Povežite se s nama

Međimurje

Zdravstvena gimnazija već od ove jeseni u Medicinskoj školi

Objavljeno:

- dana

NOVI PROGRAMI

Varaždin dobiva Zdravstvenu gimnaziju. Novu, specijaliziranu gimnaziju, u kojoj će naglasak biti na prirodnim znanostima, uvodi Medicinska škola Varaždin od nove školske godine, tako da će prva generacija od 24 novih gimnazijalaca ove jeseni sjesti u školske klupe.

– Medicinsku školu standardo upisuju odlični učenici koji nakon završetka srednje škole i državne mature upisuju medicinu i druge srodne fakultete, no ne baš u onom postotku u kojemu mislim da zaslužuju. O tome sam još prije pet godina razgovarala s profesorima, a nakon što smo napravili analizu počela sam razmišljati kako napraviti kurikulum i što bi sve Zdravstvena gimnazija obuhvaćala. Kroz ovaj program jednostavno želimo pomoći učenicima koji već s 14 godina znaju da će nakon srednje škole studirati medicinu ili stomatologiju, da na jednom mjestu dobiju sva potrebna znanja i vještine za lakši upis na željeni fakultet – rekla je ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar-Kruljac.

Naglasak će biti na prirodoslovlju

Program Zdravstvene gimnazije temelji se na kombinaciji općeobrazovnih programa s naglaskom na prirodne znanosti – biologiju, kemiju, fiziku i matematiku. Te predmete gimnazijalci će slušati kroz sve četiri godine.
– Nakon prva dva razreda učenici će se moći opredijeliti za pet različitih modula: medicina, stomatologija (dentalna medicina), medicinska biokemija, farmacija te sestrinstvo i fizioterapija, ovisno o tome što ih zanima i koji fakultet planiraju upisati nakon srednje škole – najavila je Grabar-Kruljac.

Nakon drugog razreda učenici će se moći opredijeliti za module ovisno o tome koji su im interesi i što žele studirati.

Upravo to opredjeljivanje nakon drugog razreda omogućit će im da slušanjem određenih predmeta steknu potrebna znanja za određeni fakultet.
– Primjerice, učenici koji se odluče za medicinu slušat će anatomiju, fizologiju ili patologiju, koju pak neće slušati učenici koji se odluče za fizioterapiju i koji žele nakon srednje škole nastaviti studij fizioterapije. No, oni će zato slušati osnove kineziologije i kineziterapije. Smatramo da će takvim programom učenici kad dođu na studije biti puno uspješniji i u prednosti u odnosu na učenike koji dođu iz općih gimnazija – istaknula je ravnateljica.

Profesorica kemije i biologije Tamara Brezničar-Talan  smatra da će Zdravstvena gimnazija odgovoriti svim potrebama budućih studenata medicine i drugih srodnih studija.
– S obzirom na to da će naglasak biti na prirodoslovlju, učenici će se kvalitetno pripremati za studij medicine, stomatologije, farmacije, biotehnologije, medicinske i laboratorijske dijagnostike ili za studije sestrinstva i fizioterapije – rekla je Brezničar-Talan.

Osim dopusnice, škola za novi program ispunjava sve potrebne uvjete.
– Uz stručni i profesionalni kadar, vanjske suradnike i profesore mentore, imamo moderno opremljene laboratorije: kemijski, dentalni i hematološki laboratorij te praktikum zdravstvene njege – navodi Brezničar-Talan. Učionice su opremljene su najnovijom tehnologijom, a uza sve to, Medicinska škola Varaždin je u projektu e-škola.

Projekt Zdravstvene gimnazije podržava struka

Projekt Zdravstvene gimnazije, koju u Hrvatskoj ima još jedino Zadar i Osijek, podržava struka. Riječ je o projektu važnom za ovu regiju, ali i obrazovanje u cijeloj Hrvatskoj.
– Liječnici, farmaceuti, biokemičari i drugi vanjski suradnici koji predavaju našim učenicima podržavaju projekt Zdravstvene gimnazije. To ne treba čuditi jer, ako gledamo statistike, što nam nedostaje? Upravo ta zanimanja. Kroz Zdravstvenu gimnaziju mi ćemo pripremati učenike da upisuju zanimanja koja su deficitarna – rekla je Grabar-Kruljac.

U skladu s potrebama tržišta

Medicinska škola Varaždin ove jeseni upisuje ukupno pet razreda: uz jedan razred Zdravstvene gimnazije, bit će upisana dva razreda medicinskih sestara, razred fizioterapeuta i razred laboranata.
– Medicinska škola ima dopusnicu za sve smjerove koji u medicini postoje na srednjoškolskoj razini. Medicinske sestre su naša konstanta, a ovisno o potrebama tržišta imamo fizioterapeute, dentalne tehničare, dentalne asistente, farmaceute i sanitarne tehničare – rekla je ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar-Kruljac. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje