozija Ars Choralis 2012 vratila s titulom “maestra mentorica” Hrvatske udruge zborovođa, u svibnju joj je dodijeljena prestižna nagrada „Marijan Zuber“ za višegodišnje istaknute umjetničke dosege. Nagradu joj je dodijelilo Državno povjerenstvo 55. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži.

– Sretna sam zbog toga. Da bi se postigli takvi rezultati, potrebno je imati puno ljubavi te uložiti mnogo truda, strpljenja i slobodnog vremena – istaknula je Kapitan. Uz njezino vodstvo propjevale su mnoge generacije učenika varaždinskih osnovnih škola gdje je kao profesorica održavala zborove, no rezultate je postizala i sa zborom Millenium. Nagrade koje su njezini učenici ostvarivali na brojnim natjecanjima, dokaz su da je u tome bila uspješna. Naime, zborovi pod njezinim vodstvom na državnim su natjecanjima osvojili 32 zlatne i srebrne plakete, a na županijskim natjecanjima 19 prvih mjesta. – Rezultati nisu izostajali, jer djeca znaju prepoznati učiteljev entuzijazam i vraćaju nam koliko i primaju od nas. Veseli me kada se nakon nekoliko godina sretnemo i kada mi mnogi od njih kažu da im je pjevanje u zboru bilo prekrasno životno iskustvo – rekla je u razgovoru.

Nagradom „Marijan Zuber“ nastavila je tako samo niz nagrada koje su potvrda njezinom trudu, među kojima se nalaze ministrovo priznanje, medalja Grada Varaždina, priznanje Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri i brojne druge. – Tajna uspjeha je u tome što radim posao koji istinski volim, jer glazba je smisao mojeg života – rekla je za kraj.
 

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje