Povežite se s nama

Kultura

Zborsko pjevanje odjekivalo Svetom Marijom na XXII. Smotri zborova i vokalnih sastava

Objavljeno:

- dana

U Svetoj Mariji protekle se nedjelje u organizaciji Odbora za zborno pjevanje i vokalne sastave Zajednice HKUU MŽ i lokalnoga KUD-a “Ivan Mustač-Kantor” te suorganizaciji HDS-a ZAMP održala XXII. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Predstavili su se Pjevački zbor i muška vokalna skupina “Sveti Juraj na Bregu” Pleškovec (dirigent Milovan Horvat), Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec (dirigentica Senka Bašek), Pjevački zbor “Josip Vrhovski” Nedelišće (dirigent Branimir Magdalenić), Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec” Vratišinec (dirigent Tomislav Cvrtila), Pjevački zbor umirovljenika Čakovec (dirigentica Marina Grahovec), Udruga “Pjesma” Općine Donji Kraljevec (voditeljica Martina Jakšić-Rodiger), ženska vokalna sekcija KUU-a “Društvo žena Gornji Kraljevec” (voditeljica Julijana Kočila), mješovita vokalna skupina KUD-a “Katruže” Ivanovec (voditeljica Antonia Jurinec), mješovita vokalna skupina KUD-a Žiškovec (voditeljica Tatjana Mikolaj), ženska vokalna skupina KUU-a “Veseli Međimurci” Čakovec (voditeljica Lana Magdalenić Cvrtila), Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” Čakovec (voditeljica Andrea Ščapec) te Vokalni sastav “Fijolice” MKUD-a “Ivan Car” Ljubljana (voditelj Marko Tiran).

Selektori Hrvatskog sabora kulture Marija Ramljak i Tomislav Habulin pomno su pratili izvedbe. Naknadno će se obznaniti službena odluka koji će od konkurirajućih sastava predstavljati Međimursku županiju na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova.

Spomenimo i da je svetomarski KUD “Ivan Mustač-Kantor” neposredno prije početka pandemije, u prosincu 2019., izdao mini monografiju – knjižicu od 16 stranica pod nazivom “Naših prvih 100 godina”, u kojoj donose pregled nekih ključnih trenutaka iz svoje povijesti. Sve je popraćeno zanimljivim fotografijama od kojih je najstarija s nastupa Društva u Zagrebu 1936. godine.

Kultura

Centar tradicijske kulture Varaždin vratio se s festivala u Poljskoj i donio prestižnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Centra tradicijske kulture Varaždin vratili su se sa desetodnevnog gostovanja u Poljskoj, odnosno sa festivala Tʏᴅᴢɪᴇń Kᴜʟᴛᴜʀʏ Bᴇꜱᴋɪᴅᴢᴋɪᴇᴊ (Beskidski kulturni tjedan) koji je već 59 godina neizostavan dio kulturnih događanja cijele Poljske.

Najveći je to folklorni festival u samoj Poljskoj i srednjoj Europi, koji svake godine okuplja više desetaka gostujućih grupa iz cijelog svijeta. U 10 dana održali su čak 9 koncerata te nastupili u 6 gradova jugozapadne Poljske: Żywiec, Wisła, Istebna, Oświecim, Szczyrk te Maków Podhalański.

Gostovanje na festivalu članovi CTK Varaždin upotpunili su posjetom grada Krakowa i Bielsko-Białe, a posjetili su i memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te dodali folklornoj priči još jednu edukativnu notu. U sklopu festivala već tradicionalno se održava i međunarodno folklorno natjecanje.

Ove godine u gradu Żywiecu održali su se 31. Internacionalni folklorni susreti na kojima se u nekoliko kategorija natjecalo čak 14 folklornih grupa iz raznih zemalja – a članovi CTK Varaždin vratili su se kući punih ruku.

Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin na natjecanju se predstavio sa bogatim repertoarom te je za izvedbu koreografije dr.Ivana Ivančana “Žensko kolo iz Ražanca” osvojio prestižnu nagradu za najbolju izvedbu koreografije ženskog autohtonog plesa.

Grad Varaždin svojim je generalnim pokroviteljstvom omogućio putovanje Centra tradicijske kulture Varaždin na ovaj eminentan festival te je dobio još jedno značajno priznanje za njihovu dugogodišnju kvalitetu rada.

Nastavite čitati

Kultura

Grad Varaždin pokrovitelj projekta Hrvatske operne akademije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin pokrovitelj je projekta Hrvatske operne akademije u sklopu kojeg će 17. i 18. kolovoza ove godine u 20 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu biti izvedena opera „Le nozze di Figaro / Figarov pir“.

Hrvatska operna akademija je jedinstveni hrvatski program operne obuke koji pruža praktičnu i profesionalnu poduku mladim umjetnicima u gradu baroka i glazbe, gradu s bogatom višestoljetnom glazbenom tradicijom. Utjecaj koji glazba ima na razvoj društva kroz povijest je neizmjeran, a prava kultura bez glazbe ne može se ni zamisliti.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji, glazba se pokazala kao umjetnički izričaj koji je izuzetno obogatio kulturu i utjecao na razvoj kulture kao takve na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske. Stoga ne čudi da je upravo Varaždin domaćin ovog hvalevrijednog projekta. Nastala na inicijativu talentiranih varaždinskih opernih pjevača Davida Oštreka i Lane Kos, Hrvatska operna akademija polaznicima pruža mogućnost sudjelovanja u usmjerenom ljetnom studiju za umjetničko i profesionalno napredovanje koji je prilagođen pjevačima u različitim fazama njihovog profesionalnog, vokalnog i dramskog razvoja.

Projekt je realiziran pokroviteljstvom Grada Varaždina i uz suorganizatore Glazbenu školu u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.

Prve dane akademije sudionici su proveli u Glazbenoj školi u Varaždinu gdje su uz pomoć iskusnih mentora imali priliku sudjelovati na satovima pjevanja kod eminentnih opernih pjevača, Tamare Ivaniš, Jake Mihelača, Ene Pongrac i Davida Oštreka. Iako je ovo tek prva godina za ovaj perspektivan projekt, sudionici Hrvatske operne akademije dobit će priliku nastupiti u poznatoj operi W. A. Mozarta Le nozze di Figaro na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Izvedbe su na rasporedu u srijedu 17. kolovoza i u četvrtak 18. kolovoza s početkom u 20.00 sati. Redatelj opere talentirani je mladi redatelj iz Austrije Taro Morikawa, dok će operom dirigirati Darijan Ivezić, ugledni dirigent s münchenskom adresom. Izvođači opere sve su redom talentirani mladi glazbenici koje očekuje perspektivna karijera u opernim kućama diljem svijeta, Carles Pachon, Kristin Anna Gudmundsdottir, Kento Uchiyama, Hana Ilčić , Youngin Lee, Melissa Montano, Marco Cantoni, Matteo Rasić, Peter Grdadolnik, Tanya Malykh, Dorian Stipčić, Isabelle Nahrstedt.

Više o operi pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje