Povežite se s nama

U fokusu

Zdravstveni i socijalni radnici koji nemaju COVID potvrdu i odbiju test moći će dobiti izvanredni otkaz?

Objavljeno:

- dana

Zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju COVID-potvrdu, nisu preboljeli bolest i odbiju test na COVID-19, od 1. listopada neće moći ulaziti u ustanove u kojima rade, odnosno smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a onda će posljedično moći dobiti i izvanredni otkaz, doznao je Jutarnji.hr u Vladi.

Zakoni o radu i pravilnici o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi neće se mijenjati, već će se za one koji odbijaju COVID-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu.

Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok, a različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.

Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to poslodavac učini.

Poslodavac može dati i izvanredni otkaz ugovora o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovorenih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Izvanredni otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika obvezno se daje radniku koji je bez opravdanog razloga izostao s rada više od tri dana uzastopno. To znači da bi poslodavac radniku, koji odbija imati COVID potvrdu i zbog toga tri dana zaredom ne može doći na posao i raditi, mogao dati i izvanredan otkaz.

Kršenja radnih obveza

Pravilnik o radu Zavoda za vještačenje, primjerice, definira da se zbog kršenja radnih obveza radniku može izreći jedna od tri mjere: usmeno upozorenje, pisano upozorenje i otkaz te se izriču ovisno o učestalosti i intenzitetu počinjene povrede i nastaloj šteti. Teškom povredom smatraju neopravdan nedolazak na posao dva do četiri uzastopna dana.

– Ako netko učestalo odbija imati COVID-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja COVID-potvrda. COVID-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja – pojašnjena je za Jutarni.hr namjera Vlade.

Profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac smatra kako je s pravne strane uvođenje sankcija, za one koji odbiju predočiti potvrdu ili testirati se, moguće.

– Stava sam da bi to trebalo biti uređeno zakonom, i to bi bila najbolja opcija. No, s obzirom na to da je Stožer civilne zaštite ovlašten za donošenje odluka koje u ovom trenu imaju snagu kao zakon, sigurno se takva penalizacija može uvesti – govori Gotovac i dodaje da je Ustavni sud već u nekoliko navrata potvrdio odluke Stožera.

Iz Ministarstva rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kažu kako su spremni prema preporukama Stožera civilne zaštite donijeti odgovarajuću odluku oko obveze COVID-potvrde za zaposlenike i korisnike skupina na koje će se to odnositi, što će se dogoditi paralelno i u koordinaciji sa sustavom zdravstvene skrbi, piše Jutarnji.

Iako se COVID potvrde uvode za devet dana, nadležna ministarstva još nisu poslala upute ravnateljima ustanova.

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija naložila uzorkovanje šljunčane podloge na trasi servisne ceste u Brezju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uređenje servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, odnosno premještanje bala s izgradnjom prometnice, napreduju ugovorenom dinamikom, tvrde u Gradu Varaždinu koji će morati udovoljiti i zahtjevima nadležnih službi Državnog inspektorata.

Iz Grada nam je potvrđeno da postoje manja odstupanja u skladu s terminskim planom izvođenja radova, kao i da je gradski vijećnik Bruno Ister bio u pravu kada je na konferenciji za medije održanoj još 8. rujna, ustvrdio da su nadležne inspekcije utvrdile da se ništa nezakonito ne događa s premještanjem bala.

Međutim, u međuvremenu se oglasila Vodopravna inspekcija.

– Na dijelu trase prometnice, čiji dio prolazi kroz zatvorenu deponiju otpada u Brezju, za sad se izvode pripremni radovi, na način da se balirani otpad premješta s trase na slobodne površine unutar lokacije. Prije početka izvođenja građevinskih radova, odnosno za vrijeme izvođenja zamjene materijala i izrade šljunčane podloge za prometnicu, potrebno je sukladno rješenju Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravnu inspekciju, ispitati uzorke šljunčane podloge na koridoru s kojega je otpad uklonjen i sukladno rezultatima postupati s istom. Odnosno provesti dodatna ispitivanja – objašnjavaju u Gradu.

Također, morat će se provesti kategorizacija otpada (taložnog mulja) i potom postupiti sukladno dobivenim rezultatima. Štoviše, sav otpad nastao prilikom demontaže i uklanjanja građevina s koridora servisne ceste, mora se odvojeno skupljati i predati ovlaštenoj osobi.

Dodajmo da se tijekom izvođenja radova mora osigurati i nadzor nad njihovim izvođenjem, od strane ovlaštenika koji nije sudjelovao u izradi sanacijskog programa.

– Svi navedeni radovi imat će određenu cijenu. Njihov naručitelj bit će Grad Varaždin, a okvirni iznos znat ćemo nakon ispitivanja tržišta, te ćemo sukladno visini iznosa primijeniti propisan postupak javne nabave. Za sada sve navedeno nema utjecaja na rokove izvođenja radova, s obzirom na to da se na tom dijelu trase još nije započelo s građevinskim radovima. Pripremni radovi teku prema planu i ne očekuje se gubljenje dodatnog vremena jer se radovi izvode paralelno – ističu u Gradu Varaždinu.

I dodaju:

– Za navedeni projekt građevinsku dozvolu si je izdala prethodna Gradska uprava iako je znala da ceste prolaze kroz bale koje je tamo još 2005. godine posadio Ivan Čehok. Sadašnja Gradska uprava pokušava zakonski provesti projekt i spasiti 7.235.000 kuna koje sufinancira Europska unija, dok bivša vlast koja je zakuhala situaciju, suprotno interesima Grada Varaždina i građana, pokušava desecima prijava raznim inspekcijama otežavati i opstruirati razvoj Grada – smatraju vladajući u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje