Povežite se s nama

Međimurje

Zdravlje iz povrća: batat za ravnotežu šećera u krvi

Objavljeno:

- dana

Batat (Ipomoea batatas) je tropska biljka. U tropskim uvjetima batat je višegodišnja biljka, koja se na našem području u komercijalnom uzgoju koristi kao jednogodišnja kultura.

Potječe iz tropskih područja Latinske Amerike, a u ljudskoj prehrani koristi se već više od deset tisuća godina. Na engleskom se govornom području batat naziva „sweet potato“, u prijevodu „slatki krumpir“. Upravo se taj naziv ustalio i među hrvatskim potrošačima, iako batat zapravo nema nikakve veze s krumpirom. Batat pripada porodici slakova (Convolvuaceae), dok krumpir ulazi u porodicu ponoćnica (Solanaceae).

Visoka koncentracija vitamina A

U ljudskoj ishrani koriste se korijen batata te mlado lišće. Riječ je o namirnici bogatoj vitaminima A, C i E, kao i mineralima kalijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom i selenom. Sadrži mnogo škroba, malo šećera, a ne sadrži masti, pa se s razlogom smatra visokokvalitetnom energetskom namirnicom i jednom od najhranjivijih vrsta povrća uopće. Uravnotežuje šećer u krvi te je batat uvršten u antidijabetičke namirnice.

Dokazano poboljšava antioksidativnu zaštitu. Istraživanja su dokazala da korijen batata sadrži zasebne bjelančevine koje pružaju zaštitu protiv oksidacijskih oštećenja. Zbog visoke koncentracije vitamina A, ova namirnica blagonaklono djeluje na zdravlje pluća, jer pospješuje održavanje optimalne strukture tkiva koja oblažu pluća. Zbog svih navedenih karakteristika batat je omiljena namirnica u ishrani dijabetičara i sportaša dijetalaca.

Batat se može jesti kuhan ili pečen. Da bi se sačuvali okusi, arome, vitamini, minerali i snaga antioksidansa, preporuča se kuhanje na pari. Pripremate li ga u pećnici, ostavite ga na 200°C, između 50 i 60 minuta, a ako volite da bude jako mekan, prije pečenja ga zamotajte u foliju. Ako ga prije pečenja narežete na kriške, spreman za konzumaciju bit će već nakon 30 minuta na 200°C.

Kuhate li ga na pari, izrežite ga, stavite u košaru iznad lonca s vodom. Pustite ga da zakuha, a zatim smanjite temperaturu i dodatno ga kuhajte još od 8 do 10 minuta. Batat je jednako ukusan i pirjani. Narezani batat stavite u nauljenu tavu, pirjajte na visokoj temperaturi uz stalno miješanje od 10 do 12 minuta. Batat se može konzumirati i sirov, nasjeckan ili nariban kao dodatak salatama ili u juhama. Zbog bogatstva različitih minerala, batat je uistinu rijetko potrebno dodatno začiniti, jer i potpuno prirodan jednostavno je slastan.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati