Batat (Ipomoea batatas) je tropska biljka. U tropskim uvjetima batat je višegodišnja biljka, koja se na našem području u komercijalnom uzgoju koristi kao jednogodišnja kultura.

Potječe iz tropskih područja Latinske Amerike, a u ljudskoj prehrani koristi se već više od deset tisuća godina. Na engleskom se govornom području batat naziva „sweet potato“, u prijevodu „slatki krumpir“. Upravo se taj naziv ustalio i među hrvatskim potrošačima, iako batat zapravo nema nikakve veze s krumpirom. Batat pripada porodici slakova (Convolvuaceae), dok krumpir ulazi u porodicu ponoćnica (Solanaceae).

Visoka koncentracija vitamina A

U ljudskoj ishrani koriste se korijen batata te mlado lišće. Riječ je o namirnici bogatoj vitaminima A, C i E, kao i mineralima kalijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom i selenom. Sadrži mnogo škroba, malo šećera, a ne sadrži masti, pa se s razlogom smatra visokokvalitetnom energetskom namirnicom i jednom od najhranjivijih vrsta povrća uopće. Uravnotežuje šećer u krvi te je batat uvršten u antidijabetičke namirnice.

Dokazano poboljšava antioksidativnu zaštitu. Istraživanja su dokazala da korijen batata sadrži zasebne bjelančevine koje pružaju zaštitu protiv oksidacijskih oštećenja. Zbog visoke koncentracije vitamina A, ova namirnica blagonaklono djeluje na zdravlje pluća, jer pospješuje održavanje optimalne strukture tkiva koja oblažu pluća. Zbog svih navedenih karakteristika batat je omiljena namirnica u ishrani dijabetičara i sportaša dijetalaca.

Batat se može jesti kuhan ili pečen. Da bi se sačuvali okusi, arome, vitamini, minerali i snaga antioksidansa, preporuča se kuhanje na pari. Pripremate li ga u pećnici, ostavite ga na 200°C, između 50 i 60 minuta, a ako volite da bude jako mekan, prije pečenja ga zamotajte u foliju. Ako ga prije pečenja narežete na kriške, spreman za konzumaciju bit će već nakon 30 minuta na 200°C.

Kuhate li ga na pari, izrežite ga, stavite u košaru iznad lonca s vodom. Pustite ga da zakuha, a zatim smanjite temperaturu i dodatno ga kuhajte još od 8 do 10 minuta. Batat je jednako ukusan i pirjani. Narezani batat stavite u nauljenu tavu, pirjajte na visokoj temperaturi uz stalno miješanje od 10 do 12 minuta. Batat se može konzumirati i sirov, nasjeckan ili nariban kao dodatak salatama ili u juhama. Zbog bogatstva različitih minerala, batat je uistinu rijetko potrebno dodatno začiniti, jer i potpuno prirodan jednostavno je slastan.

Komentari

Komentara