Povežite se s nama

Život i društvo

Zdravko Pintarić ima dva auta, kuću i stan, a Biserka Šmer-Bajt stan u Istri, vinograd, kuću i njivu

Objavljeno:

- dana

Državno sudbeno i Državnoodvjetničko vijeće u siječnju su prvi put objavili imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika, putem mrežne aplikacije za podnošenje izvješća o imovini.

Podsjećamo, iako to nije prošlo bez negodovanja iz pravosudnih redova, u slovo zakona ova obveza ušla je još u mandatu bivšeg ministra pravosuđa.

Zakon o Državnom sudbenom vijeću, kao i Zakon o Državnoodvjetničkom vijeću, propisuju da sudac ili državni odvjetnik, odnosno njegov zamjenik, u roku od 30 dana od stupanja na dužnost trebaju podnijeti izvješće o svojoj imovini.

No, moraju objaviti i podatke o imovini svoga bračnog druga, izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i maloljetne djece sa stanjem na dan stupanja na dužnost. Bitne promjene moraju ažurirati do 1. ožujka sljedeće godine.

Obveza

Dodajmo da podaci o imovini obuhvaćaju podatke o stečenoj i naslijeđenoj imovini, uključujući podatke o vrsti i ukupnoj vrijednosti nasljedstva te podatke od koga je i na koji način naslijeđeno.

U imovinskim karticama pravosudni dužnosnici moraju navesti i podatke o pokretninama veće vrijednosti, poslovnim udjelima i dionicama u tvrtkama, udjelima u vlasništvu drugih poslovnih subjekata, novčanoj štednji ako ona premašuje jednogodišnji iznos njihove neto plaće, dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama.

Naznačiti moraju i dohotke od nesamostalnog rada, imovine i imovinskih prava, dohotke od kapitala, dohotke od osiguranja i druge dohotke te primitke koji se ne smatraju dohotkom i primicima na koje se ne plaća porez na dohodak.

Tako se sada iz imovinske kartice Zdravka Pintarića, aktualnog predsjednika Županijskog suda u Varaždinu, može između ostaloga iščitati da je suvlasnik dviju nekretnina – kuće s okućnicom u Varaždinu površine 417 četvornih metara vrijedne 1,2 milijuna kuna, koju je kupio na kredit, te stana u Varaždinu od 68 kvadrata vrijednog 570.000 kuna.

Ima dva automobila, Renault Kajar vrijedan 105.000 kuna i Mazdu 626 čija je vrijednost 15.000 kuna. Ima dva kredita, jedan je podigao 2010. godine u iznosu od 120.000 eura, dok je drugi od 100.000 kuna podignut 2016. godine. Prihode ostvaruje od najma stana, ali i od ostalih djelatnosti budući da je član Ispitnog povjerenstva za vještake Županijskog suda u Varaždinu, član Županijskoga izbornog povjerenstva Varaždin i član Izbornog povjerenstva III. izborne jedinice.

Štedljiv

Njegov zamjenik, ujedno i glasnogovornik Županijskog suda Igor Pavlic, suvlasnik je kuće s okućnicom od 280 četvornih metara u Varaždinu vrijedne 750.000 kuna. Vlasnik je Mazde od 120.000 kuna, a uz stalni prihod od oko 25.000 kuna bruto, ima štednju od 291.450 kuna.

Predsjednica Općinskog suda u Varaždinu Bosiljka Malnar vlasnica je stana u Visokom od 57 četvornih metara koji joj je darovala majka, kao i voćnjaka te kuće za odmor u Visokom.

Suvlasnica je apartmana u Ždrelcu na otoku Pašmanu od 48 četvornih metara vrijednog 600.000 kuna te je još jednog stana u Visokom od 41 kvadrata vrijednog 150.000 kuna.

Od pokretnina ima Škodu Octaviju vrijednu 35.000 kuna, Opel Astru vrijednu 15.000 kuna, dok je Mazda 3 Plus Sedan vrijedna 190.759 kuna uzeta na leasing.

Mjesečna primanja su joj oko 26.000 do 27.000 kuna bruto, ima štednju od 10.450 eura te kredit u Zagrebačkoj banci od 2016. godine u iznosu od 46.578 eura.

Predsjednica Trgovačkog suda u Varaždinu Marija Levanić-Škerbić u svom vlasništvu nema nekretnina ni pokretnina. Mjesečna primanja su joj od 12.000 do 13.000 kuna bruto.

Nekretnine

Ima kredit od 62.000 kuna od 2015. godine u Addiko banci, a jamac je za kredite od 12.464 i 65.000 eura. Njezin suprug vlasnik je stana u Varaždinu od 82 četvorna metra vrijednog 623.000 kuna, a ima kredit od 12.464 eura od 2016. godine i 8520 kuna od 2018. godine.

Županijska državna odvjetnica Biserka Šmer-Bajt prema imovinskoj kartici suvlasnica je stana od 43 kvadrata u Premanturi kod Medulina vrijednog pola milijuna kuna, suvlasnica je kuće s okućnicom u Ludbregu vrijedne milijun kuna, a naslijedila je vinograd i šumu u Vinogradima Ludbreškim te njivu u Selniku.

Vozi Renault Captur vrijedan 130.000 kuna, a s primanjima od oko 28.000 do 29.000 kuna bruto ima dva kredita. Jedan je podigla 2006. godine u Raiffeisen banci u iznosu od 55.000 švicarskih franaka, dok je drugi kredit od 118.450 podigla prošle godine u OTP banci.

Općinska državna odvjetnica Anita Kožul Ergarac ima mjesečna primanja od 23.000 do 24.000 kuna. Vlasnica je stana u Varaždinu od 66 četvornih metara vrijednog 470.000 kuna, a u imovinsku karticu prijavila je štednju od 100.000 kuna i 2150 eura.

Partneri

Ima i kredit od 640.000 kuna od prošle godine u Zagrebačkoj banci.

Njezin partner vlasnik je kuće od 73 kvadrata s dvorištem od 723 kvadrata u Varaždinu vrijedne 900.000 kuna. Ima BMW vrijedan 105.000 kuna, ima poslovni udio u odvjetničkom društvu, a od dividende je prošle godine uprihodio 100.000 kuna neto.

Član je nadzornog odbora, a ima i kredit u Zagrebačkoj banci od 531.000 kuna.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje